16806 Biolectra nou 200x200 Aportul de magneziu in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii

Magneziul in sarcina

De ce este necesar mai mult magneziu in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii?

Magneziul este una dintre cele mai importante substante pentru metabolismul uman. Acest mineral activeaza peste 300 de enzime propri organismului, fapt care il face sa fie esential pentru functionarea corecta a numeroase procese metabolice. Magneziul contribuie in special la functionarea normala a musculaturii si la conducerea stimulilor prin intregul corp. 

In timpul sarcinii, nevoia de substante nutritive, in special de minerale cum este si magneziul, este crescuta datorita schimbarilor hormonale si a cresterii fatului si placentei. 

In special in perioada alaptarii, mamele au nevoie de mult magneziu, pentru ca transmit o cantitate mare din acest mineral catre bebelus

Ce rol indeplineste magneziul pentru mama si bebelus?

In timpul sarcinii, magneziul este eliminat in cantitati mari prin urina, datorita schimbarilor hormonale. De aceea, femeile insarcinate au nevoie de mai mult magneziu pentru a-si mentine metabolismul in echilibru.

  • Magneziul sustine cresterea uterului si dezvoltarea sanatoasa a oaselor si organelor fatului (in ultimele trei luni de sarcina, copilul retine pana la 7mg de magneziu in fiecare zi).
  • Magneziul este foarte important pentru intregul sistem muscular si in special pentru functionarea normala a muschilor uterului.
  • Intrucat in timpul sarcinii in organism exista un numar atat de ridicat de hormoni feminini, digestia este incetinita. In aceasta perioada, magneziul o poate accelera in mod natural. 

Necesarul de magneziu

Pentru ca magneziul este ca un agent multifunctional, in particular foarte bine tolerat, este deseori recomandat ca supliment pentru femeile insarcinate, de la inceputul sarcinii si pana la finalul perioadei de alaptare

In special pentru sarcini multiple, administrarea regulata de magneziu poate ajuta la prevenirea complicatiilor. 

De cat magneziu are nevoie organismul in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii?

Societatea Germana de Nutritie (DGE) recomanda femeilor insarcinate sa ia intre 310 si 350 mg de magneziu pe zi. In perioada alaptarii aceasta doza creste la 390mg de magneziu pe zi. 

In principiu, doza necesara poate fi obtinuta prin intermediul unei diete echilibrate, insa deseori nu este suficient timp. Serviciul, planificarea unei noi vieti si nenumarate programari si intalniri pot face ca un program suplimentar sa fie dificil de urmat. 

Pentru a acoperi necesarul de magneziu din perioada sarcinii si alaptarii, ar trebui consumate zilnic 7 banane sau 300g de mazare, 9 felii de paine integrala sau 300g de alune. 

Ce alimente sunt indicate in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, principala regula de dieta este: Nu manca de doua ori mai mult, ci de doua ori mai multi nutrienti! Motivul este faptul ca fatul este hranit prin intermediul placentei cu toti nutrientii importanti de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. Aceasta inseamna ca un bebelus nenascut depinde de ceea ce mananca zilnic mama. 

De aceea ar trebui sa mananci in principal mancaruri cu continut scazut de energie (calorii), dar cu multi nutrienti cum sunt vitaminele, mineralele si fibrele. Bineinteles, asta nu inseamna ca femeile insarcinate sunt limitate la mancare sanatoasa. Putina ciocolata din cand in cand, o prajitura sau niste cipsuri nu iti vor dauna nici tie, nici copilului. 

De cinci ori pe zi fructe si legume: Produse proaspete, putin gatite dupa perioade scurte de pastrare, sunt garantia ca nutrientii valorosi chiar ajung in farfurie. Intotdeauna spala fructele, legumele si salata inainte de consum, pentru a inlatura bacteriile. 

Produse integrale cum sunt painea integrala, orezul nedecorticat (maro) si muesli contin multe substante vitale si carbohidrati, care vor umple stomacul pentru perioade lungi de timp. Un efect secundar pozitiv: cerealele integrale contin fibre ce sustin digestia, care in timpul sarcinii poate fi incetinita. 

Lactate degresate: Pe langa proteine, sunt bogate in calciu, care este necesar pentru formarea corecta a oaselor bebelusului. 

Proteine animale sub forma de carne (aprox. de trei ori pe saptamana) si carnati slabi. 

Mese regulate de peste: pestele de mare, bogat in iod, ar trebui sa fie consumat de doua ori pe saptamana. Multitudinea de acizi grasi nesaturati din peste este si ea importanta pentru metabolism. 

Grasimi de calitate din legume (ex. ulei de masline, de rapita, de germeni de porumb) asigura poliacizii grasi nesaturati si sunt mai bune decat grasimile animale ca untul sau untura. 

Racoritoare naturale cum sunt apa minerala, sucurile proaspete de fructe si ceaiurile neindulcite de plante sau fructe. Femeile insarcinate ar trebui sa bea cel putin doi litri de lichide pe zi. 

Evita alcoolul, carnea cruda sau insuficient gatita, anumite tipuri de mezeluri (salam, bacon, sunca), oua crude, peste crud, maruntaie, precum si laptele nepasteurizat sau produsele facute din acesta (branzeturi moi). 

Miscarea

Ce sporturi sunt indicate?

Principiul este ca multe activitati sunt in regula, daca femeia insarcinata obisnuia sa le practice si inainte de sarcina. Este posibila totusi si inceperea unui nou sport in timpul sarcinii. In orice caz, antrenamentul trebuie sa fie adaptat pentru circumstantele in schimbare. Recomandarile sunt pentru exercitii de 15-30 min de trei ori pe saptamana. 

Cele mai potrivite sunt sporturile la care femeia insarcinata nu trebuie sa isi sustina greutatea, cum sunt:

  • inotul / gimnastica acvatica
  • yoga / pilates
  • mersul cu bicicleta
  • drumetii
  • mersul/ jogging usor 

In general, femeile insarcinate ar trebui sa tinteasca un mediu sanatos si sa vorbeasca cu ginecologul inainte de a incepe orice tip de antrenament. In cazul in care sarcina nu avanseaza normal sau exista riscuri speciale, sportul poate fi interzis. 

Ce facem cu ocazionalele crampe, arsuri, mancarimi si palpitatii?

Sunt cateva efecte secundare ale sarcinii fara de care orice femeie ar fi mult mai fericita in aceasta perioada. Aproape fiecare femeie insarcinata se plange de dureri de cap, arsuri la stomac, constipatie si crampe musculare ale gambelor. 

Durerile de cap in timpul sarcinii

Masarea usoara a tamplelor cu ulei de eucalipt sau menta sau aplicarea unei comprese reci poate fi suficienta pentru a scapa de pulsatiile initiale.

Unele femei prefera sa iasa la o plimbare pentru aer proaspat. In general, mai mult somn si odihna sunt de mare ajutor.

Important: in al doilea trimestru de sarcina, durerile de cap pot fi o avertizare care trebuie luata in serios. In acest caz, ar trebui sa consulti un medic. 

Aciditatea nu este deloc placuta – sfaturi impotriva arsurilor la stomac

Multe femei sufera de o aciditate ridicata in stomac si esofag, care este deseori dureroasa. Mai mult de doua treimi dintre femeile insarcinate au arsuri in ultimele luni de sarcina.

Sunt putine remedii de casa pentru arsuri: bea un pahar cu lapte inainte de culcare si dormi cu jumatatea de sus a corpului usor ridicata.

Poti manca migdale (mesteca bine inainte de a inghiti) si lua argila curativa. 

Abordarea simptomelor

Cand digestia devine o problema

Cresterea rapida de hormoni feminini in timpul sarcinii duce la incetinirea digestiei.

In principiu, o dieta bogata in fibre ajuta doar acompaniata de multe lichide, altfel fibrele va pot constipa. 

Mancarurile bogate in fibre includ: produse din cereale integrale, muesli, fructe si legume proaspete, seminte de in, tarate de grau, coji de seminte de psyllium. Activitatea regulata ajuta si ea la mentinerea digestiei. 

Cand o durere acuta perturba somnul

Carceii gambelor sunt crampe musculare. De obicei apar in al doilea trimestru de sarcina, insa pot aparea si mai devreme. Cel mai des, carceii apar noaptea.

Sfat: Chiar daca durerea este foarte mare, nu sari din pat intrucat nu veti simti piciorul afectat. Este mai bine sa apesi laba piciorului pe perete si sa intinzi piciorul. Apoi maseaza usor gamba sau roaga-l pe tatic sa faca asta pentru tine. 

Nevoie crescuta de magneziu?

Pentru a asigura o sarcina sanatoasa, este recomandata o doza ridicata de magneziu. 

1 plic pe zi de Biolectra Magnesium Direct

  • asigura necesarul crescut de magneziu al mamei si bebelusului
  • favorizeaza aportul echilibrat de magneziu in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii

 Suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata