300x250 v1 Sa crestem copii increzatori in fortele proprii lasandu i sa exploreze

Dezinfectarea ranilor usoare

Unul dintre cele mai importante obiective ale parintilor este sa creasca copii autonomi, capabili sa se bazeze pe propriile lor forte. Cat sunt mici, copiii se bazeaza in mare parte pe parinti pentru hranire, spalat, imbracat si pentru a se deplasa. Insa, pe masura ce incep sa se tina bine pe picioare si sa se deplaseze acolo unde este centrul lor de interes, copiii fac primii pasi spre explorare si invatare in mod independent.

Dorinta de explorarea si curiozitatea fac parte din natura noastra, insa aceasta foarte fi infranata de o atitudine hiperprotectoare a parintilor. Este adevarat ca cei mici vor cadea, se vor lovi, vor aparea primele julituri in genunchi si coate si lacrimi de durere. Toate acestea fac parte din procesul de invatare si prin ele am trecut cu totii.

Incurajati-l pe cel mic sa exploreze

Copilaria inseamna „sa incerci” lucruri noi, iar la varsta mica totul este nou. Invata cum sa mearga, cum sa alerge si sa se opreasca fara sa cada, sa se catere, sa mearga pe bicicleta. Sunt o multime de noutati iar entuziasmul cu care cei mici intampina fiecare etapa este cel mai bun semn ca vor sa evolueze si sa invete prin experiente personale.

Atitudinea parintilor in fata incidentelor si pericolului va influenta atitudinea copilului care fie se va aventura si data viitoare cu incredere in noi incercari, fie se va retrage la cel mai mic semn de pericol. De aceea, este important sa ne stapanim primul impuls de a spune „NU, te vei lovi” si sa il lasam sa incerce lucruri noi, ghidandu-l atunci cand are nevoie. In schimb, putetii alege sa ii fiti alaturi in aventurile lui, ca parteneri de distractie si nu ca cenzori. Alergati impreuna, sariti peste obstacole, plimbati-va cu bicicletele si rolele iar cel mic va capata si mai multa incredere avandu-va alaturi, pe o pozitie de egalitate.

Gestionati cu calm incidentele de la joaca

Distractia si aventura presupune insa si riscuri, iar in masura in care acestea nu sunt mari si nu ii ameninta sanatatea celui mic, vi le puteti asuma impreuna. Amintiti-va de copilaria voastra, de cat de bine era sa alergati cu prietenii si sa incercati sa va depasiti limitele. Adevarat ca se lasa cu julituri de multe ori, insa durerea era uitata repede si ziua de joaca putea sa continue.

Poate veti spune ca este doar teorie si si ca nu puteti ramane calmi atunci cand vedeti copilul cazand de pe bicicleta, de exemplu. Este adevarat ca va veti speria si este o reactie absolut normala, insa dupa ce evaluati situatia si constatati ca cel mic este in regula si ca a scapat doar cu mici julituri, puteti sa va relaxati si sa il ajutati sa treaca peste durere. De cele mai multe ori, incidentele de la joaca sunt minore si se pot trata cu usurinta pr loc. O mica trusa de prim ajutor ar trebui sa faca parte din continutul rucsacului la fiecare iesire in aer liber, fie ca este vorba de parc, fie ca este vorba de drumetii mai lungi. Dezinfectantul este intodeauna de folos atunci cand distractia duce la mici incidente: julituri, taieturi minore, intepaturi de insecte etc. Curatati rana cu un pansament steril si un dezinfectant, lasati se se usuce putin, aplicati un unguent cicatrizant (daca este nevoie) si puneti un plasture de protectie.

Preintampinati incidentele fara sa spuneti „NU”

Desi sunteti parteneri in distractie, parintii sunt in egala masura protectorii copilului. Pentru a folosi mai putin cuvantul „NU” , securizeazati-le spatiu de explorare, stabilind limite in functie de abilitatile specifice varstei copilului vostru. Astfel, copilul va avea libertatea de care are nevoie, cu riscuri mici de ranire.

De asemenea, alegerea activitatilor pe care cel mic sa le faca poate fi un alt mod de a preintampina incidentele de joaca. Este indicat sa mergeti in locuri de joaca si in spatii care sa nu depaseasca cu mult abilitatile fizice ale copilului, in acest fel veti evita ranirea si, nu mai putin important, frustrarea celui mic de a nu putea sa faca fata provocarilor.

Dati frau liber distractiei si explorati impreuna cu cel mic lumea din jur!