prima zi 200x156 Cum sa pregatesti prima zi de gradinita

Emotiile ii coplesesc pe cei mici si mari deopotriva

In functie de copil si situatia familiala, copiii se adapteaza mai greu sau mai usor vietii de gradinita. Un copil de varsta mica, care a fost ingrijit doar de parinti, fara implicarea vreunei bone sau bunici, va intampina oarecare dificultati in primele zile departe de casa si parinti.

Ce poti face pentru a asigura copilului tau o prima intalnire cat mai placuta cu gradinita:

  • Scoala-te bine dispusa, afiseaza un zambet larg pe fata, dovedeste-i copilului ca esti plina de incredere si entuziasm pentru inceperea unei noi etape din viata lui!
  • Culcati-va mai devreme in seara de dinainte, astfel incat dimineata sa fiti odihniti si sa aveti timp sa va faceti gata.
  • Pregatiti bagajul pentru gradinita in seara de dinainte. Lasa-l sa-si aleaga hainele, nu va grabiti si fiti atenti sa nu uitati ceva.
  • Cand ajungeti la gradinita, fa din nou cunostinta copilului cu educatoarea si permite-i acesteia sa intre in vorba cu cel mic in incercarea de a stabili o relatie intre ei, in timp ce tu te retragi usor. Copilul va intelege ca tu aprobi apropierea dintre el si educatoare si ca ai incredere ca el va fi protejat si fericit in compania unei alte persoane in afara de voi, parintii.
  • Fii pregatita pentru plansete si rugaminti ce-ar emotiona si o inima de piatra! E normal sa nu vrea sa ramana acolo fara voi! Daca copilul se agata de tine si refuza sa participe la clasa, nu te supara si nu tipa la el, vei produce mai mult rau decat bine. Probabil ca personalul didactic iti va sugera sa pleci, ceea ce va fi greu si pentru tine. Ia-ti ramas bun de la pitic, saruta-l, imbratiseaza-l si spune-i ca vii sa-l iei acasa dupa somnul de pranz sau masa de pranz, dupa caz, apoi parareste gradinita fara sa te uiti inapoi. Nu te furisa! Copilul se va simti abandonat, in schimb, un bun ramas prelungit ii poate da de gandit copilului ca gradinita nu-i chiar un taram de basm.
  • Unii dintre ei nu incep sa planga pana nu observa ca si cei din jurul lui fac asta. Probabil ca gandeste “Daca baietelul acela plange, poate ar trebui sa fiu si eu suparat de ceva.” Educatoarea iti va propune din nou sa pleci, ceea ce va trebui si sa faci; in 9 din 10 cazuri, copilul se va opri din plans la 5 minute dupa plecarea ta. Te vei intoarce peste cateva ore si-ti vei gasi copilul zambind si tare incantat sa-ti arate tot ce a facut in lipsa ta. In eventualitatea in care educatoarea nu va reusi sa linisteasca copilul, fii convinsa ca va lua legatura cu tine. Ai incredere in experienta profesorilor!
  • Arata-i plansele sau jucariile cu care s-a jucat la vizita anterioara, fa-l sa simta ca gradinita nu e chiar un mediu strain. Invita-l sa se mai joace si de data asta asa cum a facut-o in trecut.
  • In prima zi de gradinita sunt multi copii si parinti aflati in aceeasi situatie cu a voastra. Formati cu totii o echipa: arata-i-l pe Radu, baietelul cu care s-a jucat data trecuta, cand ati vizitat gradinita, sau pe Sofia, fetita cu care a impartit desertul. Daca nu cunoaste pe nimeni, ajuta-l sa se imprieteneasca cu unul dintre copii. Ia-l de manuta si adresati-va unuia dintre noii colegi de gradinita:” Buna, el este Victor. Ne place foarte tare tricoul tau cu Fulger McQueen. Vrei sa fim prieteni, asa ca Fulger si Bucsa?” Parintele copilului vizat o sa inteleaga imediat ideea si-si va incuraja piticul sa coopereze.
  • Formati-va un ritual de ramas-bun, copilul va stii la ce sa se astepte, ceea ce va face tranzitia mai usoara. Unii parinti fac cu mana de la fereastra unei anumite sali de clasa, altii au un salut special gen “Bate palma, apoi pumnul!”.
  • prima zi de gradi 200x146 Cum sa pregatesti prima zi de gradinita

    Prima zi la gradinita

    Odata ce te-ai decis sa pleci, fa-o si nu te mai intoarce! Oricat ar plange, nu-l scoate din sala de curs sau gradinita! Iti va fi cu atat mai greu sa-l convingi sa se intoarca. Educatoarea stie sa trateze acest gen de situatii, nu este la primul copil aflat pentru prima data in gradinita.

  • Nu-l zori mereu cu intrebarea “Ce-ai facut azi la gradinita? Ai mancat, ai dormit? Cum se zice caine in engleza?”. Copilul va spune toate astea din proprie initiativa, atunci cand se va simti pregatit. Cel mai probabil, in primele luni de gradinita nu-ti va povesti nimic, apoi, usor-usor il vei surprinde fredonand un cantecel sau numarand pana la 10 si inapoi.
  • Daca totul merge bine in prima zi, pastreaza garda sus, pentru ca furtuna nu a trecut inca. Unii vin la gradinita cu incantare maxima si toata lumea e multumita. Apoi, de nicaieri, la cateva saptamani de la inceperea anului scolar, copilul incepe sa planga cand vrei sa pleci la serviciu. Explicatia este ca gradinita nu mai reprezinta o noutate pentru el si tot ce simte acum este lipsa voastra, a parintilor. Asculta de indicatiile educatoarei, aceasta situatie este si ea una temporara.
Voi cum v-ati pregatit pentru prima zi de gradinita?