Cum alegem corect incaltamintea copiilor

Cum alegem corect incaltamintea pentru copii

Miturile si informatiile false abunda cand e vorba de incaltamintea copiilor, iar industria producatoare de incaltari si pediatrii nu ne sunt de mare ajutor. Exista insa si o veste buna: odata ce intelegi ce este atat de special si unic la piciorul piticilor nostri, gasirea unei perechi de incaltari potrivite – de cele mai multe ori chiar ieftine – devine floare de ureche.

  1. Mersul descult – sanatate curata!
  2. Pantofii pot dauna piciorului
  3. Cum alegem pantofii
  4. Concluzii

Mersul descult – sanatate curata!

La nastere, piciorul nou-nascutului este flexibil si delicat, avand multe straturi de grasime care protejeaza si captusec oasele labutelor, insa, cand incepem sa mergem, grasimea de dizolva. In (zecile de) anii ce vin, datorita mersului zilnic – ca sa nu amintim de incaltamintea stramta, ingusta – grasimea dispare aproape complet, permitand oaselor piciorului si varfurilor lor dure sa-si faca loc in piele, cauzand deseori bataturi, monturi, rani si afectiuni de tot felul. In mod cu totul ironic, picioarele sunt singura parte a corpului care pierd din grasime pe masura ce imbatranim, insa sunt singurul loc in care chiar am avea nevoie de ea (ce binecuvantare ar fi pentru noi toti!).

pantofiori roz1 198x200 Cum alegem corect incaltamintea copiilor

Moi, flexibili, din materiale naturale

Pe langa grasime, oasele, muschii si ligamentele nou-nascutului sunt extrem de moi si de flexibile, ceea ce poate fi si bine si rau. Este bine pentru ca un copil nascut cu o diformitate la nivelul labutei piciorului isi poate rezolva problema fara a fi nevoie de operatie, o orteza au un gips putand corecta anomalia piciorului. Dezavantajul unui picior atat de flexibil este ca daca parintii ii aleg o incaltaminte nepotrivita, pot ei insisi crea o diformitate la nivelul piciorului.

Asadar, regula de aur este ca nu trebuie sa va grabiti sa cumparati pantofi copiilor, ci asteptati pana ce acestia invata sa mearga, adica in jurul varstei de 11-15 luni. Chiar si atunci, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru copilul vostru este sa evitati incaltamintea pe cat posibil. Cei mai buni pantofi pentru copilul vostru sunt picioarele goale, adica atunci cand nu poarta incaltaminte!

Permitand copiilor sa mearga desculti pe suprafete diferite, mai ales pe cele cu oarecare denivelari (asa cum sunt curtile din spatele caselor), incurajeaza dezvoltarea corecta a muschilor si articulatiilor piciorului, la care se adauga si dobandirea echilibrului.

Pantofii pot dauna piciorului

Pentru a observa efectele pe care pantofii le au asupra picioarelor, specialistii au comparat piciorul omului modern cu cel al bastinasilor africani care nu au purtat niciodata incaltari. Majoritatea indigenilor aveau un deget mare drept, in vreme ce al celor proveniti din societatea moderna este indreptat usor spre degetul secund, creand deseori ceea ce se numeste un mont – o protuberanta care se dezvolta pe interiorul piciorului. Acest deget mare deformat se datoreaza, in parte, pantofilor care se ingusteaza la varf pentru a oferi piciorului un aspect ascutit.

Asta inseamna ca pantofii sunt de prisos copiilor? DA! Insa avem nevoie de ei pentru a preveni lovirea si pentru a ne proteja de frig (uneori si de caldura). Ideea este, insa, sa ne asiguram ca cei mici ii poarta doar atunci cand au nevoie absoluta de ei.

Sosetele pot constitui si ele un factor care influenteaza negativ dezvoltarea naturala a piciorului, limitand capacitatea bebelusului sau a copilului de a-si misca si intinde degetele de la picioare pentru ca si muschii acestora sa se dezvolte corect. Copiii mici ar trebui sa poarte sosete doar atunci cand sunt incaltati. Daca situatia e de asa natura incat copilul trebuie protejat de frig, atunci ii poti oferi niste incaltari cat mai moi si subtiri.

Cum alegem pantofii

pantofi trendy 200x200 Cum alegem corect incaltamintea copiilor

O alegere trendy – oare si sanatoasa?!

Cand cumperi pantofi copilului, alege-i pe cei care ofera cat mai mut spatiu de miscare degetelor de la picioare. Este recomandabil sa optam pentru pantofi cu un lat de deget mai mari decat piciorul copilului, iar pentru a evita formarea monturilor, varful pantofului trebuie sa fie cat mai putin curbat spre interior posibil. Cauta intotdeauna pantofi facuti din materiale naturale, tesaturi care respira cum ar fi pielea si panza, care sunt flexibile si moi, exact ca si piciorul micutului. Piciorul trebuie protejat, insa copilul trebuie sa si “simta” podeaua.

Pantofii de bebelusi traditionali, cu carambul rigid si talpa tare sunt cea mai neinspirata alegere pentru picioarele bebelusilor.

Parintii observa intodeauna cand o bluza ramane mica copilului, insa nu si cand pantofii devin mici. Piciorul copiilor creste in ritmuri diferite, asa ca momentul pentru achizitionarea unei perechi noi de pantofi varieaza si ea. Sunt copii care au nevoie de o marime mai mare de pantofi la o luna! Daca cel mic incearca sa-si scoata pantofii, inseamna ca nu se mai simte confortabil in ei si ca trebuie schimbati.

In ultimul rand, poti merge sa cumperi incaltaminte de la un magazin specializat in producerea de pantofi pentru copii, insa nici aceasta nu e o garantie: desi scumpi, pantofii au talonet, unul dintre cele mai false mituri care rezida in constiinta pseudo-specialistilor si medicilor!

Concluzii

Pantofii nu sunt “sanatosi” pentru piciorul copiilor, insa sunt necesari. Trebuie, insa, sa ne asiguram ca alegem pe aceia care imita cel mai bine mersul descult (fata talonet, moi si foarte flexibili, din materiale naturale) si sa-i tinem cat mai departe de picioarele copiilor, ori de cate ori avem ocazia.

Voi cum alegeti pantofiorii copiilor?