saptamana30 133x200 Saptamana 30 de sarcina

Burtica in Saptamana 30

Nu mai ai mult pana la linia de sosire cand iti vei primi binemeritatul trofeu: copilul tau! Stiu ca abia te mai poti misca, iar de incheiat sireturi nici nu amintim!…

Copilul va cantari un pic peste 1500g la sfarsitul acestui interval de timp si va avea o lungime de 45cm. In urmatoarele saptamani, fatul va castiga in jur de 200g pe saptamana pana cu aproape 1 luna inainte de a se naste. Nu uita ca aceste masuratori sunt pur informative , iar copilul poate cantari sau masura mai mult sau mai putin. Consulta-ti medicul pentru orice intrebari legate de acest subiect.

Vei fi uimita sa descoperi ca toate cele cinci simturi sunt complet functionale. Poate vedea, auzi, atinge, mirosi sau gusta! Unghiile de la maini si picioare sunt complet dezvoltate si vor continua sa creasca. Parul va continua sa-i creasca iar lanugo va disparea. Cand se va naste, pe corpul lui va ramane doar o mica parte din lanugo. In special copiii nascuti prematur mai prezinta la nastere lanugo, dar si acesta va disparea la o saptamana sau doua dupa nastere, asa ca nu te alarma.
Sistemul nervos central al copilului are control total asupra tuturor functiilor corpului, putandu-si de acum incolo regla temperatura interioara. Sistemul digestiv si respirator sunt bine puse la punct, bebelusul incepe sa exerseze focalizarea privirii, astfel ca poate reactiona la o sursa de lumina puternica indreptata asupra burticii. Deoarece gravitatia nu mai este un mister pentru el, acum incepe sa se tot miste prin uter in cautarea unei pozitii care sa-l satisfaca. Vei fi surprinsa sa afli la vizita medicala ca fatul s-a asezat deja pe oasele tale pelvine si sta in pozitia ideala pentru a se naste, insa e totusi devreme pentru el.

Vei incepe sa-ti vizitezi medicul la fiecare 2 saptamani pentru verificari prenatale. Uterul este cu 12.5 cm deasupra buricului. Uterul este atat de mare incat iti impinge organele din pozitia lor normala cauzandu-ti arsuri la stomac, greutate la respirare, constipatie si chiar indigestie. Probabil ca mai prezinti si contractii Braxton-Hicks (contractarea si relaxarea uterului care se pregateste pentru sarcina). Lichidul amniotic e in cantitate din ce in ce mai mica (cam 800 ml acum) odata cu cresterea fatului.

Este deja timpul sa finalizezi proiectele in care esti angajata si sa incepi sa pregatesti totul pentru venirea lui bebe: anunta-ti colegii de serviciu ca nu mai poti prelua sarcini suplimentare sau poti inceta sa mai mergi la locul de munca, discuta cu partenerul despre cum veti imparti sarcinile de parinte intre voi si care va vor fi activitatile in primele luni dupa nastere, vorbeste cu parintii si prietenii tai despre venirea bebelusului si rolul acestora in viata voastra. Planifica bugetul familiei pentru cumparaturile de pregatire a venirii pe lume a bebelusului si noteaza-ti pe hartie ce ti-a ramas de facut/ cumparat/ discutat.

Esti ingrijorata de kg acumulate in timpul sarcinii? Nu-ti face probleme pentru asta acum, o sa ai tot timpul din lume sa ajungi la greutatea de dinainte sau la cea ideala dupa ce vei fi terminat de alaptat bebelusul. Pana atunci, ai grija sa acorzi o deosebita importanta alimentatiei tale, pentru ca esti responsabila pe deplin de vitaminele si mineralele care ajung in corpul bebelusului tau. Iar ca sa te simti mai bine, tine minte ca aproximativ 8 kg din greutatea de la sfarsitul celor 9 luni de sarcina apartine copilului, astfel:

  • Bebelus 3.3kg
  • Placenta 600g
  • Uterul marit 900g
  • Sanii sunt mai grei cu 400g
  • Sangele aduce in plus 1.2kg
  • Lichid amniotic 900g
  • Fluide in plus 300g

Pentru orice nelamuri referitoare la starea ta si a copilului, consulta medicul.

« Saptamana 29 Saptamana 31 »