Ideea de a concepe programe de instruire pentru un public-tinta de maximum 13 ani ii apartine companiei Clever BS. “Programele pentru copii functioneaza dupa aceleasi metode de instruire ca pentru adulti, insa adaptate si prezentate intr-o maniera potrivita varstei lor”, spune Violeta Lupu, training manager al firmei.Metodele nu difera mult de cele folosite in gradinitele cu staif. Exercitiile, filmele, jocurile, piesele de teatru sau exemplele din viata reala sunt cateva dintre metodele prin care pedagogii incearca sa se faca intelesi de catre micii cursanti. Primul curs din portofoliul companiei este Codul bunelor maniere, adresat copiilor cu varste cuprinse intre sase si 13 ani. Programul consta in sase sedinte saptamanale, de cate o ora si 50 de minute.
In cateva luni, compania va demara un nou proiect, MBA-ul copiilor. Dincolo de titulatura pretioasa, cursul va aborda “teme de interes, precum dezvoltare personala, leadership pentru copii, marketing si management personal, comunicare si integrare in societate, creativitate, increderea in fortele proprii, etica si comportament”, dupa cum spune Violeta Lupu.

“La aceasta varsta au nevoie de altceva, accentul trebuie pus pe relationare, nu pe dezvoltarea individualismului”, critica acest tip de cursuri Anda Pacurar, psihoterapeut in cadrul cabinetului Psihocenter. Astfel, crede ea, activitatile sportive si invatarea impreuna cu copii de varste apropiate este mai eficienta decat acest tip de cursuri. “Parintii vor sa le ofere copiilor toate conditiile posibile, sa ii impinga sa ajunga, eventual, cei mai buni din generatia lor, dar la varsta aceasta nu trebuie incurajate competitia si performanta cu orice pret, ci colaborarea si spiritul de echipa, spune Anda Pacurar.

Toate marile institutii de predare a limbilor straine (British Council, Institutele Francez, Cervantes si Goethe) organizeaza cursuri pentru copii, incepand, in general, cu varsta de opt ani. Preturile variaza intre 66 de euro/ modul, pentru limba spaniola, si 260 de euro/modul, pentru engleza. Mult mai ieftina este participarea la o scoala de vara, unde, contra unei sume de maximum 100 de lei, copiii au acces la o gama larga de cunostinte: stiintifice (scoala de vara a Muzeului Antipa), artistice si educative (cea organizata de grupul RTC) sau de comportament in familie si societate (Fun Science). Parintii ocupati si cu buzunarele largi le pot oferi copiilor toate aceste cunostinte zilnic, prin inscrierea in programele after-school, al caror cost lunar este de minimum 650 de lei. Astfel, intre orele 12.00 si 18.00, majoritatea scolilor si gradinitelor particulare ofera lectii de informatica, dans, teatru sau matematica.

Sursa: www.capital.ro