educatie parentala 192x200 Si parintii se educa!

Educatia parentala

Toţi părinţii îşi iubesc copiii. Cu toate acestea, uneori se întâmplă să nu-i înţelegem, să nu ştim ce vor sau care sunt nevoile lor reale, să ne întrebăm unde greşim, de ce copilul nu ne ascultă, de ce ne sfidează, de ce face totul invers decât ne dorim noi, de ce se îndepărtează de noi. Uneori se întâmplă să fim cunfundaţi în propriile noastre greutăţi şi probleme şi uităm că nevoile cele mai mari ale copiilor noştri sunt de siguranţă, de dragoste, de comunicare, de satisfacerea propriilor lor dorinţe, de bucurie, mai mult poate decât de îngrijirea materială, igenă alimentară şi corporală.

Meseria de părinte este în acelaşi timp cea mai dificilă şi cea mai uşoară meserie din lume. Este deosebit de greu să rezişti tot timpul ritmului antrenant impus de copilul tău, să ai răbdare să răspunzi adecvat la întrebările adresate de copil, să reuşeşti să vezi lumea prin ochii lui.

Responsabilitatea ce apasă pe umerii noştri, ca părinţi, este una imensă. Noi suntem modelul pe care copilul îl urmează, noi îi oferim acestuia condiţiile optime de viaţă, securitatea afectivă, educaţia de bază, etc. Practic, de modul în care noi, ca părinţi, ne îndeplinim rolul depinde viitorul copilului.

Educaţia parentală nu prezintă modele specifice de rezolvare a anumitor probleme şi nici soluţii pentru diferite situaţii dificile în care se află părinţii. Educaţia parentală ne ajută să conştientizăm anumite lucruri şi să începem un proces care ne va ajuta să facem faţă problemelor ce apar în fiecare etapa a dezvoltării copilului. Acest curs se adresează tuturor persoanelor care au copii şi ne poate ajuta să prevenim, să rezolvăm probleme comportamentale, să ne înţelegem copilul şi să reacţionăm corect faţă de el.Este foarte important să nu ne rezumăm la a rezolva o anumită problemă. Ca psihoterapeut sistemic de cuplu si familie, ştiu că dacă nu detectăm cauza problemei şi nu o înlăturăm, copilul va începe din nou să protesteze.

Fiecare copil este unic. De aceea, este ridicol să credem că există o soluţie universal-valabilă pentu fiecare problemă care poate apărea în creşterea şi educarea unui copil.

Ca psihoterapeut, pentru mine este important ca, în urma participării la acest curs, părintele să aibă curajul de a fi cu adevărat părintele copilului lui, să poată dezvolta o relaţie bazată pe iubire.

Cursul de “Strategii de lucru cu copilul dificil” pe care îl susţinem la Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany urmăreşte, pe de o parte, să transmită părinţilor cunoştinţe şi informaţii în legătură cu rolul de părinte, dar, mai ales, să dezvolte abilităţi şi competenţe, care sunt necesare pentru a avea o relaţie armonioasă cu copilul şi cu întreaga familie.

Ne propunem să ajutăm părinţii să reflecteze la sensul dificultăţilor pe care le au cu copiii lor, să înţeleagă mesajul din limbajul comportamental al copilului, să le înţeleagă semnele suferinţei şi să răspundă la chemările lor în ajutor şi, mai ales, să-şi înţeleagă propriul limbaj comportamental, să conştientizeze propriile blocaje, care împiedică o bună comunicare şi relaţionare cu copilul.

Considerăm ca misiunea noastră este de a ajuta părinţii să conştientizeze imensul impact pe care îl are atitudinea lor, comportamentul lor, modul lor de a-şi trăi propria viaţă în formarea şi modelarea copilului. În funcţie de toate acestea copilul lor va deveni un adult care se valorizează, care are încredere în forţele proprii, care-şi asumă răspunderea deciziilor sale, care se adaptează, un adult capabil să-şi imagineze viitorul şi să-l transpună în prezent, sau un adult culpabil, care nu îndrăzneşte să se bucure de firesc, stresat, care dă tot timpul vina pe ceva sau pe cineva, programându-se pentru insucces.

Un articol de Luca Gicuţa – Psiholog clinician, licenţiată în psihologie, master în Psihologia şi Psihoterapia Cuplului şi a Familiei; acreditare Colegiul Psihologilor din România; Certificat european în psihoterapia familiei şi cuplului. Experienţă în psihoterapie individuală, psihoterapie de cuplu şi familie, psihoterapie pentru copii şi adolescenţi, psihoterapie de grup, consiliere psihologică, dezvoltare personală, cursuri pentru parinţi şi consiliere parentală.

Detalii cursuri organizate la Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany – birou zonal Iaşi:

Strategii de lucru cu copilul: cursul are o durata de 24 de ore, structurate pe 8 module (intalniri saptamanale) care dureaza cate trei ore fiecare. Tariful este de 280 lei pe curs.

Dinamica Familiei : cursul dureaza 16 ore, structurate in 2 zile, cate 8 ore pe zi. Tariful este de 200 lei pe curs.

Programul de dezvoltare personala pentru copii: este structurat in 10 sedinte saptamanale a cate 90 de minute. Tarif: 30 lei pe sedinta sau 300 lei intregul curs.

Pentru înscriere şi pentru orice alte detalii contactaţi-ne la telefon 0232 278 535 sau pe adresa de e-mail: iasi@bethany.ro