Continuare din pagina: Totul despre lichidul amniotic

oligohidramnioza 145x200 Oligohidraminoza lichid amniotic scazut

Oligohidraminoza

  1. Cat de des apare oligohidraminoza (indice lichid amniotic<5cm)?
  2. Oligohidraminoza prezinta risc pentru mama sau copil?
  3. Care sunt consecintele nivelului scazut al lichidului amniotic?
  4. Cum se trateaza oligohidraminoza?

Cat de des apare oligohidraminoza (indice lichid amniotic<5cm)?

Aproximativ 4% din femeile insarcinate prezinta oligohidraminoza. Se poate dezvolta in oricare din stadiile sarcinii, desi e cel mai adesea intalnita in ultimul trimestru. In jur de 12% din femeile a caror sarcina dureaza cu 2 saptamani mai mult decat normal (adica 42 saptamani) dezvolta oligohidraminoza, intrucat nivelul lichidului amniotic are tendinta sa scada in acest stadiu al sarcinii.

Oligohidraminoza prezinta risc pentru mama sau copil?

Problemele asociate oligohidraminozei difera in functie de varsta sarcinii. Oligohidraminoza devine o problema cu consecinte serioase daca apare in prima jumatate a sarcinii, mai mult decat daca ar aparea in ultimul trimestru. Aceste consecinte includ:

  • Defecte din nastere (prea putin lichid amniotic in primele luni de sarcina duce la compresia organelor, rezultand in defecte ale plamanilor si membrelor);
  • Pierderea sarcinii;
  • Nastere prematura;
  • Nastere soldata cu un bebelus mort.

Cand oligohidraminoza apare in a doua jumatate a sarcinii, poate fi asociata cu o crestere inceata a fatului. Aproape de termen, oligohidraminoza poate creste riscul de complicatii in travaliu si la nastere, inclusiv compresia cordonului ombilical. Acest lucru poate priva de oxigen bebelusul, ducand cateodata la nasterea unui prunc mort. Femeile cu oligohidraminoza sunt predispuse la efectuarea unei nasteri prin cezariana.

Care sunt consecintele nivelului scazut al lichidului amniotic?

Multe femei insarcinate prezinta oligohidraminoza din cauze necunoscute. Cauzele cunoscute ale aparitiei oligohidraminozei  includ:

  • Ruptura prematura a membranelor;
  • Defecte de nastere, in special in cazul rinichilor si a tractului urinar. Bebelusii cu aceste defecte produc mai putina urina, cea care constituie marea parte a lichidului amniotic;
  • Starea de sanatate a mamei, incluzand diabetul pregestational, presiunea mare a sangelui;
  • Anumite medicamente. Unele medicamente folosite pentru a trata tensiunea mare pot dauna rinichilor fatului, cauzand oligohidraminoza si moartea fatului. Femeile care prezinta probleme serioase de tensiune ar trebui sa-si consulte medicul inainte de a ramane insarcinate pentru a se asigura ca pot controla presiunea sangelui si ca orice medicament administrat in sarcina nu afecteaza fatul.

Cum se trateaza oligohidraminoza?

Femeile cu sarcini normale care prezinta oligohidraminoza cand sarcina este aproape de termen nu necesita niciun tratament de cele mai multe ori, iar copii lor se nasc perfect sanatosi. Au, totusi, nevoie de supraveghere stricta. Medicul lor probabil ca le va recomanda examinare ecografica saptamanala sau chiar mai des pentru a vedea daca nivelul lichidului amniotic scade pana la un punct periculos. Daca nivelul de lichid amniotic devine inadecvat, doctorul poate recomanda provocarea nasterii pentru a evita complicatiile in travaliu si la nastere. Aproape jumate din cazurile de oligohidraminoza se rezolva de la sine fara a fi nevoie de vreun tratament.

Pe langa examinarile frecvente cu ultrasunete pentru masurarea nivelului de lichid amniotic, medicii mai pot recomanda teste pentru a verifica starea fatului, cum ar fi teste nonstres pentru a masura ritmul cardiac al fatului. Daca testele arata ca fatul prezinta dificultati, doctorul poate recomanda o nastere prematura pentru a preveni problemele mai serioase.
Un fat cu o dezvoltare inceata si a carui mama are oligohidraminoza se afla intr-un mare risc de a dezvolta asfixiere (lipsa oxigenului), inainte sau in timpul nasterii. Mamele acestor copii sunt monitorizate mai atent. Cateodata, ele necesita spitalizare.

Daca o gravida prezinta oligohidraminoza acuta aproape de termenul nasterii, doctorul poate recomanda injectarea de apa sarata (solutie salina), in cervix, in interiorul uterului. Aceasta procedura, denumita amnioinfuzie, poate ajuta la reducerea complicatiilor survenite in timpul travaliului si al nasterii si reduc riscul efectuarii unei cezariene.

Unele studii sugereaza ca femeile cu oligohidraminoza pot ajuta la cresterea nivelului de lichid amniotic prin marirea cantitatii de apa bauta zilnic. Totodata, medicii recomanda scaderea ritmului activitatii profesionale sau repaus la pat.

Citeste si despre: Polihidraminoza – lichid amniotic in exces