Cola 124x200 Zaharul din bauturile racoritoare

Bautura carbogazoasa

Daca te gandesti sa inlocui sucurile (de cele mai multe ori carbogazoase) cumparate de copiii tai in timpul orelor de curs cu variante mai sanatoase, probabil ca prima optiune la care te-ai opri ar fi sucurile de fructe 100% naturale. Cu parere de rau trebuie sa te atentionam ca inclusiv sucul de mere sau portocale 100% are la fel de mult zahar (si tot atatea calorii) precum Cola!

Pentru exemplificare vom folosi sucurile de portocale, mere, cirese si struguri. Chiar fara gram de zahar adaugat, sucul de fructe contine aproximativ aceeasi cantitate de zahar ca si celelalte bauturi racoritoare. Cum asa?! Pentru ca portocalele, merele si strugurii sunt pline de zahar prin insasi natura lor! (Nu uita ca zaharul rafinat provine tot din plante: trestie de zahar, sfecla de zahar!).

Tabelul de mai jos compara 330ml Coca-Cola cu aceeasi cantitate de suc de fructe fara pic de zahar adaugat. Daca verifici eticheta nutritionala a unei doze de Coca-Cola vei observa ca carbohidratii sunt in mare parte zahar. Mentionam ca 4g de carbohidrati proveniti din zahar inseamna aproximativ 1 lingurita de zahar! 

continu zahar in sucuri Zaharul din bauturile racoritoare

Continutul de zahar a 330ml de bautura racoritoare

Ce ne spune tabelul?

Tabelul incearca sa ne arate ca indiferent ce suc am alege, are mai multe calorii decat aceeasi cantitate de Coca-Cola. Ne mai spune ca sucul – sucul 100% din fruct, fara zahar adaugat – contine aproape aceeasi cantitate de zahar (sau chiar mai mult – cel de struguri are cu 50% mai mult zahar) ca si Coca-Cola.

Daca este sau nu suc natural 100%, e mai putin important: in cazul in care avem de-a face cu suc 100% din fruct, zaharul provine din fructoza prezenta in mod natural in fruct; daca sucul are 10 sau 20% fruct, atunci zaharul provine din siropul de porumb. Consumul regulat de astfel de bauturi aduce numai deservicii organismului, fie ca vorbim de copii sau adulti, sucuri de fructe sau bauturi carbogazoase. Supraconsumul de bauturi dulci duce la obezitate si diabet.

Iata si cateva alternative:

  • APA. In loc sa sorbi zahar cu paiul sub forma bauturilor acidulate sau sucului de fructe, bea apa! E loc si pentru fructe? Bineinteles – la micul dejun. 100ml de suc de portocale proaspat stors alaturi de cereale integrale sau 2 oua fierte, va completa un tablou ideal pentru un mic dejun energizant si delicios.
  • La gradinita, scoala, birou, acasa si in oras: APA! Mai tii minte ce faceam cand eram copii si ni se facea sete la scoala? Profesorii ne aliniau la cismeaua din curtea scolii si noi asteptam linistiti sa ne vina randul. In zilele noastre e mai sigur sa invatam copiii (si pe noi insine) sa poarte o sticla de 500ml apa in ghiozdan sau in mana. Asa cum noi ne punem sticla de apa pe birou ca sa ne reamintim mereu de cei 2l de apa pe care trebuie sa-i consumam zilnic, asa si ei pot servi cate putina apa in timpul orelor pentru a evita deshidratarea si lipsa concentrarii.
  • APA aromata si cea minerala. Ca sa nu dea toti producatorii de sucuri faliment, putem incerca si apa cu arome de vanilie, lamaie, mere etc…
  • Laptele. 330 ml lapte contin “doar” 18 g (adica 4 lingurite) de zahar (lactoza). 
  • Bauturile carbogazoase cu 0 calorii. Decat sa beti toata ziua bauturi dulci, mai bine incercati bauturile cu 0 calorii: zaharul, chiar daca prezent sub alta forma, este mai putin, la fel si caloriile.