bate la tobe 133x200 Muzica pentru copii influenteaza dezvoltarea acestora

Bat la tobe

Muzica are un impact enorm asupra dezvoltarii copiilor. Ascultarea muzicii este nu numai o modalitate foarte buna de a va relaxa si de a petrece timpul liber, dar, de asemenea, este un stimulent pentru dezvoltarea creierului. Cand aud muzica, cei mici devin mai calmi, mai sensibili, mai creativi si mai competenti. Asa ca atunci cand sunteti acasa cu copilul nu uitati sa-i puneti muzica, mai ales ca el invata prin muzica, dar se si distreaza. 

Pentru cei care se intreaba daca are sens sa-i pui unui copil muzica, ar trebui sa stie ca inca de cand se afla in burtica mamei muzica ajunge la el, avand un impact semnificativ asupra dezvoltarii lui. Auzul bebelusului se dezvolta de la 16 saptamani de sarcina. Copilul aude bataile inimii mamei sale, vocea ei si alte sunete provenind din afara. Odata cu dezvoltarea sarcinii auzul sau este tot mai bun – surprinde nu doar tot mai multe si mai distincte sunete, dar si le poate aminti chiar si dupa nastere. De ceea merita nu doar sa vorbesti cu bebe din burtica, dar si sa-i permiti sa asculte muzica pentru copii. Numeroase studii arata ca familiarizarea timpurie a copilului cu muzica are un impact favorabil asupra dezvoltarii sale. 

Muzica pentru copii este un stimul pentru creierul in curs de dezvoltare 

Muzica stimuleaza nu numai sistemul auditiv, dar are un impact semnificativ asupra dezvoltarii creierului unui om mic. Un studiu realizat in SUA a aratat ca prin ascultarea in mod sistematic a muzicii, bebelusul vine pe lume cu un numar mai mare de celule nervoase si conexiuni neuronale intre cele doua emisfere ale creierului.

Acest lucru are multe efecte pozitive: copilul este mai sensibil, mai creativ si are o legatura emotionala mai profunda cu mama lui. Dar nu fara importanta este genul de muzica pe care il aude copilul. Se pare ca sunetele joase (de exemplu zgomotul de trafic sau o melodie hard-rock) afecteaza copilul in mod negativ, in timp ce sunetele de inalta frecventa se pare ca stimuleaza mintea si relaxeaza corpul.

Cand sunt mici le puteti pune copiilor muzica de relaxare, de exemplu atunci cand au colici sau nu pot sa adoarma. Cand mai cresc si incep sa se uite la televizor la desene animate, o sa observati ca sunt foarte receptivi si au o memorie extraordinara – vor invata imediat cantecelele care apar in cadrul desenelor animate.