ia vitamine 150x200 Vitaminele prenatale in sarcina si alaptare

Vitamine prenatale pentru o sarcina si un bebelus sanatos!

Multe dintre viitoarele mamici se intreaba daca este bine sau nu sa ia vitamine prenatale in timpul sarcinii. Desi alimentatia echilibrata este strict recomandata, gravidele sunt incurajate sa ia vitamine prenatale intrucat acestea furnizeaza toti nutrientii esentiali pe care mamicile nu le pot obtine din dieta zilnica.

  1. Ce sunt vitaminele prenatale?
  2. Ce beneficii ofera vitaminele prenatale?
  3. Vitaminele si mineralele in timpul sarcinii si alaptarii: doza, cand se administreaza si care sunt cele mai bune vitamine prenatale
  4. Vitamine prenatale sau multivitamine?
  5. Precautii

Ce sunt vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt suplimente de vitamine indicate femeilor inainte, in timpul si dupa sarcina, mai ales daca mamica decide sa-si alapteze nou-nascutul. Vitaminele prenatale sunt asemanatoare multivitaminelor, insa formula lor este elaborata special pentru nevoile in crestere ale mamicii care asteapta un copil. De exemplu, nutrientii esentiali cum sunt acidul folic, fierul si calciul sunt in cantitate mai mare in vitaminele prenatale, in vreme ce vitamina A va avea un aport redus sau chiar va lipsi, datorita efectelor secundare asupra fatului in dezvoltare. De fapt, femeile insarcinate au nevoie de dublul dozei de acid folic necesar unui adult sanatos si in jur de 50% mai mult calciu decat inainte de a planui un copil. Calciul in sarcina are si el un rol important, intrucat mentine oasele mamicii si bebelusului sanatoase si puternice.

Ce beneficii ofera vitaminele prenatale?

Femeile care vor sa ramana insarcinate, cele care asteapta deja un copil si cele care au nascut au nevoie de vitamine prenatale pentru a:

  • Reduce riscul nasterii unui copil cu defecte de tub neural
  • Preveni pierderea densitatii osoase
  • Ajuta transportul oxigenului in sange pentru mamica si copil
  • Acoperi carentele nutritionale pe care le are gravida
  • Ajuta la formarea corespunzatoare a ADN-ului viitorului bbelus

Vitaminele si mineralele in timpul sarcinii si alaptarii: doza, cand se administreaza si care sunt cele mai bune vitamine prenatale

Asa cum am mai spus, este dificil pentru majoritatea gravidelor sa beneficieze de spectrul complet de vitamine de care are nevoie organismul doar prin alimentatie, mai ales in cazul mamicilor care se confrunta cu greata matinala.

In sarcina, vitaminele recomandate sunt:

  • Acidul folic: cea mai importanta vitamina care trebuie luata inaintea si in timpul primelor 3 luni de sarcina. Nu numai ca este vital pentru sintetizarea corecta a ADN-ului fatului, dar poate reduce semnificativ sansele nasterii unui copil cu defecte de tub neural precum spina bifida sau anancefalia. Un motiv in plus pentru a lua vitamine prenatale inca dinainte de a ramane insarcinata este si acela ca defectele de tub neural apar in primele 28 zile de la conceptie, adica mult inainte ca femeia sa-si dea macar seama ca este insarcinata.
  • Fierul: este necesar pentru formarea hemoglobinei. Hemoglobina are rolul de a ajuta corpul sa transporte oxigenul in sange, atat pentru mama, cat si pentru copil. Este mai ales important ca gravida sa nu aiba deficienta de fier in ultimul trimestru de sarcina, intrucat acesta este momentul cand bebelusul solicita rezervele de fier ale mamei. Mai mult decat atat, depozitele suficiente de fier reduc riscul nasterilor premature.
  • Calciu: se stie ca pentru oase sanatoase si puternice e nevoie de calciu. E deosebit de important sa femeia insarcinata sa aiba o densitate osoasa solida pentru a sustine sarcina in crestere in trimestrele doi si trei. Mai mult decat atat, calciul este raspunzator si pentru formarea si dezvoltarea tesuturilor si oaselor sanatoase ale viitorului bebelus. Insa, fiind un mineral voluminos si tabletele de vitamine fiind deja mari, concentratia de calciu din vitaminele prenatale este de maxim 300mg, desi o femeie insarcinata are nevoie de 1200mg Calciu, restul suplimentandu-se prin dieta.
  • Vitamina D: corpul tau are nevoie de aceasta vitamina solubila in grasime pentru a forma oase si dinti sanatosi bebelusului tau. Ea joaca un rol important in mentinerea nivelului de calciu si fosfor. Lipsa vitaminei D in timpul sarcinii poate conduce la aparitia rahitismului (cauzand fracturi si diformitati osoase), crestere anormala a oaselor bebelusului si intarzierea dezvoltarii fizice. Insuficienta vitaminei D in sarcina a fost corelata si cu aparitia preeclampsiei si necesitatea efecturarii operatiei de cezariana.
  • Iod: lipsa acestuia poate cauza retard mental
  • Zinc: lipsa zincului a fost corelata cu greutatea mica la nastere.
  • Seleniu: nou-nascutii proveniti din mamici cu deficienta de seleniu prezinta slabiciune musculara, iar femeile cu deficienta de seleniu au risc crescut de pierdere a sarcinii. Sugarii cu tonus muscular deficient sunt susceptibili a avea abilitati motorii intarziate si probleme de coordonare.
  • Magneziu: nivelul de magneziu din corp descreste odata cu sarcina, ceea ce duce la preeclampsie, cauza numarul 1 in Statele Unite pentru moartea fatului.

Beneficiile vitaminelor prenatale asupra sanatatii bebelusului

Vitaminele prenatale ajuta sanatatea bebelusului. Studiile arata ca luate regulat sunt esentiale pentru dezvoltarea si functionarea optima a creierului, inimii, rinichilor si celorlalte organe. De asemenea, scade riscul aparitiei afectiunilor cognitive, a intarzierilor fizice si psihice, precum si a altor conditii medicale asociate deficientelor vitaminice si minerale. Spre exemplu, malformatiile osoase sunt deseori legate de insuficienta vitaminei D sau a calciului. Studiile recente au concluzionat ca problemele de comportament si atentie sunt strans legate de insuficienta acizilor grasi Omega 3 si mai ales a DHA.

Cum si cand se administreaza?

gravida 190x200 Vitaminele prenatale in sarcina si alaptare

Ia vitamine prenatale inainte si in timpul sarcinii!

Vitaminele prenatale se iau inca de cand planuiesti sa faci un copil, pe toata perioada sarcinii si alaptarii, pana la intarcarea copilului. O idee buna este ca suplimentele prenatale sa fie luate seara, la culcare, pentru a evita greata (gravidele care acuza greata matinala vor lua vitaminele prenatale obligatoriu seara, pentru a evita eliminarea lor in eventualitatea in care vomita). Este bine ca tableta sa fie luata dupa masa, intrucat va fi tolerata mai usor pe un stomac plin.

Fiecare femeie care isi doreste un copil trebuie sa ia vitamine prenatale, dar mai ales cele:

  • Vegetariene sau vegane
  • Cu intoleranta la lactoza sau orice alt aliment
  • Care fumeaza sau abuzeaza de alt gen de substante
  • Care au greata si vomita in sarcina
  • Cu probleme gastrointestinale (boala Crohn) sau al caror sistem digestiv nu absoarbe corespunzator nutrientii
  • Prezinta anumite afectiuni ale sangelui
  • Prezinta anumite afectiuni cronice
  • Au suferit operatii de bypass gastric
  • Care au sarcina multipla (gemeni, tripleti, etc)

Desi nici cele mai avansate vitamine prenatale nu pot inlocui o alimentatie sanatoasa, majoritatea mamicilor in devenire trebuia sa ia zilnic vitamine prenatale pentru a se asigura ca beneficieaza de un spectru cat mai larg si complet de nutrienti pentru a face fata cu brio cerintelor unei sarcini. Administrarea lor regulata reprezinta o asigurare in plus ca atat mamica, cat si copilul raman sanatosi inainte si dupa nastere.

Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?

Desi niciun brand nu seamana cu altul, mai jos veti gasi cateva indicatii despre ce trebuie urmarit atunci cand ne decidem sa cumparam anumite vitamine prenatale:

  • raft cu vitamine1 200x157 Vitaminele prenatale in sarcina si alaptare

    Citeste eticheta cu mare atentie

    400-600 mg Acid folic

  • 27 mg Fier
  • 200 – 300 mg Calciu (restul pana la 1200mg se acopera prin dieta)
  • 3 mg Tiamina (Vitamin B1)
  • 2 mg Riboflavina (Vitamin B2)
  • 20 mg Niacina
  • 6 mcg Vitamina B 12
  • 400 IU Vitamina D
  • 15 mg Zinc
  • 70-85 mg Vitamina C
  • 10-15 mg Vitamina E
  • 220 mcg Iod
  • 700 mg Fosfor
  • 60 mcg Seleniu
  • 3 mg Fluor

Formulele vitaminice avansate din zilele noastre pot include si DHA. DHA (acid docosahexaenoic) este un lant de acizi grasi Omega 3. Omega 3 sunt grasimi polinesaturate (grasimi bune) de care corpul nostru are nevoie, insa pe care nu si le poate produce singur, ci trebuie introduse in organism din alte surse. Se vorbeste foarte mult despre Omega 3 si ceilalti acizi grasi (Omega 6 si Omega 9), tocmai datorita beneficiilor asupra sanatatii. De fapt, multe studii stiintifice demonstreaza eficienta DHA in dezvoltarea creierului fatului, iar acizii grasi Omega 3 pot reduce riscul aparitiei depresiei post-natale.

Concluzionand, vitaminele prenatale ar trebui incluse in regimul de viata al oricai femei care doreste sa faca un copil, a femeilor insarcinate si al proaspetelor mamici. In trecut, vitaminele prenatale erau sub forma de pastile, insa astazi ne bucuram de o varietate care se poate adapta tuturor gusturilor si problemelor (intrucat pastilele sunt greu de inghitit si absorbit de catre corpul nostru): capsule, capsule moi, gelatinoase, chiar si sub forma masticabila.

Vitamine prenatale sau multivitamine?

Vitaminele prenatale sunt special formulate pentru femei insarcinate, avand cantitati corespunzatoare de vitamine si minerale pentru a mentine starea de sanatate a mamicii si bebeluslui. Desi multivitaminele sunt o metoda ideala pentru a-ti acoperi carentele nutritionale din viata de zi cu zi, concentratia anumitor componente prezente in multivitamine poate fi toxica sau cauza efecte adverse nedorite fatului in dezvoltare (de exemplu vitamina A trebuie sa fie in cantitate cat mai mica in dieta femeii insarcinate, desi nu este extrasa din produse animale intrucat poate fi toxica, ci apare sub forma betacarotenului). Numai medicul care iti urmareste sarcina poate decide, pe baza analizelor medicale si ale istoricului tau medical, cele mai bune vitamine prenatale pentru tine si bebelusul tau.

Cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina si alegeti impreuna cele mai bune vitamine prenatale, perfect adaptate nevoilor tale nutritionale.

Daca incerci sa faci un copil, incepe prin a-ti cumpara prima cutie de vitamine prenatale!

Precautii

vitamine prenatale in sarcina 200x178 Vitaminele prenatale in sarcina si alaptare

Vitamine prenatale

Unele femei insarcinate, mai ales cele care deja acuza greata matinala, pot simti chiar un disconfort accentuat odata cu luarea vitaminelor prenatale. Acest lucru trebuie adus imediat la cunostinta medicului care urmareste sarcina, intrucat este posibil sa-ti prescrie alte vitamine prenatale.

Daca se iau vitamine prenatale, se intrerupe administrarea oricaror altor vitamine, exceptie facand recomandarile medicului specialist ginecolog.

Nu este nicio problema daca mamica uita si ia 2 capsule de vitamine prenatale intr-o zi, insa cresterea dozei regulat, fara avizul medicului, este un lucru periculos pentru tine si copil.

Suplimentele cu mai mult de 30 mg fier pot avea repercusiuni asupra tractului gastrointestinal, ceea ce se traduce prin constipatie, deja o problema pentru femeile insarcinate. Pe de alta parte, excesul de fier poate cauza greata si, mai rar, diaree. In cazul in care nu prezinti anemie, ti se va prescrie un supliment prenatal cu mai putin fier. Dintre solutiile naturale poti opta pentru consumul sucului de prune, a 2-3 portii de fructe zilnic sau supliemntul de psyllium pentru a te ajuta in problema constipatiei.

Voi ati luat vitamine prenatale inainte si in timpul sarcinii?