25 150x200 Saptamana 25 de sarcina

Burtica saptamana 25

Aceasta este o saptamana de crestere rapida pentru copilul tau. Plamanii cresc si se pregatesc sa respire oxigen. Sistemul respirator, desi imatur, s-a dezvoltat pana acolo incat permite schimbul de gaze. Pleoapele i se vor deschide si retina se va forma in aceasta perioada. Testiculele (daca este baietel) incep sa coboare spre scrot. Papilele gustative deosebesc gustul dulce de cel sarat si amar. Bebelusul exploreaza uterul cu mare zor, la fel si cordonul ombilical; isi foloseste manutele pentru a-si atinge diferite parti ale corpului Daca, din nefericire, copilul se naste in aceasta saptamana el va fi capabil sa traiasca datorita interventiei medicale. Dar ar fi mai bine daca am face tot posibilul ca fatul sa mai ramana o perioada in burtica mamicii.

Copilul a crescut cu aproape 1.5 cm saptamana aceasta, avand in jur de 34 de cm. Uterul e din ce in ce mai mare si ocupa mult spatiu. E posibil sa acuzi respiratii scurte si rapide datorate uterului pozitionat foarte aproape de cutia toracica, si de aceea plamanii nu se pot umfla corespunzator. Nu te alarma: nici tu, nici copilul nu duceti lipsa de oxigen multumita hormonilor care ti-au dat toate starile acelea de rau si de emotivitate crescuta din timpul celor 25 de saptamani de sarcina.

Nu uita ca fiecare copil e diferit si aceste masuratori sunt doar indicatii . Daca ai nelamuriri in legatura cu starea ta sau stadiul de dezvoltare al copilului, consulta-ti medicul. Ar fi timpul acum sa incepi orele de pregatire pentru travaliu si nastere.

Nu-i asa ca timpul zboara repede cand te simti bine, rasfatata?

Bineinteles ca vor aparea simptoame noi alaturi de cele vechi. Vei pastra durerile de spate , precum si crampele la picioare. Sanii tai vor deveni mai grei decat inainte, de aceea ar fi indicat sa porti un sutien special pentru gravide. Cu cat mai multa sustinere vei avea, cu atat va fi mai bine pentru tine. Continua examinarile sanilor la fiecare 4-5 saptamani. Acum apar si arsurile gastrice atat de neplacute, asadar ai grija de de dieta ta in aceasta perioada. Ochii se pot usca, de aici si usturimile; poti folosi lacrimi artificiale, insa ar fi mai bine daca nu ai uita sa te hidratezi corespunzator. Sangerarile din nas si de gingii, atunci cand te speli pe dinti, sunt tot simptome ale unei mamici in devenire.

Exista, insa, si avantaje in a fi insarcinata: nu ti s-a spus, oare, ca parul tau arata minunat? Ca este mai bogat? Sau ca ai o fata luminoasa? De fapt, in sarcina iti cade mai putin par decat de obicei, iar orice surplus de acum va fi eliminat imediat dupa nastere. La fel si cu pielea luminoasa: responsabil pentru acest lucru este volumul marit de sange din perioada sarcinii.

 V-ati pus de acord asupra numelor alese? Daca da, este un nume compatibil cu numele vostru de familie, este melodios sau aspru, poate fi poreclit usor, ii puneti unul sau mai multe nume, vreti un nume local sau international (din nou, spuneti-l cu voce tare, alaturandu-l numelui vostru de familie, pentru a va convinge ca nu suna caraghios – Kelly Cioboata:)), alaturati numelui si unul sfant…iata cate dileme in alegerea unui nume potrivit.

« Saptamana 24 Saptamana 26 »