totul despre pedepsirea copiilor 183x200 Totul despre pedepsirea copiilor

Pedepsirea copiilor

Desi nu ne place sa recunoastem , fiecare dintre noi recurge la pedepse. Fie ca dorim sanctionarea unui comportament nedorit sau educarea unui caracter, nerespectarea unei reguli impuse atrage dupa sine aplicarea unei pedepse. Daca simti ca esti la capatul puterilor si nicio metoda nu functioneaza, poti incepe sa inveti mai multe lucruri despre pedepse chiar acum.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca exista mai multe tipuri de pedepse. Este adevarat ca unele sanctiuni isi ating scopul pentru care au fost aplicate, in vreme ce altele nu fac decat sa creeze tensiune inutila in casa.

In al doilea rand, trebuie sa inveti despre eficienta unei pedepse: ce inseamna o pedeapsa eficienta, cum sa o aplici corect si, foarte important, cum sa-l pedepsesti fara sa te pedepsesti singura!

Cand copilul creste si intelege din ce in ce mai mult despre tot ceea ce se intampla in jurul lui, poti descoperi ca pedeapsa nu e cheia rezolvarii problemelor de comportament. Asadar, iti oferim o lista cu 22 alternative la pedeapsa, iar daca tot mai consideri ca sanctiunea se impune, trage aer in piept si raspunde-ti la 10 intrebari simple care te vor ajuta sa aplici o pedeapsa potrivita. Ti se par multe 10 intrebari? Nu sunt multe deloc: citind articolele mentionate, te vei convinge singura asupra a doua aspecte foarte importante – ca niciodata nu trebuie sa pedepsim cand suntem nervosi si nu aplicam pedepse fizice!

Ca totul sa fie mai usor, iti vine in ajutor regula de aur a pedepsei, simplificand tot acest proces anevoios de intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa ti le dai inainte de a aplica o pedeapsa. Nu sunt neglijate nici familiile separate care impart custodia copiilor.

Speram ca lecturand informatiile continute de articolele mentionate mai sus sa te convingi ca pedeapsa nu trebuie sa fie cat mai aspra pentru a fi eficienta, ci dimpotriva! Vei afla cum sa folosesti restrictiile in mod inteligent, cum sa formulezi o pedeapsa astfel incat numai cel care trebuie pedepsit sa fie afectat de sanctiunea impusa, si nu toata familia. Scopul este crearea unui mediu familial placut, stimulant pentru fiecare membru ce o compune, si nu impartitul pedepselor in stanga si-n dreapta sperand ca astfel vom avea copii mai disciplinati si mai ascultatori. 

Citeste si despre: Disciplinarea copilului in functie de varsta (de la 0 la 18 ani) si despre Cum sa-l educi fara sa- pedepsesti.