Testul Papanicolau 132x200 Testul Babes Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau

Testul citologic al colului uterin a fost propus de catre medicul roman, doctor in anatomie patologica, Aurel Babes, in anul 1926. El a efectuat primele testari si a descoperit importanta lor in depistarea timpurie a modificarii canceroase a mucoasei colului uterin. In anul 1928 cercetatorul grec Georgios Papanikolaou ale carui lucrari s-au referit la acelasi subiect, a studiat si clasificat posibilele rezultate ale testului. Testul a intrat in practica medicilor ginecologi de-abia in anii ’40 dupa ce oamenii de stiinta au stabilit cu exactitate cum trebuiesc interpretate rezultatele. Folosirea acestui test in Statele Unite a permis reducerea cancerului de col cu 70%, in ultimii 50 de ani.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor din Romania nu solicita acest examen, care ar trebui facut anual.

Testul permite atat depistarea celulelor anormale din colul uterin (partea inferioara a uterului, care se deschide in vagin), cat si infectiile vaginale de col uterin.

In prezent, acest test se efectueaza in toata lumea si este cunoscut sub denumirea de Papanicolau. Noi romanii il numim testul Babes-Papanicolau din respect pentru cercetatorul roman care l-a descoperit.

  1. Ce este testul Babes-Papanicolau? 
  2. Cand efectuam testul?
  3. Ce presupune testul Babes-Papanicolau?
  4. Cum se interpreteaza rezultatul testului Babes-Papanicolau?

Ce este testul Babes-Papanicolau? 

Testul Papanicolau este un test folosit pentru a depista modificarile aparute la nivelul celulelor cervixului si care indica cancerul cervical (sau de col uterin) sau posibilitatea de a dezvolta o astfel de afectiune. Testul Babes-Papanicolau nu diagnosticheaza cancerul, insa detecteaza 95% din cancerele cervicale la stadiul la care ele nu pot fi vazute cu ochiul liber, pot fi tratate si vindecate, de cele mai multe ori.

Desi testul Babes-Papanicolau nu este folosit pentru descoperirea altor probleme ginecologice sau boli cu transmitere sexuala, testul va indica prezenta celulelor anormale pentru care va fi nevoie de testari ulterioare.

Cand efectuam testul?

Este recomandabil ca toate femeile active sexual in ultimii 3 ani sau care au deja 21 ani sa faca un test Babes-Papanicolau. Testul ar trebui efectuat cel putin 3 ani la rand, iar daca rezultatele sunt normale, ginecologul poate prescrie efectuarea testarii odata la 2-3 ani, desii unii medici incurajeaza testarea anuala. Chiar daca vi se recomanda efectuarea testului Papanicolau odata la 2-3 ani, este de dorit ca anual sa faceti o vizita la ginecolog pentru examinari pelviene, ale sanilor ori alte probleme de sanatate ale aparatului genital.

Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat la mijlocul ciclului menstrual sau la 10-20 zile de la ultimul ciclu. Cu cel putin 2 zile inainte, femeile trebuie sa evite contactul sexual, spalaturile vaginale, cremele si supozitoarele vaginale sau spermicidele, intrucat toate acestea pot influenta negativ rezultatul testului.

Ce presupune testul Babes-Papanicolau?

Ca parte a examenului pelvian, ginecologul va folosi o mica spatula sau pensula pentru a indeparta un grup de celule din cervix (col uterin). Este posibil sa resimtiti un mic discomfort, insa nu e dureros. Celulele sunt depozitate pe o lamela microscopica si trimise la laborator pentru analiza.

Cum se interpreteaza rezultatul testului Babes-Papanicolau?

Un rezultat negativ inseamna ca cervixul tau este normal.

Un rezultat pozitiv indica prezenta unor celule anormale. Acest lucru nu inseamna ca ai cancer sau macar displazie cervicala (o stare precanceroasa a colului uterin), insa este nevoie de consultari suplimentare si, eventual, tratament.