listeria monocytogenes Listeria in sarcina

Listeria monocytogenes

Listeria este o bacterie care se gaseste in natura si traieste in unele alimente. Sursele de Listeria includ majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile, ceea ce face ca bacteria sa intre usor in lantul nostru alimentar. Infectia cu Listeria poate cauza boala numita listerioza cu simptome usoare asemanatoare gripei, infectii de tract urinar, insa exista si complicatii serioase. Dintre simptome amintim:

  • febra
  • frisoane
  • dureri musculare
  • diareea sau stomac deranjat
  • dureri de cap
  • confuzie
  • pierderea echilibrului
  • infectii ale tractului urinar

La adultii cu sistem imunitar slabit, Listeria este cauza aparitiei meningitei, penumoniei sau encefalitei.

Bacteria care provoaca infectia se numeste Listeria momocytogenes. In sarcina, bacteria traverseaza placenta, ajungand la fat. Sansele gravidelor de a contracta infectia sunt de 20 ori mai mari decat ale celorlalti adulti, o treime din toate cazuri de infectii cu Listeria aparand in randul viitoarelor mamici. Listerioza in timpul sarcinii poate provoca avort, ruperea prematura a membranelor, nastere prematura sau nasterea unui bebelus cu greutate mica si complicatii multiple.

Listeria nu este de ieri de azi pe langa noi, insa doar din 1980 se cunoaste faptul ca poate fi transmisa oamenilor prin alimente.

Infectia cu Listeria poate fi foarte usor trecuta cu vederea, intrucat simptomele infectiei sunt minore. Un test de sange sau o amniocenteza pot identifica prezenta bacteriei in sange.

Listerioza poate fi tratata prin administrarea unor antibiotice.

Un bebelus care prezinta infectia poate avea probleme respiratorii sau chiar meningita, retard mental, paralizie, epilepsie, orbire, poate surveni si moartea. Infectia este destul de rara, insa complicatiile sunt severe, de aceea este bine ca testarea pentru Listeria sa se faca inca dinainte de conceptie.

Bacteria care cauzeaza infectia este sensibila la caldura, asadar gatind mancarea bine, bacteria se va distruge. Mai ales carnea trebuie bine gatita, fripturile in sange se vor evita in perioada sarcinii. Daca folositi microunde pentru reincalzire, asigurati-va ca mancarea este aburinda chiar si in centrul farfuriei. In vreme ce caldura ucide bacteria, refrigerarea nu o face. Listeria este una din bacteriile care se poate dezvolta in mancarea din frigider. Asadar, daca ai depozitat alimente in frigider pentru o perioada mai mare de 12 ore de la momentul gatirii ei, evita sa o mai mananci. Din acelasi considerent, evita sa mananci aliemente reci gata preparate.

  1. Ce pot sa faca acasa pentru a reduce riscul infectiei cu Listeria?
  2. Ce alimente ar trebui sa eviti in sarcina?
  3. Ce alimente poti consuma in sarcina?

Ce pot sa faca acasa pentru a reduce riscul infectiei cu Listeria?

Cel mai bun lucru pe care il poti face este pastrerea unei igiene riguroase:

  • primul pas este spalarea pe maini inainte de a prepara orice hrana.
  • legumele si fructele crude trebuie spalate din abundenta inainte de a fi consumate. 
  • mancarea trebuie gatita bine; in sarcina este bine sa evitam carnea sau fructele de mare gatite partial.
  • mancarea nu trebuie servita foarte fierbinte, insa nici calduta. Daca folositi microunde, asigurati-va ca mancarea este incalzita inclusiv in centrul farfuriei.
  • pentru spalarea ustensilelor de bucatarie se va folosi apa fierbinte cu detergent de vase. Dupa prepararea alimentelor crude, tocatoarele de bucatarie si cutitele se vor spala cu multa atentie.
  • depozitarea alimentelor trebuie sa se faca diferentiat, cele gatite fiind depozitate separat de cele negatite, asigurandu-te ca cele nepregatite nu se ating de cele gatite
  • daca a ramas mancare gatita neconsumata, introduce-le in frigider imediat ce nu mai aburesc (nu lasa mancarea sa se raceasca pe plita sau afara)
  • consuma toate resturile alimentare gatite in cel mult 12 ore, in caz contrar congeleaza-le si folosiseste-le dupa bunul plac; asigura-te ca mancarea congelata e mentinuta la o temperatura mai mica de 5 grade Celsius.
  • nu manca mancare trecuta de termenul de valabilitate.

Fiti foarte atente atunci cand mancati la restaurant sau comandati mancare pentru acasa. Daca este proaspata si aburinda, este sigura pentru consum. Daca este doar calduta, evitati-o. O mare parte a mancarii ce se comanda pentru acasa este gatita si apoi depozitata sub lumina calda a spot-urilor pana la vinderea ei. Ar fi intelept sa evitam consumarea ei. De asemenea, nu consumati niciodata mancare despre care aveti dubii in privinta prepararii si depozitarii ei.

Ce alimente ar trebui sa eviti in sarcina?

  • carne insuficient gatita 200x150 Listeria in sarcina

    Carne insuficient gatita

    branzeturile moi: ricotta, brie, camembert, branza albastra cu mucegai si feta

  • pate-urile de ficat
  • lactatele nepasteurizate
  • carnea cruda
  • carnatii uscati
  • fructele de mare crude (scoici, creveti) sau afumate (conservele pot fi consumate)
  • salatele pre-ambalate
  • inghetata nu foarte “inghetata”

Ce alimente poti consuma in sarcina?

Cele mai sigure sunt alimentele proaspet pregatite si gatite. Este important sa ai o dieta echilibrata care contine cat mai multe legume si fructe, cereale, paine integrala, carne, peste, oua, leguminoase si seminte crude, insa asigura-te ca carnea este bine gatita, iar mancarea sa fie servita cat mai fierbinte posibil.

In sarcina poti manca:

  • fructe si legume bine spalate
  • salate facute in casa
  • branza tare
  • branza procesata
  • conserve
  • carne – bine gatita, proaspata si fierbinte
  • lactate pasteurizate