vergeturi 200x133 Ce sunt si cum diminuam aspectul vergeturilor?

Vergeturi

Aparitia vergeturilor in cel de-al treilea trimestru de sarcina este des intalnita la majoritatea gravidelor, statisticile mentionand in jur de 75-90% dintre femei ca fiind afectate mai mult sau mai putin (adica minim 3 din 4 femei).

  1. Cum apar vergeturile?
  2. Cum prevenim aparitia vergeturilor?
  3. Cum putem diminua aspectul vergeturilor?

Cum apar vergeturile?

Vergeturile apar atunci cand pielea sufera o intindere considerabila intr-un interval scurt de timp, cauzand diminuarea nivelurilor de colagen si elastina, ajungandu-se in final la pierderea elasticitatii. In timpul sarcinii, vergeturile se dezvolta nu numai in jurul abdomenului in crestere, ci si pe coapse, fese si brate, adica in zonele unde se castiga in greutate in mod natural.

Pielea este formata din trei straturi: invelisul exterior (epiderma), hipoderma (sau tesutul subcutanat) si derma, situata intre epiderma si hipoderma. Derma este alcatuita din proteine precum colagenul si elastina, aceasta fiind cele care asigura elasticitatea, stabilitatea si structura pielii. Atunci cand suprafata pielii este intinsa intr-o perioada scurta de timp, ca de exemplu in sarcina sau cand lucram musculatura la sala, fibrele de colagen si elastina din derma se rup, ceea ce la suprafata pielii se traduce prin aparitia unor semne de culoare roz, rosie sau chiar vinetii, adica a vergeturilor, semne care, cu timpul, se estompeaza, devenind albe, insa nu dispar niciodata. Nu sunt dureroase, ci total infensive, insa pot fi suparatoare pentru ochiul exigent al unei doamne foarte cochete. 

Vergeturile sunt foarte vizibile datorita culorii lor. La femeile cu piele deschisa la culoare au o tendinta rozalie, in vreme ce tenurile inchise se caracterizeaza prin vergeturi mai deschise la culoare decat pielea din jurul zonelor in care apar. Cu timpul, semnele vor deveni din ce in ce mai putin evidente.

Cum prevenim aparitia vergeturilor?

In afara de crema antivergeturi aplicata inca de la debutul sarcinii, primul lucru ce trebuie facut este sa bei multa apa si sa iei vitamine prenatale. Nu uita ca o piele bine hidratata (interior, cu ajutorul apei, si exterior, prin intermediul cremelor) este conditia esentiala pentru prevenirea aparitiei vergeturilor.

Alimentatia echilibrata, bogata in fructe, legume si plante cu frunze verzi este indeosebi recomandata, atat pentru viitoarea mamica, cat mai ales pentru bebelus.

Cum putem diminua aspectul vergeturilor?

  • Evita sa iei foarte mult in greutate, cu mult mai mult decat este recomandabil in sarcina (in jur de 12 kg). Nu inseamna ca trebuie sa te infometezi sau sa te obsedeze alimentatia, intrucat toate acestea pot dauna dezvoltarii copilului. Ci inseamna ca trebuie sa faci miscare, sa mananci sanatos, sa eviti mancarea fast-food.
  • Consuma alimente benefice pielii, adica bogate in vitaminele A si C: morcovi, citrice, lapte, oua. Zincul este la fel de important si il gasesti in nuci, peste si banane.
  • Bea multa apa si evita bauturile cu cofeina. Consumand destula apa, corpul tau e hidratat, mentinand o piele supla si fina. Cofeina e cunoscuta pentru efectul de accentuare al vergeturilor, asa ca fie o elimini din dieta, fie te asiguri ca bei destula apa pentru a-ti hidrata organismul.
  • Ai grija ca pielea sa fie mereu hidratata. Crema antivergeturi trebuie aplicata zilnic, mai ales seara inainte de culcare, chiar si de 3 ori pe zi.
  • crema antivergeturi in sarcina 200x112 Ce sunt si cum diminuam aspectul vergeturilor?

    Hidrateaza pielea zilnic, cat de des posibil!

    Se recomanda in ultimul timp crema pe baza de unt de cacao, insa, desi pielea va fi mai supla, nu vei scapa de vergeturile deja existente

  • Unele dintre noi asteapta pana dupa nastere si apoi recurg la tratamente de microdermabraziune, laser sau liposuctie. Insa procedurile sunt scumpe si prezinta oarecare riscuri pentru sanatate. Daca vergeturile te deranjeaza atat de mult incat operatia chirurgicala nu te supara prea tare, atunci ar fi bine sa mergi sa discuti cu un medic dermatolog specialist. Laserul imbunatateste vizibil aspectul vergeturilor, fiind nevoie de mai multe sedinte pentru rezultate vizibile, desi nu le va elimina pe vecie, costul fiind de 100-150 eur sedinta . Dermabraziunea are eficienta imediata, insa exista riscul reaparitiei vergeturilor la cateva luni dupa interventie. Este necesara o singura sedinta, insa costul este pe masura, chiar si 1000 eur.
  • Exista si varianta uleiurilor bio destinate vergeturilor. Aceste produse contin substante precum vitamina E si aloe vera, foarte bune pentru piele in general. Uleiurile de acest fel estompeaza semnificativ vergeturile, insa nu vor face sa dispara niciodata. Puteti incerca uleiul de trandafir moscat sau uleiul de argan, ambele recunoscute pentru hidratarea intensa a pielii.
  • Poti folosi uleiuri sau creme bronzante pentru estomparea lor. Unele dintre noi, mai curajoase din fire, aleg sa tatueze zona afectata de vergeturi
 Voi aveti vergeturi? Va deranjeaza sau v-ati obisnuit cu ele?