fertilizarea ovulului 200x150 Maximizeaza sansele de a ramane insarcinata

Conceptia

Daca ati hotarat ca vreti sa aveti un bebelus si roadele muncii voastre intarzie sa apara, atunci trebuie sa cautati sa remediati cauzele pentru care noul membru al familiei se lasa indelung asteptat, inainte de a consulta medicul ginecolog.

Poti face multe lucruri care sa-ti imbunatateasca sansele de a concepe un copil, in special prin acordarea unei importante deosebite sanatatii tale si stilului de viata. Aceste schimbari vor fi de un real folos si dupa ce nasti. Asadar:

  1. Ai mare grija de sanatatea ta: 
  2. Mentine sperma “rece”
  3. Faceti sex la momentul potrivit
  4. Verificarea mucusului cervical
  5. Verifica-ti temperatura bazala
  6. Truse de determinare a ovulatiei
  7. Activitate sexuala intensa
  8. Care sunt sansele de a concepe?
  9. Cand ar trebui sa mergem la doctor?
  10. Inregistrarea temperaturii corpului

Ai mare grija de sanatatea ta: 

  • Mananca o varietate mare de fructe si legume, produse bogate in proteine(peste, carne de pasare, cereale integrale)
  • Evita fumatul sau redu cat mai mult numarul tigarilor consumate, in cazul in care nu poti renunta la fumat
  • Limiteaza consumul de alcool
  • Fa exercitii fizice regulat, impuneti 3 sedinte a cate 20 de minute saptamanal (incearca mersul pe jos, inotul sau ciclismul)
  • Acorda-ti momente de odihna si recreere, evita nivelurile crescute de stres

Mentine sperma “rece”

Sperma se dezvolta cel mai bine la o temperatura cu 2-3 grade C mai mica decat restul corpului, de aceea testiculele se alfa in afara corpului. Purtatul lenjeriei mulate sau a blugilor stramti pot creste temperatura in testicule si reduce productia de sperma, asa ca boxerii ar fi o alternativa perfecta pentru eliminarea acestui inconvenient.

Faceti sex la momentul potrivit

Momentul potrivit pentru o partida de sex menita sa se finalizeze cu conceperea unui copil trebuie sa aiba loc chiar inainte de ovulatie. Durata medie a fertilitatii feminine este de 28 de zile, incepand cu prima zi a ciclului menstrual si pana la prima zi a urmatorului ciclu. Daca ai un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia va aparea la mijloculu ciclului, in jurul celei de-a 14-a zi.

Majoritatea femeilor constata, in schimb, ca durata ciclului varieaza foarte mult, ceea ce face ca determinarea ovulatiei sa devina dificil de calculat. Din fericire, exista alte schimbari naturale in corpul unei femei care o pot ajuta sa-si dea seama care sunt zilele fertile dinaintea ovulatiei si sa-si mareasca, astfel, sansele de a concepe.

Verificarea mucusului cervical

Celulele care captusesc cervixul produc in continuu mucus, insa aspectul lui se schimba pe masura ce nivelul de hormoni se modifica pe perioada ciclului lunar. La inceputul ciclului, mucusul este dens si lipicios, blocheaza cervixul, ingreunand accesul spermei. Multe femei nu sunt nici macar constiente de existenta acestui mucus la acest moment. Pe masura ce se apropie ovulatia, mucusul se subtieaza si devine transparent. Acest fenomen permite accesul usor al spermei in cervix. Dupa ovulatie, mucusul revine la forma densa de dinainte.

Urmareste-ti secretiile vaginale pentru o luna sau doua si vei incepe sa observi diferenta, si asfel vei fi capabila sa-ti programezi actele sexuale in perioada cand mucusul isi reduce din densitate.

Verifica-ti temperatura bazala

Dupa ovulatie, temperatura bazala a corpului creste usor, cu aproximativ 0,2 grade C si se mentine la acest nivel pana la inceperea menstruatiei. Pentru a observa aceasta crestere de temperatura, trebuie sa-ti masori temperatura in fiecare dimineata si sa o inregistrezi intr-un tabel special. ”Bazala” inseamna ” temperatura corpului in stare de repaus”. Deci va trebui sa-ti iei temperatura la trezire, inainte de a te duce la baie, de a bea o cafea sau o ceasca de ceai, inainte de orice activitate, pentru ca toate aceste pot duce la cresterea ei.

Ideal ar fi ca tu sa fi facut sex chiar in zilele care preced cresterea temperaturii, asa ca tinerea unui tabel in care sa notezi temperatura masurata in fiecare dimineata iti poate da macar o imagine de ansamblu a zilelor fertile si sa-ti indice daca faci sau nu sex in apropiere de ovulatie.

Truse de determinare a ovulatiei

Poti, de asemenea, sa achizitionezi truse care sa-ti prezica data ovulatiei, truse ce masoara modificarile nivelurilor de hormoni din corpul tau si te pot ajuta sa determini perioada propice pentru a concepe un copil.

Activitate sexuala intensa

tati saruta burtica 138x200 Maximizeaza sansele de a ramane insarcinata

Viitoare familie

Aminteste-ti ca, cu cat faci sex mai des, cu atat mai multe sanse sunt de a nimeri chiar zilele fertile. Conform unui expert in probleme de infertilitate, una din cele mai raspandite cauze ale infertilitatii sunt partidele rare de sex in chiar perioada propice conceperii unui copil.

Partenerul tau “nu va ramane” fara sperma! Numarul spermatozizilor este putin mai mic daca un barbat face sex frecvent, dar, de vreme ce fiecare ejaculare contine cateva milioane de spermatozoizi, acest lucru nu va afecta capacitatea lui de a produce suficienta sperma.

Care sunt sansele de a concepe?

Conceptia unui copil tine de sansa. Nu are intodeauna loc, chiar daca ovulul si spermatozoidul sunt la locul si momentul potrivit, iar durata de concepere a unui cuplu varieaza si ea foarte mult. Unele cupluri sunt norocoase si concep chiar din prima luna; altele vor incerca mai mult de un an, dar asta nu inseamna neaparat ca ceva este in neregula.

Sansele de a ramane insarcinata la fiecare ciclu varieaza in functie de o multitudine de factori, dar probabil ca cel mai important este varsta mamicii:

  • Pentru o femeie cu varsta cuprinsa intre 20-25 de ani, sansele de a concepe sunt in jur de 25% pentru fiecare ciclu (adica o sansa din patru)
  • Pentru o femeie de 30-35 de ani, sansele sunt de 15%, deci sansele de a ramane insarcinate scad pe masura ce varsta creste.
  • Unui cuplu aflat in prima parte a celui de-al doilea deceniu de viata, ii va lua in jur de 5 cicluri pentru a concepe
  • Femeile aflate la inceputurile varstei de 30 de ani vor ramane insarcinate, in medie, dupa 9 cicluri
  • Unul din 10 cupluri va avea nevoie de mai mult de un an pentru a concepe un copil.

Cand ar trebui sa mergem la doctor?

Date fiind enumerarile de mai sus, majoritatea medicilor generalisti iti va spune ca nu trebuie sa te ingrijorezi pana ce nu a trecut un an de activitate sexuala fara contraceptie. Numai dupa aceea apare ipoteza ca exista un motiv pentru care nu poti ramane insarcinata si ca acesta trebuie verificat. Daca unul din urmatoarele motive sunt aplicabile tie si partenerului tau, ar trebui sa sugerezi medicului ca e nevoie de verificari ale spermei si ovulatiei dupa ce ai incercat sa concepi timp de sase luni:

  • Ai peste 30 de ani si simti ca “timpul se scurge”
  • Suspectezi ca ai avea probleme cu ovulatia (probabil datorita ciclurilor foarte lungi si neregulate)
  • Daca unul dintre voi a avut o boala cu transmitere sexuala
  • Daca ai avut o operatie abdominala sau la nivelul pelvisului

Inregistrarea temperaturii corpului

Daca eviti consultarea medicului, ar fi recomandabil sa incepi sa tii un tabel in care sa-ti inregistrezi temperatura , pentru ca acesta este unul din lucrurile pe care medicul tau iti va recomanda sa-l faci cand il vei vizita. Trusele de determinare o ovulatiei, de obicei contin astfel de tabele ce trebuie completate.

Aceste tabele joaca un rol important in avertizarea cuplurilor ca ar putea exista o problema (de exemplu, tabele care nu arata nici o crestere a temperaturii indica faptul ca nu exista ovulatie). De asemenea, daca te decizi sa urmezi un tratament, o asemenea evidenta ii poate arata medicului tau ca actul sexual are loc la momentul potrivit, dar conceptia nu.