sfaturi impartire jucarii 200x133 8 sfaturi simple pentru a ti ajuta copilul sa imparta jucariile

Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa imparta jucariile

Daca si copilul tau face parte din categoria micutilor care nu impart jucariile cu niciun chip (lucru, dealtfel, normal), iata cateva sfaturi prin care il poti ajuta sa accepte sa dea si sa primeasca jucarii de la ceilalti copii:

1. Impartitul lucrurilor trebuie sa fie distractiv. Fa-i cunostinta copilului cu jocurile care implica cooperare, unde partenerii lucreaza impreuna pentru atingerea unui scop. Faceti puzzle-uri impreuna, punand piesele pe rand, de exemplu. Implicati-va in proiecte: udati florile, fiecare cate una, maturati podeaua, fiecare cate o camera, sau despachetati cumparaturile. Apoi, avanseaza la a-i oferi ocazia sa imparta cu prietenii sai: un pachetel cu mai multe gustari pentru la gradinita sau sticker-e pentru copiii care vin in vizita.

2. Nu pedepsi incapatanarea. Daca ii spui ca este egoist, il pedepsesti cand nu imparte sau il fortezi sa ofere o posesiune, incurajezi resentimentul, nicidecum generozitatea. Pentru a stimula impartirea lucrurilor, incurajeaza-l si nu-l apostrofa. Nu uita ca este in regula ca cel mic sa vrea sa nu imparta anumite lucruri. Pe masura ce creste, va invata ca impartirea jucariilor cu prietenii sai – care devin din ce in ce mai importanti pentru el – e mult mai amuzanta decat sa tina totul pentru el.

imparte inghetata 200x133 8 sfaturi simple pentru a ti ajuta copilul sa imparta jucariile

Imparte inghetata!

3. Explica-i si lui ceea ce se intampla. Cand copiii se cearta din cauza jucariilor, ajuta-i sa rezolve conflictul. Daca unul dintre ei nu vrea sa dea o jucarie, explica-le celorlalti ceea ce camaradul lor de joc simte in acel moment: “Andrei chiar tine la jucaria asta si nu vrea sa lase pe nimeni sa se joace cu ea chiar acum”. Ajuta-i si pe ceilalti sa exprime ceea ce simt in legatura cu refuzul de a imparti jucaria. Cand copilul tau nu e prea genros, intreaba-l care este problema; poate ca la gradinita nu sunt destule trenulete pentru toti baietii sau ca tine foarte mult la cartonasele cu dinozauri pentru ca le-a primit de la bunica.

4. Invata-l sa rezolve situatii si probleme. Daca pitica ta nu vrea cu niciun chip sa-si imparta papusa, probabil ca gandeste ceva de genul “ori eu, ori ea!”, uitand complet de faptul ca disputa a pornit de la papusa, fiind orbita de orgoliu. Incurajeaz-o sa se joace cu papusa pe rand, stabilind un interval de timp si cronometrand ca fiecare dintre fetite sa-l respecte, explicandu-i, in acelasi timp, ca a imparti ceva nu inseamna a renunta de tot la acel lucru. Aminteste-i ca daca ea va imparti jucariile cu prietenele sale, si celelalte fetite o vor lasa sa se foloseasca de jucariile lor. Apeleaza la solutia cronometrului si in alte situatii: “Nicole, inceteaza sa-i mai iei cuburile cand se joaca. Mi-a placut cand ai propus sa va jucati pe rand, de ce nu facem si acum asa? Ia, Radu si Nicole, aveti fiecare cate 5 minute sa construiti ce vreti. Acum e randul lui Radu, apoi urmeaza Nicole.”

5. Inainte de a primii musafiri cu copii, intreaba copilul daca este ceva ce nu ar vrea sa imparta si gasiti impreuna o ascunzatoare buna pentru jucariile preferate. Apoi roaga-l sa aleaga cateva jucarii cu care ar vrea sa se joace impreuna cu prietenii sai: telefoane de jucarie, plastilina, acuarele, cuburi, mingi, papusi, etc. Copilul va retine toate acestea si va fi dispus sa imparta ceea ce a pregatit pentru copii. Solicita si celor care vin in vizita sa aduca 1-2 jucarii preferate, incurajandu-i pe fiecare sa fie mai generosi din moment ce fiecare dintre ei nu este singurul care imparte jucarii.

6. Respecta lucrurile copilului. Daca piticului nu-i place cum sunt manipulate cartile, hainele sau jucariile sale, e normal sa nu vrea sa le ofere pentru moment. Asa ca intreaba-l intotodeauna inainte de a-i imprumuta creioanele colorate si lasa-i optiunea de a refuza sa ti le dea: ” Pot sa ma joc si eu cu mingea cand termini tu acolo?” sau raspunzand cand el solicita ceva: “Imediat, insa vreau sa termin aici de jucat. Ti-o voi da in 5 minute”. Asigura-te ca si fratii si prietenii lui ii respecta lucrurile, cerand si ei, la randul lor, permisiunea de a folosi ceva ce apartine copilului in cauza, rugandu-i sa aiba grija in manipularea lor.

7. Faceti schimb de jucarii. Invata-l sa ofere ceva in schimb atunci cand solicita o jucarie: “Uite ce masinuta am eu. Vrei sa facem schimb?”

8. Fii un model. Copilul invata sa fie generos daca vede genrozitate in purtarea celor din jurul sau. Imparte sandvisul sau inghetata cu el, ofera-i esarfa ta pentru un plus de culoare sau pentru a-l transforma intr-un supererou si intreaba-l daca poti si tu proba noua lui palarioara. Foloseste de fiecare data cuvantul “a imparti” pentru a descrie ceea ce faci si explica-i ca nu numai lucrurile se pot impartasi, ci si sentimentele, ideile sau povestile, experientele. Si mai bine, lasa-l sa vada cum oferi si primesti, cum faci un compromis si cum imparti cu ceilalti.

Ce tactiti abordati atunci cand copilul vostru nu vrea sa imparta jucaria cu prietenii lui?