sofatul in sarcina 200x150 Sofatul in sarcina. Conducem pana nastem?

Condu atata timp cat te simti in stare!

Sofatul in sarcina poate fi putin inconfortabil, insa daca te simti bine, nu exista niciun motiv pentru care sa apelezi la sot, prieteni sau taxiuri sa ajungi la destinatie. Pe masura ce te apropii de nastere apar o multime de simptome care nu te lasa sa te comporti ca si inainte, mai ales din cauza inconfortului si pentru a asigura o stare de sanatate buna pentru tine si bebelusul tau.

Daca nu acuzi alte probleme medicale si nu ai ameteli, medicii iti dau unda verde la sofat in sarcina! Totusi, ia in considerare urmatoarele:

  • Te simti obosita? Nu te oboseste numai burtica in crestere pe care trebuie sa o cari peste tot, ci chiar si temperatura mai mare din interiorul corpului (cresterea volumului de sange necesar pentru sustinerea vietii bebelusului ridica temperatura corpului tau cu cateva unitati) te face mai somnoroasa. Daca punem la socoteala noptile mai mult nedormite din cauza burticii celei mari, te vei trezi ca ti-e greu sa tii ochii deschisi pe perioada intregii zilei, mai ales cand conduci masina. Cand ai de facut o calatori lunga, tine seama mai ales de aceasta somnolenta aproape permanenta. Sa ai o sticla cu apa la indemana, un telefon mobil si sa nu uiti sa iei pauze dese daca distanta de parcurs e considerabila.
  • Ce-ti fac picioarele? Daca ai crampe, sofatul pe distante lungi sau foarte aglomerate inseamna mentinerea picioarelor in aceeasi pozitie pentru perioade mari de timp, ceea ce iti poate cauza si mai multe crampe. Daca ai crampe doar in timpul noptii, probabil ca nu vei fi ingrijorata de acest aspect in timp ce conduci, insa flexarea ritmica a picioarelor si rotirea gleznelor iti vor aduce numai beneficii.
  • Poarta centura de siguranta! Burtica nu e o scuza pentru nefolosirea centurii. Este inclusiv ilegal!
  • Nu condu daca esti in travaliu! Daca stii ca vei fi singura atunci cand nasti (partenerul e plecat din tara sau indisponibil), roaga-ti prietenele sau familia sa stea cu tine in jurul datei probabile de nastere. Chiar si un taxi te poate ajuta sa ajungi la spital.

Sofatul in diferite stadii de sarcina

Daca ai deja un copil de care trebuie sa ai grija sau lucrezi departe de casa, nu-ti permiti sa o lasi mai usor cu ritmul alert de viata si mai ales cu sofatul, desi acum ai avea nevoie de cateva momente de respiro pe zi. Majoritatea gravidutelor pastreaza ultima luna de sarcina pentru a se relaxa si a se reintalni cu prietenii vechi, ceea ce insemana ca nu vor dori sa se ingramadeasca la metrou sau in tramvai pentru a ajunge la timp la un film sau la o cafenea.

Asadar, pana in ce saptamana de sarcina mai poti conduce masina?

Doctorul tau este cel mai in masura sa te sfatuiasca cu privire la saptamana din sarcina pana la care e recomandabil sa conduci, insa exista cateva lucruri de bun simt pe care le putem mentiona mai jos:

  • Calatoriile si sofatul in sarcina pot fi obositoare si chiar frustrante, insa daca ai o sarcina normala, ar trebui sa nu te impiedice nimic sa sofezi in primele doua trimeste de sarcina.
  • Cand planuiesti o vacanta sau o calatorie, gandeste-te mai intai la starea ta si propune-ti sa faci mai putin decat ai fi facut in mod normal: vei avea nevoie de pauze mai dese, fie pentru a-ti misca picioarele sau pentru a te dezmorti, fie pentru a merge la toaleta
  • In saptamanile 14-28 de sarcina te vei simti mai bine, greata resimtita dimineata iti va da pace, ceea ce va insemna un ragaz binemeritat pentru a te bucura de orele petrecute la volan sau in vacanta.
  • In cazul in care ai crampe sau sangerari, evita orice calatorie. Acelasi lucru este valabil si in cazul sarcinilor cu risc.
  • In cel de-al treilea trimestru de sarcina, travaliul se poate declansa oricand, ti se poate rupe apa sau pot surveni tot felul de probleme. De aceea, va trebui sa accepti sfatul medicului tau in privinta continuarii sofatului in ultimele 12 saptamani de sarcina. Ar fi ideal ca macar acum sa nu mai conduci singura
  • Spre sfarsitul ultimelor saptamani de sarcina, burtica ta e din ce in ce mai mare, ceea ce ti-ar putea pune probleme la sofat. Condu atata timp cat te simti confortabil sa o faci.
  • Nu e o idee rea sa-ti lasi partenerul sa conduca in ultimul trimestru de sarcina. Te poti bucura de peisaj, vei observa multe obiective pe care le-ai trecut cu vederea in timpul in care erai la volan.
  • Doctorii recomanda o perioada de maxim 2 ore la volan sau pe scaunul masinii, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange
  • Telefonul este interzis la volan, mai ales gravidelor. Fara sms-uri si suete cu partenerul, mama sau colega de birou la telefon!

Citeste mai multe sfaturi despre Cum sa conduci in sarcina si despre Centura de siguranta si airbagul in sarcina.

Voi pana in ce luna ati condus in sarcina?