6th week1 200x140 Saptamana 6 de sarcina

Saptamana 6

Deoarece acesta este un moment foarte important in dezvoltarea organelor copilului tau, evita alcoolul, medicamentele, drogurile si tratamentele cosmetice precum permanentul si vopsirea parului. Aceste lucruri adauga chimicale corpului tau, chimicale ce pot fi transferate in corpul copilului. Daca esti in dubiu in privinta lucrurilor care sunt permise si nepermise in aceasta perioada, trebuie sa iei legatura cu doctorul tau pentru a lamuri aceste probleme. El iti poate schimba medicamentatia pe timpul sarcinii.

Pe de alta parte, corpul tau se va simti ca la razboi. Schimbarile hormonale care apar in aceasta perioada vor determina pofte intensificate pentru anumite tipuri de mancare, aversiuni fata de altele si se va juca cu emotiile si trairile tale ca la un montagne-russe. Aceasta saptamana face prielnica instalarea gretii, acum fiind momentul in care insatisfactia matinala va deveni o “prietena” de nadejde, de multe ori tinand de dimineata si pana seara.

Dieta poate fi o componenta semnificativa de controlare a starii de rau matinale. Este important sa incepi a servi cel putin sase mese pe zi. Dimineata, la trezire, poti incerca sa rontai cativa biscuiti integrali. Tine-i la indemana, langa pat, alturi de un suc de fructe sau ceva neacidulat si fara cofeina.  La micul dejun este posibil sa vrei sa mananci mancaruri bogate in carbohidrati precum painea, cerealele si bananele. Incearca sa eviti pe cat posibil bauturile cu cofeina precum cafeaua sau sucurile acidulate. Bea ceai de musetel sau de menta, ele te vor ajuta la calmarea stomacului. Tine-te departe de mirosuri tari precum tigarile; evita mancarurile grase si condimentate, iuti. Daca inainte de sarcina nu tolerai produsele lactate, evita-le acum.

Bineinteles, daca esti insarcinata cu mai mult de un copil, simptomele vor fi mai intense. Disconfortul matinal va fi mai sever. Asigura-te ca bei suficiente lichide si ca te odihnesti cat mai mult si mai bine.

Saptamana aceasta se dezvolta sistemul nervos al copilului, inima lui bate de doua ori mai repede decat a ta (100-130 batai pe minut), iar sangele ii circula prin tot corpul. Se prefigureaza trasaturile de baza ale fetei: un cap mare cu pete negre acolo unde se vor forma ochii si narile, in  lateral, de-o parte si de alta a capului, “gropitele” vor fi inlocuite de urechi. Degetele de la maini si de la picioare prezinta o membrana interstitiala ce va disparea odata cu dezvoltarea embrionului. De asemenea, aparatul respirator e deja format, tubul neural inchis complet, creierul in continua dezvoltare inunda cutia craniana.

Nu uita de vitaminele prenatale (dintre care acidul folic este cel mai  important), ai grija de somnul si hrana ta, bea 2l de lichide pe zi.

« Saptamana 5 Saptamana 7 »