stimulentul de insertie 200x200 Stimulentul pentru reintoarcerea la serviciu in 2014 (stimulent de insertie)

Guvernul stimuleaza mamicile sa revina la serviciu cu 500 lei lunar

Aceeasi lege 111/2010 aduce in prim-plan un stimulent lunar in valoare de 500 lei, menit a incuraja proaspetele mamici sa se reintoarca mai repede in campul muncii.

Se desprind urmatoarele situatii:

 • Concediu crestere copil pana la varsta de 1 an: persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, cu suspendarea indemnizatiei lunare. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii nascuti dupa 01.01.2011 si ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, stimulentul va avea o valoare de 1 ISR (adica tot 500 lei).
 • Concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani: daca parintele se intoarce la serviciu inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului, nu primeste stimulent. Intoarcerea la serviciu pentru a primi stimulent trebuie sa se faca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului. Odata ce a optat pentru CCC pana la 2 ani, nu mai poate sa opteze pentru alta varianta.
 • Concediu crestere copil cu handicap pana la varsta de 3 ani: in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Acordarea stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.

Dacă persoana indreptatita, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, doreste sa i se acorde concediul fara plata indemnizatiei din ordonanta de urgenta, pe aceasta perioada, precum si la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie.

Acte necesare in obtinerea stimulentului de insertie:

 • cerere tip (Anexa 1 la HG 52/31.01.2011)
 • actul de identitate al solicitantului (copie şi original);
 • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original)
 • certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
 • certificat casatorie (copie si original);
 • livret de familie (copie si original);
 • adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte ca persoana indreptatita :

                                   - a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal), (sa se precizeze perioada),

                                   - a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului (nu intereseaza cuantumul acestora);

 • realizeaza venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activitatii;
 • dosar cu sina din carton (coperti intregi);
 • extras de cont (daca se doreste plata in cont bancar), deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST si ING pe numele solicitantului.
stimulent intoarcere la munca 145x200 Stimulentul pentru reintoarcerea la serviciu in 2014 (stimulent de insertie)

Stimulentul de insertie

In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu durata de 1 an cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept.

Nota: Mentionam ca NU mai este valabila urmatoarea prevedere din lege:

 • Copii nascuti inainte de 01.01.2011 (stimulentul se acorda in conformitate cu OUG 148/2005)

Daca persoanele care au dreptul la concediul pentru cresterea copilului se reintorc la serviciu inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, li se acorda un stimulent in cuantum lunar de 100 lei pana la data la care copilul face 2 ani, situatie in care plata indemnizatiei se suspenda. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii nascuti inainte de 01.01.2011 si ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, stimulentul va avea o valoare de 0,2 ISR (adica tot 100 lei).