infectia chlamydia 175x200 Testarea pentru Chlamydia

Chlamydia

Testarea foloseste la:

  • diagnosticarea cauzei simptomelor acuzate de pacient
  • pentru monitorizarea indivizilor activi sexuali
  • pentru a demonstra ca o persoana a fost abuzata sexual

Un diagnostic clar este foarte important, intrucat simptomele infectiei cu Chlamydia sunt similare cu ale gonoreei, insa tratamentul celor doua boli cu transmitere sexuala presupune folosirea unui antibiotic diferit.

  1. Cum se procedeaza?
  2. Când se efectuează?
  3. Interpretarea rezultatelor

Cum se procedeaza?

Medicul va folosi un tampon (ca betisorul de urechi) sau o perie fina pentru a recolta o mostra de celule sau secretie de la locul infectiei (cervix, uretra, penis, anus, gat). In cazul in care laboratorul unde se face analiza foloseste testarea moleculara pentru detectia Chlamydia, atunci se va recolta urina.

Metoda de testare preferata consta intr-un test molecular cunoscut sub numele de testul de amplificare a acidului nucleic (TAAN). Acest test este bazat pe amplificarea ADN-ului prezent în Chlamydia Trachomatis. Avantajul acestui tip de testare este că testul este mai sensibil şi specific decât cultura convenţională şi poate astfel identifica mai multe eşantioane pozitive.

Testele pentru Gonoree şi pentru Chlamydia Trachomatis sunt făcute în general simultan deoarece cele doua organisme au caracteristici clinice similare.

Când se efectuează?

Medicul poate recomanda efectuarea analizei dacă pacienţii prezintă anumite simptome, cum ar fi durerile abdominale şi scurgerile vaginale (pentru femei) sau ale penisului (pentru bărbaţi) şi usturimi la urinare. Cu toate acestea, aproximativ 75% din femeile infectate şi 50% din bărbaţii infectaţi nu prezintă simptome active. De aceea, se recomandă testarea în următoarele cazuri : 

  • toate femeile active sexual sub 20 de ani (1 data pe an cel puţin);
  • femeile de peste 20 ani care prezintă unul dintre factorii de risc (1 dată pe an). Factorii de risc includ schimbarea partenerilor de sex si parteneri de sex implicaţi în alte relaţii sexuale ce nu folosesc metode de protecţie ca prezervativul.
  • toate femeile cu infecţii ale colului;
  • toate femeile însărcinate;
  • bărbaţii cu urinări frecvente sau dureroase, scurgeri ale penisului, infecţii ale prostatei sau inflamaţii ale anusului sau rectului.

Interpretarea rezultatelor

Un test pozitiv indică o infecţie activă care necesită tratament cu antibiotice.