prima zi 200x133 Primele zile acasa cu bebelusul

Prima zi acasa

Primele zile de viata ale bebelusului vor insemna o serie de schimbari pentru fiecare dintre voi. Dvs. veti incepe sa va obisnuiti cu statutul de mama, iar bebelusul dvs. va trebui sa se adapteze vietii in afara uterului. E un moment de mare bucurie si, probabil, a unei imense frici! Desi v-ati pregatit luni intregi pentru nasterea copilului, acum el este aici si depinde totalmente de dvs., ceea ce vi se poate parea destul de coplesitor. Nu va asteptati la prea multe de la dvs in aceste prime zile! Daca cineva va ofera ajutorul, nu mai stati pe ganduri – acceptati-l!

In primele saptamani dupa nastere, e posibil ca trupul dvs. sa arate si sa se simta ca si cum nu v-ar apartine. Lohiile (scurgere vaginala sangeroasa normala dupa nastere) pot fi abundente in primele 24-48h, diminuandu-se pe parcursul urmatoarelor saptamani, schimbandu-si culoarea in roz si apoi alb. Este recomandat ca proaspetele mamici sa nu ridice nimic mai greu decat bebelusul in primele 6 luni dupa nastere, pentru a evita complicatiile.

La 3-5 zile dupa nastere, sanii mamelor se vor umfla. Aceasta inflamare se numeste angorjarea sanilor. Aceasta semnalizeaza cresterea volumului de lapte si schimbarea compozitiei colostrului (primul lapte). O mama care alapteaza poate reduce acest discomfort prin hranirea frecventa a bebelusului, evitand suplimentele si mameloanele artificiale, si purtand un sutien potrivit si comfortabil, de sustinere. O mama care nu alapteaza trebuie sa poarte un sutien normal, curat, sa aplice comprese reci si sa evite stimularea sanilor. Angorjarea este temporara si dureaza 36-48h.

Beneficiile alaptarii nu trebuie puse la indoiala. Este calea optima de a va hrani copilasul si are numeroase efecte benefice pe termen lung pentru intreaga familie. Totusi, alaptarea in primele zile este, de cele mai multe ori, dificila si provocatoare, in acelasi timp. Alaptarea este ceva natural, dar asta nu inseamna ca este ceva automatic. O sa constatati ca va ia in jur de 3-4 saptamani pana sa deveniti mai increzatoare si mai confortabila in hranirea copilului.

Chiar daca alaptati sau va hraniti copilul cu lapte praf, este important ca bebelusul sa fie hranit la cerere. Cateva semne evidente de foame includ sugerea degetelului sau a pumnilor, rotirea frecventa a capului sau deschiderea deasa a guritei, neastamparul, nelinistea si agitarea continua. Bebelusii alaptati cer, de obicei, sa fie hraniti de 8-12 ori in 24h, insa pot exista si variatii. Asteptati-va sa schimbati scutece la fel de frecvent. Pana la cea de-a 5-a zi de viata a copilasului tau, el/ ea ar trebui sa ude zilnic in jur de 6-10 scutece si sa murdareasca de scaun alte 3-4. Deoarece laptele matern are compozitia perfect potrivita pentru bebelusul dvs. si este atat de usor de digerat, scaunele vor fi moi iar mirosul nu va fi neindurator. Cantitatea de scutece murdare va va indica cat de bine hranit este copilul dvs.

Deoarece nou-nascutii sunt hraniti frecvent, somnul parintilor este adesea intrerupt si devine un deziderat pretios. Rar se intampla ca un nou-nascut sa doarma peste noapte. Acest lucru este valabil pentru ambele moduri de hranire a copilului, alaptare sau alimentatie artificiala. De accea odihna si puii de somn de-a lungul unei zile sunt cruciali pentru proaspetele mamici in primele saptamani de dupa nastere.

Parintii intreaba cat de des trebuie sa-si imbaieze copilul. Bebelusul poate fi imbaiat in fiecare zi dupa iesirea din spital, chiar daca nu s-a uscat inca cordonul ombilical, insa procedura trebuie efectuata cu multa atentie, astfel incat cordonul ombilical sa fie mentinut cat se poate de uscat. Curatati buricul (folosind solutia indicata de medic) la fiecare schimbare de scutec pana cand acesta va cadea (de obicei la 10-14 zile de la nastere).

Odata cu toata agitatia adusa de noul membru al familiei, femeile se vor simti coplesite de emotie, au loc schimbari ale nivelurilor de estrogen si progesteron, trebuie sa faca fata discomfortului fizic indus de sarcina, de sanii care capata un nou rol, oboselii,vor trebui sa tina piept tuturor celor descrise mai sus in timp ce telefonul si soneria vor suna neincetat pentru a felicita/ vedea noul bebelus. Din fericire, aceasta stare nu va dura la nesfarsit, insa se poate instala “tristetea de dupa nastere“. Vorbitul cu cineva in care ai incredere te poate ajuta. Eliberarea sentimentelor acumulate si o portie buna de plans va poate fi de folos in alungarea tristetii instalate dupa nastere. Este important sa va amintiti ca aceasta asa-zisa “tristete” este o stare temporara si, pana in cea de-a doua saptamana de la nastere, aveti toate sansele ca ea sa nu va mai bantuie. Insa, daca observati ca va simtiti deprimata, aveti ganduri negre si va este aproape imposibil sa va regasiti echilibrul emotional, mergeti la doctor si discutati despre aceste schimbari in starea dvs.

Desi aceste sentimente pot fi inspaimantatoare, ignorarea sau negarea lor pot duce chiar la inrautatirea situatiei si la o depresie in toata regula. Exista tot felul de modalitati diferite de tratament care pot include consiliere individuala, terapie de grup si medicatie. Depresia post-partum este un lucru real pentru care exista ajutor; cereti-l!

Primele doua saptamani sunt provocatoare atat fizic, cat si emotional, si veti dori sa va inconjurati de oamenii pe care ii doriti sa va fie alaturi si care sa va asigure protectie si intimitate. Veti avea nevoie de ajutor pentru curatenie, gatit, spalat rufe, primirea musafirilor, asa incat sa va ramana si dvs. timp si energie pe care sa o folositi in ingrijirea copilului si a dvs.

Desi poate suna tentant sa fiti o “supermamica”, nu este timpul de asa ceva in aceasta perioada. Nu uitati: cel mai bun sfat pe care il puteti primi este sa acceptati ajutorul celor din jur, sa luati mese regulate si sa dormiti atunci cand bebelusul doarme.