femeie sanatoasa 200x200 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

Sanatate

Cu toate ne dorim imposibilul: sa fim frumoase, tinere, sanatoase si mai ales slabe (dar sa mancam ciocolata, torturi cu frisca, cartofi prajiti si pizza)! Daca la 20 ani metabolismul este mai ingaduitor cu silueta noastra, trecandu-i cu vederea excesele nu chiar putine la numar, de la 30 ani incolo orice abatere de la dieta sanatoasa are consecinte asupra centimetrilor din talie si coapse; si culmea, dietele de slabire nu mai dau roadele dinainte, adica e nevoie de mai multa “infometare” ca sa vedem acul cantarului inclinand usor spre stanga!

Va propunem o serie de 3 articole structurate in pasi de urmat sau obiceiuri sanatoase de adoptat in viata de zi cu zi pentru a fi, asa cum spune si titlul, mai slabe, mai frumoase si mai sanatoase. Nu trebuie sa incepi cu toate deodata, ci propune-ti sa adopti un obicei sanatos pe saptamana:  de exemplu, in fiecare zi de luni incearca sa introduci o leguma noua in alimentatie sau sa te apuci de sport (alege orice ti se potriveste din lista). Persevereaza in consumul noului aliment introdus pe parcursul saptamanii, pana ce gasesti formula ideala (corecta, sanatoasa si gustoasa) de utilizare, pe placul tau. O sa fie mai greu la inceput, apoi, odata cu obisnuinta, iti vei putea insusi cate 2-3 obiceiuri sanatoase deodata, pana epuizezi lista.

Asadar, ca sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa:

  • Tine o dieta in care sa controlezi aportul de calorii. Exista mii de retete si programe de slabit, dar in cele din urma, toate se bazeaza pe simpla matematica: pentru a slabi, trebuie sa arzi mai multe calorii decat cele ingerate de-a lungul unei zile. Ramai la cele 1500 de calorii pe zi recomandate de majoritatea specialistilor in nutritie atunci cand doresti sa slabesti, iar atunci cand ti-ai atins scopul, mentine-te cu 2000 calorii pe zi. Aceste valori depind de greutatea ta si de alte circumstante, insa, daca ai nelamuriri, intreaba-ti medicul…
  • …Insa nu manca prea putin. Mancand prea putin vei dobandi un metabolism lenes, intrucat corpul tau se lupta sa mentina depozitele de grasime atunci cand observa ca este privat de alte surse de energie. Ai nevoie de energie si pentru sport, pe langa activitatile zilnice curente, iar infranarea de la mancare te va face sa te simti obosita, chiar epuizata, nefericita si cu dispozitie schimbatoare, ceea ce nimeni nu-si doreste,
  • Dar mananca o multime de legume. Majoritatea au calorii foarte putine, dar sunt bogate in fibre, facandu-te sa te simti satula o perioada mai lunga. Mai mult decat atat, vin la pachet cu antioxidanti care lupta impotriva toxinelor din corp, ajutandu-te sa pari si sa te simti mai tanara, mentinandu-ti, totodata, un nivel crescut de energie. Astfel de legume sunt:
  1. broccoli1 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Broccoli

    Broccoli, care contine aproape o gama completa de vitamine, precum si minerale ca potasiu si calciu, este bogat in fibre si relativ sarac in calorii, ceea ce face din el o leguma perfecta pentru masa ta, crescandu-ti nivelul de vitalitate si sanatate.

  2. Spanacul, o sursa fantastica de antioxidanti, potasiu, magneziu, vitamina B (foarte buna pentru cresterea accelerata a nivelului de energie), vitamina C si fier. Este sarac in calorii si bogat in fibre, ajutandu-te sa-ti potolesti poftele si sa-ti menti nivelul zaharului in sange la un nivel acceptabil. Mananca-l in salate, inlocuind frunzele de salata normala, sau presara o mana de spanac peste mancarea pe care o gatesti in mod normal.
  3. sparanghel 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Sparanghel

    Sparanghelul este bogat, in special, in vitamina B, ajutand, in mod natural, la cresterea nivelul de energie. Este bogat in fibre si o multime de antioxidanti care iti regleaza nivelul de insulina, facandu-te sa te simti satula mai mult timp. Sparanghelul este cunoscut si pentru efectul antiinflamator asupra sistemului nostru digestiv, ajutandu-te, astfel, sa eviti balonarea.

  4. Germenii de fasole sunt alimente complete de amplificare a starii sanatatii tale, fiind extrem de saraci in calorii, insa continand un set complet de vitamine (A,B,C,D,E si K), precum si acid folic, fier, calciu, magneziu si zinc. Aceste elemente combinate iti imbunatatesc starea generala de sanatate si vitalitate, ajutandu-te sa te simti plina de energie mai mult timp. Poti incolti fasolea acasa sau cumpara germenii de fasole din marile supermarketuri. 
  5. nasturelul 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Nasturel

    Nasturelul este plin de nutrienti, inclusiv vitaminele B1, B2, B6, C si E, precum si magneziu mineral, caroten si potasiu. Toate astea fac din nasturei un agent de detoxifiere veritabil, inbunatatind digestia si hranind pielea, in timp ce proprietatile sale dietetice ajuta la eliminarea toxinelor si a excesului de lichide din corp. Foloseste-l in salate in loc de salata verde.

  • Nu fi prea stricta cu tine insati. Ofera-ti o “tratatie” din cand in cand ca recompensa pentru munca grea depusa pana acum. Insa, asigura-te ca ai inclus aportul poftei in numarul zilnic de calorii permise si limiteaza satisfacerea poftelor la 1-2 pe saptamana. In acest fel, vor fi mult mai “dulci”.
  • Limiteaza aportul de grasimi animale din dieta. Grasimile animale se gasesc in cantitate mare in produsele lactate ca branza, laptele si smantana, galbenusul de ou si carne, mai ales cea rosie, precum porcul, mielul sau vita. Opteaza pentru peste slab si carne de curcan, alaturi de legume cat mai multe.
  • Insa nu uita ca nu toate grasimile sunt rele. Grasimile polinesaturate precum cele ce se gasesc in uleiul de masline te pot ajuta sa nu te mai simti flamanda, in timp ce uleiul de masline in sine contine o substanta chimica naturala, numita acid oleic, care ajuta la scaderea nivelului de grasime in exces din corp.
  • curcan 100x90 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Carne de curcan

    Aminteste-ti sa incluzi la fiecare masa o portie consistenta de proteine, cum este carnea de curcan, o sursa slaba insa extrem de buna de proteine. Te va ajuta sa construiesti masa musculara, sa reduci poftele de peste zi si sa te simti satula mai mult timp.

  • Pestele gras precum somonul este bogat in proteine si vine la pachet cu un complex de acizi omega 3, care poate modifica nivelul unui hormon numit leptina, inamicul numarul 1 al kilogramelor in plus. Leptina normalizeaza nivelul de energie din corp si consumul ei, fiind esentiala in cazul in care doresti sa-ti maresti rata metabolica. Incearca sa mananci 2-3 portii de peste gras pe saptamana.
  • tofu 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Tofu

    Vegetariana sau vegana? Incearca, in schimb, tofu sau proteinele din soia

  • …Sau fasolea, o sursa buna de fibre, proteine si complex de carbohidrati.
  • Si nu mai considera suplimentele de proteine ca fiind recomandate doar lupatorilor de wrestling! Femeia obisnuita nu are un nivel suficient de testosteron (hormonul masculin) pentru a putea construi muschi asemanatori barbatilor. Insa, o bautura saraca in carbohidrati sau un smoothie din proteina de canepa sunt surse perfecte de intarire a organismului, sarace in grasimi si care ofera senzatie de satietate indelungata. Incearca-le dupa o sesiune la sala sau la micul dejun, alaturi de o banana.
  • Aminteste-ti ca prieteni iti sunt si carbohidratii! Nu-i elimina din dieta! Ei ofera corpului tau energia necesara pentru a functiona si ajuta sa-ti creasca rata metabolismului – mecanismul folosit de corpul nostru pentru a consuma energia si grasimile. Cele mai bune surse de carbohidrati sunt:
  1. cartof dulce 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Cartof dulce

    Carbohidratii complecsi care sunt bogati in fibre sunt o sursa de baza, constanta de consumare a energiei, ajutandu-te sa mentii nivelul zaharului in sange si sa fii satula o perioada mai lunga. Cartofii dulci sunt buni mai ales pentru ca, pe langa cele expuse anterior, contin Vitamina B, energizanta.

  2. Orezul brun ajuta la scaderea greutatii ca sursa de eliberare lenta a energiei, mentinand satietatea mai mult timp. Vine la pachet cu multe vitamine B si proteine.
  3. Ovazul, sursa de energie cu eliberare prelungita, asigura energie pentru intreaga zi. Scade nivelul colesterolului si mentine o rata metabolica sanatoasa.
  4. quinoa 100x100 Cum sa fii mai slaba, mai frumoasa si mai sanatoasa (I)

    Quinoa

    Quinoa, cereala integrala bogata in proteine, complex de carbohidrati si fibre, asigura energie pentru intreaga zi. Bogata in vitamina B, cunoscuta pentru efectul asupra combaterii stresului.

  5. Chiar si cerealele integrale provenite din painea neagra sau intermediara si pastele integrale sunt bune. Pentru estimarea portiei, trebuie ca cantitatea de carbohidrati pe care doresti sa o mananci sa incapa in palma ta.
  6. Pastarnacul este bogat in fibre solubile, care ajuta la scaderea colesterolului si mentine sursele de energie de-a lungul unei zile intregi. Contine o varietate mare de vitamine si minerale, inclusiv acid folic si vitamina B1 care da energie si vitalitate. Este relativ sarac in calorii, asa ca renuntati la cartofiori in favoarea pastarnacului.

Citeste in continuare partea II si partea III a articolului.