greutate copil 200x200 Vitamina D si fierul, esentiale pentru dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului

Vitamina D si fierul

In primii ani de viata, copilul are nevoie de o dieta bogata in nutrienti care sa ii asigure o crestere fizica si cognitiva optime. Desi capacitatea stomacului lor este foarte mica, necesitatile nutritionale sunt mult mai mari decat cele ale unui adult. In consecinta, copiii mici au nevoie de mai multe mese mici pe zi, bogate in nutrienti esentiali.

Primii trei ani din viata lor inseamna atat o crestere accelerata, asa cum nu vor mai intalni niciodata pe parcursul vietii lor, cat si provocari fizice speciale. Acum vor face progrese motrice si cognitice impresionante. Vor face primii pasi, isi vor dezvolta dexteritatea, vor invata mare parte din vocabularul de baza, isi vor exersa abilitatile sociale.

Fierul si vitamina D sunt doi nutrienti care au un rol deosebit in buna functionare a sistemelor, influentand dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului. Fiecare copil, inca din ziua a 14-a de viata, trebuie sa ia vitamina D – indiferent de nutritie. Vitamina D are efecte benefice multilaterale: asigura buna dezvoltare a sistemului osos, previne rahitismul, intareste sistemul imunitar. De asemenea ea este implicata in multe procese fiziologice, insa principalul rol pe care il indeplineste este acela de a metaboliza calciul si fosfatul, fiind necesara in dezvoltarea normala a oaselor. Deficitul de vitamina D este un factor de risc pentru multe boli, inclusiv diabet, hipertensiune, boli autoimune, infectii si tulburari cardiovasculare. Aceasta vitamina se poate obtine in doua moduri: de la soare, fiind apoi sintetizata in piele sau prin consumul de produse care contin vitamina D. Cum expunerea la soare este destul de limitata, mai ales in sezonul rece, orice copil are nevoie, pentru o crestere sanatoasa, de suplimente cu vitamina D, dar si de fier.

Fierul este responsabil pentru producerea hemoglobinei si transportul oxigenului cat si pentru multe enzime implicate in metabolismul energetic. Anemia cauzata de lipsa de fier este una dintre cele mai intalnite tipuri de anemii in intreaga lume. Daca pana la 6 luni, copilul are o rezerva de fier cu care se naste si pe care o va epuiza pana la aceasta varsta, cresterea rapida necesita o mare nevoie de fier. Principalele surse de fier sunt: carnea rosie, pestele, galbenusul de ou, legumele cu frunze, fructele uscate, fasolea uscata, lintea, cerealele integrale.

Rahitismul duce la afectarea sistemului osos al copilului din cauza lipsei de calciu si afecteaza rezistenta osoasa, dar s-a constatat o scadere semnificativa a acestei afectiuni dupa introducerea formulelor de lapte imbogatite cu vitamina D dupa varsta de 1 an. Una dintre acestea este Milumil Junior 1+, care contine cantitatea optima de vitamina D pentru fiecare zi (2 portii a cate 250 ml), fier si Omega 3 pentru dezvoltarea creierului si prebiotice pentru sanatatea sistemului digestiv.

Aportul fierului si a vitaminei D este major in dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, atat din punct de vedere fizic cat si cognitiv, iar deficientele acestora au consecinte ce se pot manifesta pe parcursul intregii vieti.