bebe cu prajitura 200x153 Modalitati de combatere a obezitatii

Modalitati de combatere a obezitatii

Copiii care sufera de obezitate trebuie sfatuiti in ceea ce priveste alimentatia rationala si, cel mai important, incurajati sa desfasoare o activitate fizica mai crescuta. Programul cel mai eficient ar trebui sa includa citeva tipuri de tratament, precum:

  • Recomandari nutritioniste – regimurile alimentare pentru scadere in greutate nu sint prea eficiente. In schimb, copiii trebuie sfatuiti si ajutati sa-si schimbe atitudinea fata de consumul de alimente. Restrictionarea consumului de alimente, in special al celor cu continut de grasimi, nu este recomandata pentru copii, putindu-le compromite cresterea. Deoarece gustarile reprezinta adesea jumatate din necesarul de energie al unui copil, ele pot intirzia sau amina foamea excesiva si posibilele mese copioase. Este un obicei care n-ar trebui descurajat, atit timp cit gustarile sint cele adecvate. Incurajati copiii sa bea apa in loc de sucuri si bauturi racoritoare.
  • Activitate fizica crescuta – copiii trebuie incurajati sa practice cit mai multe activitati fizice. Practicat timp indelungat, un exercitiu usor, precum mersul pe jos, este de bun augur. Trebuie incurajata de asemenea si activitatea fizica sustinuta, care ii face pe copii sa gifiie si sa transpire.
  • Prevenire – seminariile si activitatile educationale oferite de profesori pot imbunatati cunostintele copiilor si parintilor despre obezitate si prevenirea ei.

Tratamentul obezitatii la copii poate avea mai multe sanse de reusita decit in cazul adultilor. Exercitiile fizice ajuta la reducerea grasimii din organismul copilului.
Parintii joaca un rol important in prevenirea obezitatii la copii, pentru ca ei sint modele de comportament pentru copiii lor si totodata cei care le ofera hrana de zi cu zi. Ei trebuie sa le asigure mese sanatoase si gustari si sa-i incurajeze sa faca exercitii fizice regulate. De asemenea, limitarea timpului petrecut in fata televizorului si a calculatorului poate fi de ajutor in combaterea obezitatii.

Impuneti-le copiilor obiective minore, usor de atins. De exemplu, reduceti-le programul de stat la televizor de la cinci ore la doua ore pe zi si oferiti-le fructe drept gustare dupa orele de scoala. Petrecerea timpului liber impreuna, in familie, scotind ciinele la plimbare, batind mingea in parc sau mergind la inot poate inlesni de asemenea mentinerea greutatii optime atit pentru copii, cit si pentru parinti. Parintii trebuie sa-i incurajeze pe copii si sa-i laude ori de cite ori acestia o merita. Programul de masa al familiei poate fi modificat si pregatind si luind masa impreuna.

Nu va impuneti atingerea unei anumite greutati
Este bine sa nu va impuneti atingerea unei anumite greutati, pentru ca ati putea avea probleme. Din ce in ce mai multi copii si adolescenti se confrunta cu probleme in alimentatie, asa ca trebuie evitata orice insistenta exagerata asupra atingerii unei anumite greutati. Cel mai bine este sa va concentrati atentia asupra modalitatilor sanatoase de alimentatie si a unei activitati fizice crescute.

Ce trebuie stiut in concluzie:

  • Gradul de obezitate din copilarie si adolescenta influenteaza gradul de obezitate de la maturitate
  • Obezitatea poate duce la probleme serioase de sanatate pe parcursul vietii
  • Copiii care sufera de obezitate se descurca mai greu la scoala si pot deveni izolati social
  • Tratamentul in cazul obezitatii implica de obicei recomandari nutritioniste si o activitate fizica crescuta