patut pliant 200x149 Patut de lemn sau patut pliant?

Patut pliant pentru bebelus

Patuturile pliante sunt foarte usor de manevrat si practice, insa experienta parintilor care le-au folosit recomanda a fi utilizate doar ca tarc de joaca sau pentru calatorii, patutul de acasa fiind mult mai igienic decat cel pus la dispozitie de catre hotel.

Patutile pliante sunt realizate din parti metalice si panza sintetica, fiind disponibile intr-o varietate foarte mare de culori si modele, usor de adaptat ambientului casnic. Ca si patuturile de lemn, si cele pliante au cate doua niveluri de ajustare a saltelei, unul care poate fi folosit de la nastere, iar cel inferior de la varsta de 6 luni incolo.

  1. Patutul pliant: avantaje si dezavantaje
  2. Patutul din lemn
  3. Recomandari

Patutul pliant: avantaje si dezavantaje

Avantaje:

  • Usor de montat si transportat, bebe poate beneficia de somn in patutul de acasa oriunde ar calatori
  • Varietate mare de modele si culori
  • Multe accesorii (masuta de infasat, carusel, cordelina de jucarii, panou electronic cu lumina de veghe, muzica de leagan si vibratii incluse, buzunare pentru depozitare, roti blocabile, plasa de tantari, putand foarte simplu sa fie scos pe terasa pentru un somn racoritor)
  • Fiind realizat din material textil si mult plastic (partile metalice sunt bine captusite), copilul nu se poate lovi in partile laterale ale patutului, nu- si poate prinde membrele intre gratii
  • Husele pot fi detasate si spalate la masina
  • Plasa din care sunt confectionate lateralele patutului este transparenta, ceea ce permite parintilor sa observe activitatea copilului nestingheriti de eventualele aparatori pentru patut folosite in variantele din lemn. Deloc de neglijat, copilul nu va mai pierde suzeta (daca foloseste) printre zabrele, asa cum se intampla in cazul patutului de lemn.
  • Poate fi folosit si ca tarc de joaca (se monteaza in camera unde sta parintele pentru ca cel mic sa fie supravegeat permanent)
  • Costul redus (de cele mai multe ori, desi variantele cu multe accesorii incluse pot fi mai scumpe decat patutul clasic de lemn)

Dezavantaje:

  • Mai putin stabile decat patuturile de lemn
  • Montata la nivelul superior, salteaua nu este fixa, oscileaza in functie de miscarile copilului. Montata la nivelul inferior, necesita o saltea suplimentara, cea din dotare fiind mult prea subtire (2cm) pentru a putea fi folosita ca baza de somn. Acesta este motivul pentru care majoritatea parintilor incep sa foloseasca un patut de lemn odata ce copilul da semne ca poate sa stea in fundulet sau sa se ridice (incepand cu varsta de 6 luni)
  • La unele patuturi pliante sustinerea saltelei se face cu benzi de vinil sau plastic care se pot uza, curba sau rupe. Trebuie verificate periodic.

Patutul din lemn

In ceea ce privestepatutul de lemn, parintii il prefera pentru stabilitate si durabilitate. Desi nu poate fi transportat in calatorii, somnul copilului nu este deranjat de fosnetul saltelei care se balanseaza la fiecare miscare a nou-nascutului, aspect foarte important atunci cand obositi, parintii ar da orice pentru cateva ore de somn continuu. Este patutul in care cresc generatii de copii: gazduieste mai multi “proprietari” decat orice patut pliant, iar variantele convertibile in pat de copil sunt o adevarata investitie.

Patutul de lemn isi justifica banii prin confort si rezistenta, desi multi proaspeti parinti se tem de posibilitatea ca bebelusul sa se loveasca in gratiile patutului. De aceea, un patut de lemn se alege cu mai multa grija, avand in vedere ca este o investitie pe termen lung: copilul il foloseste minim 2-3 ani, zi de zi. Iar cand cel mic descopera sariturile,  nu vei avea nicio grija in a-l lasa sa-si faca de cap in patutul de lemn, spre deosebire de fratele mai modern, patutul pliant.

Nu există un model ideal de patut pentru copii. Depinde foarte mult de spatiul pe care il ai la dispozitie si de stilul de viata al familiei. Odihna copilasului tau nu va depinde de cat de sofisticate sunt accesoriile patutului, ci numai de calitate si siguranta.

Recomandari

Daca v-ati hotarat asupra unui patut pliant, va putem oferi urmatoarele recomandari de patutui pliante care se pot folosi inca de la nasterea bebelusului:

  • patut pliant I’Lounge Rocker de la Bertoni: prevazut cu 2 niveluri pentru saltea, accesorii (saltea infasat, jucarii) si sistem de leganare
  • patut pliant co-sleeper de la Arm’s Reach: special conceput pentru parintii care vor sa doarma cat mai aproape de copil, la o aruncatura de brat
  • patut pliant cu 2 niveluri si vibratii Jolly de la Kinderkraft
  • patut pliant 2 in 1 de la Babymoov: bogat accesorizat (lumina, salteluta de infasat, buzunare exterioare), cu 2 niveluri pentru saltea.
  • patut pliant Sena de la Nuna: design inovativ, foarte compact, usor de pliat/ montat, cu 2 niveluri
  • patut pliant 2 niveluri Dolce Sogno de la Brevi: design italian, foarte placut, multiple accesorii incluse
  • salteluta supliementara pentru patut pliant de la Hauck
  • nivel superior si cutie accesorii patut pliant de la Hauck

Consultati si recomandarile noastre de patuturi de lemn.

Pentru ce fel de patut ati optat?