17598 133x200 Ce lapte ar trebui sa bea copilul dupa varsta de 1 an?

Hranirea cu lapte la copiii peste 1 an

Desi nu mai sunt bebelusi, copiii mai mari de 1 an sunt departe de a fi mini-adulti. Ei au nevoi nutritionale mult mai mari decat adultii, pe kilogram corp, in primul rand pentru ca au un ritm de crestere si dezvoltare foarte accelerat (fizic si cognitiv) si, in al doilea rand, pentru a sustine necesarul de energie pentru activitatile fizice din ce in ce mai intense.

Intre varsta de 1 an si 3 ani, copiii mici cresc intr-un ritm destul de alert, atat in inaltime cat si in greutate. Desi ritmul de crestere din primul an de viata nu va mai fi egalat in nici una din fazele de dezvoltare, nevoile nutritionale ale copilului mic raman ridicate.

Pe de alta parte, copiii au stomacul mic, avand doar 20% din capacitatea pe care o are stomacul unui adult. De aceea, ei au nevoie de mai putina mancare, insa mult mai concentrata din punct de vedere nutritional. Copiii au nevoie de glucide, proteine, grasimi, minerale si vitamine pentru a putea sustine ritmul de crestere.

Laptele ramane o componenta de baza in alimentatia zilnica a copiilor si dupa varsta de 1 an. Doua mese pe zi trebuie sa fie asigurate de lapte, in total ~500 ml pe zi. Este recomandat ca in cazul in care alaptarea nu mai este posibila, sa se discute cu un medic pediatru in vederea alegerii celui mai potrivit lapte care poate sustine nevoile copilului. Calitatea nutrientilor este foarte importanta. De exemplu, proteinele, atat de necesare cresterii, trebuie sa fie de calitate superioara si intr-o cantitate adaptata varstei copiilor. Laptele pentru copii de varsta mica contine cantitatea potrivita de proteine de calitate, aducand baza nutritionala de care copiii au nevoie. Pe de alta parte, laptele de vaca contine proteine in exces ce suprasolicita rinichii si ficatul copiilor, putand duce pe termen lung la aparitia obezitatii la varsta de adult.

Laptele de vaca este nepotrivit in alimentatia copiilor de varsta mica deoarece este sarac in vitaminele E, D si C, in fier, zinc, iod si acizi grasi esentiali. Contine, in schimb, o cantitate mare de sodiu si potasiu si de 3 ori mai multe proteine decat laptele matern sau laptele pentru copii de varsta mica.

Cele doua portii zilnice de lapte pentru copii de varsta mica de la varsta de 1 an asigura un procent semnificativ din necesarul de:

    • Calciu (asigura peste 90%) si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor
    • Fier (asigura peste 70%) pentru o dezvoltare cognitiva optima
    • Fosfor si iod pentru o dezvoltare normala
    • Proteine: desi sunt importante pentru cresterea musculaturii in special si a organismului in general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata. Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic – sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Stiai ca proteinele sunt nutrienti de baza pentru cresterea puiului tau? Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absolut necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc. Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite si „caramizile vietii”.