bebe descopera mancarea 200x170 Sfaturi pentru intarcare usoara

Bebe descopera mancarea

Intarcarea bebelusului face parte din experienta naturala a alaptarii. Nu trebuie sa fie un moment nefericit pentru mama si copilul ei. Intarcarea poate fi un proces tare dificil, insa facand-o treptat, cu multa, multa dragoste, puteti usura tranzitia.

9 sfaturi pentru o intarcare fara batai de cap

  1. Procedati usor. Intarcarea brusca se poate dovedi traumatica pentru bebelusul dvs., si poate duce la angorjarea sanilor si chiar la mastita. Mastita este o infectie care provoaca febra si simptome asemanatoare cu ale gripei, insa este insotita si de intarirea si inrosirea sanilor, puteti simti chiar si ca va dor sanii – de obicei doar unul dintre ei, nu amandoi.
  2. Eliminati cate o sesiune de alaptare pe zi pe o perioada de cateva saptamani sau chiar luni, incepand cu masa de care este cel mai putin atasat emotional.
  3. Oferiti copilului un inlocuitor al sanului. Daca este mai mic de 1 an, este posibil sa fie nevoie sa inlocuiti masa de lapte matern cu lapte formula, ca sa va asigurati ca primeste aportul nutritional necesar. Daca este mai mare de 1 an, mananca o varietate de alimente si bea din canuta, ii puteti oferi mancare sau ii puteti distrage atentia cu un joc haios sau orice alta activitate interesanta.
  4. Oferiti-i mai multa atentie. Intarcarea ii poate face pe copii sa se simta vulnerabili o perioada, de aceea, este posibil sa aiba nevoie de mai multe dovezi de dragoste.
  5. Tineti copilul ocupat cu iesiri in parc, la plimbare sau cu jocuri in gradina sau locuri de joaca amenajate special in acest sens.
  6. Daca bebelusul dvs. vrea explicit sa fie alaptat si dvs. incercati sa-i distrageti atentia cu o gustare sau sa-l implicati intr-o activitate, insa nu reusiti, atunci alaptati-l: veti evita o disputa a vointelor.
  7. Continuati sa-l alaptati pentru confortul lui. De cele mai multe ori, un copil mai mult sau mai putin alaptat, va dori sanul dupa ce a trait vreo spaima sau a cazut. Nu este nimic in neregula. Ii va lua ceva timp sa se obisnuiasca cu alta modalitate de a se alina si linisti, alta decat sanul dvs.
  8. Contactati doctorul sau un specialist in lactatie in cazul in care simtiti durere sau angorjarea sanilor in timp ce asteptati sa se opreasca productia de lapte. Ei sunt in masura sa va ofere solutii pentru o tranzitie sigura si lipsita de dureri.
  9. Daca intarcati copilul si il treceti pe lapte formula, evitati sa-l puneti la culcare cu biberonul.Exista pericol de innecare si favorizeaza aparitia cariilor. Daca i se face sete noaptea, oferiti-i apa dintr-o canuta speciala cu cioc, atunci cand se trezeste.

 Cateva precizari:

  • Este recomandabil sa alaptati copilul exclusiv in primele 6 luni de viata;
  • Dupa ce a implinit 1 an, intarcarea devine mai usoara intrucat ii puteti oferi copilului o varietate mare de alimente;
  • Nu lasati sa va doboare sentimentul ca doriti sa intarcati: multe mamici alapteaza si dupa primul an, iar altele chiar pana in primii ani de gradinita. In cele din urma, toti copiii isi vor pierde interesul in a fi alaptati, asa ca urmati-va instinctul si faceti ceea ce considerati ca se potriveste dvs. si copilului dvs.;
  • Cand inlocuiti laptele de san cu alte lichide, evitati sa-i oferiti copilului cantitati mari de suc sau bauturi dulci; il vor satura, fara insa a-i furniza valoarea nutritionala corecta, si pot cauza si carii.