pedeapsa 0 2 ani2 200x149 Disciplinarea copilului la varsta de 2 ani

Disciplinarea la 2 ani

La varsta de 2 ani viata celui mic este nimic mai mult decat un montagne-russe emotional. Provocarea maxima la care e supus este sa-si inteleaga sentimentele. Experimenteaza si testeaza tot ce se afla in jurul sau cu scopul de a observa reactiile celorlalti: “Oare ce se intampla daca refuz sa ma incalt?”. Are dificultati in a-si intelege si exprima sentimentele, cateodata atat de puternice incat se simte coplesit de ele. Descopera ca nu primeste tot ceea ce-si doreste si uite-asa apar tantrum-urile.

Ce sa faci?

  • Evita luptele de putere: exprima-ti clar asteptarile, fara sa tipi. Ofera-i optiuni simple si nu-i supraestima capacitatile. Daca e necesar, incurajeaza-l sa coopereze. Intelege ca treaba lui e sa te testeze.
  • Ajuta-l sa-si stapaneasca sentimentele. Daca loveste, invata-l sa spuna: “Sunt suparat/ furios!”. Explica-i: “Nu lovim.”, “Lovitura doare”. In jur de 2 ani si jumatate, va incepe sa devina empatic, pregateste-l din timp.
  • Tratati tantrum-urile cu grija: ingnora criza si nu ceda, insa ramai alaturi de el pana inceteaza, apoi directioneaza-l catre un comportament pozitiv. Desi nu e indicat sa pedepsesti sau sa izolezi un copil de 2 ani printr-un time-out (pauza scurta), il poti inlatura usor din mijlocul situatiei ivite pentru a se calma.

De la 2 la 6 ani dezvoltarea creierului continua. Corpus callosum (face legatura intre cele doua emisfere ale creierului) se dezvolta si permite copilului sa proceseze mai multa informatie. Mielinizarea celulelor nervoase continua, de asememena, ceea ce se traduce printr-o coordonare fizica superioara. 

Pe masura ce cresc abilitatile verbale ale copilului, ii poti explica din ce in ce mai multe lucruri. La 2 ani necesita inca repetitii dese pentru a-si aminti lucrurile, de aceea este important sa ai rabdare si dispusa sa repeti vorbe si actiuni. Cei mici nu inteleg intotdeauna sensul complet al cuvintelor, de aceea trebuie sa folosesti exemple concrete, din viata de zi cu zi pentru a-i ajuta sa inteleaga un lucru si pentru a le dezvolta logica.

Cand este suparat, incurajeaza-l sa-si exprime frustrarea prin vorbe si nu prin fapte. Incepe prin a-ti face timp sa-l asculti cand are ceva sa-ti spuna. 

Copiii intre 2 si 6 ani inca isi dezvolta coordonarea si motricitatea. Adora sa participe, vor sa faca aceleasi lucruri pe care le fac copiii mai mari sau adultii din jurul lui.

Fii rabdatoare! Murdarirea este buna! spunea o reclama binecunoscuta. Daca este posibil, lasa-i sa te ajute la spalatul vaselor sau la pregatirea cinei. Lipsa de coordonare poate face ca munca lor sa nu arate la fel de bine precum a ta, insa ii vei ajuta sa-si dezvolte sentimentul implinirii, ducerii la bun sfarsit a unui lucru. Iar daca ti se pare prea energic, o plimbare  in parc sau mersul la un loc de joaca, practicarea unui sport sunt intotdeauna o solutie.

Cum te descurci cu micutul dictator? Reusiti sa va intelegeti?

Citeste si despre:

Disciplinarea copilului la 0-2 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 3 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 4 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 5 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 6-7 ani

Disciplinarea copilului la varsta de 8-10 ani

Disciplinarea adolescentilor (13-18 ani)