mancam fructe 157x200 Mancam fructe sau bem suc proaspat preparat?

Alegem fructele, nu sucul!

Vei obtine mai multe satisfactii pentru organismul si dieta ta prin consumul fructelor intregi in locul sucului. Vei beneficia nu numai de o masa sanatoasa si usoara, dar iti vor ramane si mai multe calorii disponibile din ratia de 2000 recomandate pentru consumul pe parcursul unei zile. Mancatul fructelor presupune un aport complet de vitamine si minerale, inclusiv fibre, care lipsesc din sucul rezultat prin stoarcerea fructelor.

  1. Zaharurile
  2. Fibrele
  3. Satietate
  4. Sucul poate inlocui alte lichide mai sanatoase
  5. Copiii

Zaharurile

Fructul este, in general, bogat in zahar. Daca mananci un mar mediu care aduce mai putin de 100 calorii, fructoza din fructe nu trebuie sa te preocupe. Insa, daca bei suc de mere, vei consuma 114 calorii pentru fiecare 200 ml. In vreme ce marul are 19 g de glucide, paharul de suc are 24g si se consuma mult mai rapid decat mancatul unui mar. Acelasi scenariu se repeta pentru orice fruct. Efectele zaharului asupra glicemiei tale sunt mai mari atunci cand bei suc, intrucat absorbtia zaharului nu este atenuata de fibrele continute de fructul intreg. De aceea, band suc de fructe poate da startul unei serii de probleme corelate cu glicemia si caderile de glicemie, un scenariu cu nimic mai diferit de situatiile in care mananci dulciuri.

Fibrele

Fibrele constituie un aspect important al dietei tale. Trebuie sa aduci corpului un aport zilnic de 20-30g de fibre pe zi. Te va ajuta sa reduci riscul contractarii diabetului de tip 2, afectiunilor cardiace si cancerului de colon. Cand consumi fructul sub forma de suc de fructe, elimini fibrele din dieta ta. In vreme ce un mar mediu intreg contine aproximativ 4g de fibre, sucul de mar contine aproape nimic. Afinele sunt un alt exemplu: 200g de afine iti aduc 4g de fibre, insa sucul nu aduce nici macar 1g de fibre.

Satietate

Consumul fructelor bogate in fibre produce satietate, sentimentul ca esti satula. Mestecand fructul in loc sa-l bei te face sa crezi ca acumulezi mai multe calorii, intrucat dureaza mai mult sa mananci o mana de struguri decat ti-ar lua sa bei sucul rezultat din aceeasi cantitate de struguri. Ca sa nu mai amintim ca portiile de suc de fructe sunt mai mici decat am servi fructul intreg: doar maxim 100ml de suc echivaleaza cu o portie de fructe. Cand bei 350 ml suc (un pahar mare), consumi 3 portii de fruct – ceea ce nu poate fi un avantaj cand stai cu ochii pe cantar si pe glicemie!

Sucul poate inlocui alte lichide mai sanatoase

Daca ai obiceiul sa bei suc de fructe, ar fi cazul sa te gandesti ca acesta ia locul altor bauturi mai sanatoase. Laptele degresat (furnizeaza calciu) si ceaiul (aduce antioxidanti) sunt alegeri mai bune. Sucul de fructe ia chiar locul apei, de cele mai multe ori. Apa nu are calorii si hidrateaza organismul mai bine decat orice alt lichid, nefiind inlocuibila cu nimic. Daca bei suc in locul apei, te poti astepta la crestere in greutate si dificultati in reglarea zaharului in sange. Pentru sanatatea ta, este mult mai bine sa ramai la mancatul fructelor intregi si consumul apei si al bauturilor sarace in zahar, sanatoase.

Copiii

Desi consumul fructului intreg este mult mai indicat a fi consumat in detrimentul sucului obtinut din acesta, medicii recomanda sucul de fructe si legume proaspat stoarse in cazul copiilor pentru ca acestia sa-si asigure nivelul optim de vitamina A, C, acid folic, potasiu si alti nutrienti.

Apa, laptele si sucul din fructe si legume stoarse in casa sunt bauturile ideale pentru familia ta. Incurajeaza-i sa bea cat mai multa apa. Pentru cei mici foloseste un pahar haios sau o sticla colorata care sa le incante privirea. Celor mai marisori le poti oferi o sticla cu gradatie unde pot vedea cata apa au consumat pe parcursul zilei.

baietel mananca fructe 146x200 Mancam fructe sau bem suc proaspat preparat?

Desertul ideal!

Intodeauna strecoara minim o leguma in sucul obisnuit pe care il prepari in casa pentru familia ta. Amesteca legumele cu mere, portocale si cei mici nu-si vor dea seama ce beau. Apoi, mareste din ce in ce mai mult procentul de legume si incepe sa adaugi verdeata: patrunjel, menta, salvie, busuioc.

Implica-i si pe cei mici in efectuarea sucului, fa din asta o activitate de familie! Consulta-i in privinta alegerii legumelor pentru sucul din ziua respectiva, lasa-i sa te ajute sa spalati bine legumele si fructele, sa le decojiti, unde e cazul. Explica-le in timp ce pregatiti sucul despre beneficiile pentru sanatate aduse de legumele din dieta voastra, despre cate portii de cruditati trebuie consumate zilnic, etc.