iStock child coughing acute cough bed .width 800 200x149 Remedii naturale si homeopate pentru tuse

Remedii pentru tuse

Ori de câte ori vremea se schimbă, numărul de pacienților cu tuse crește. Frigul, ploile, vremea umedă sunt medii propice pentru a dezvolta viroze respiratorii sau alergii. Aerul uscat și rece din timpul ierni poate usca mucoasa nazală sau poate irita gâtul şi plămânii, cauzând tuse.

  1. Ce este tusea?
  2. Ce poate cauza tusea?
  3. Cum putem trata tusea?

Ce este tusea?

Tusea este un reflex protector al căilor respiratorii, atunci când acestea sunt iritate de un factor intern sau extern. Tusea poate apărea şi dispărea rapid (când v-aţi înecat cu ceva), poate dura câteva zile (când aveţi un guturai) sau poate fi cronică (în astmul bronşic, bronşita cronică). Cele mai multe dintre situaţiile în care apare tusea se asociază cu bolile respiratorii. Într-o primă fază, tusea cauzată de infecţiile căilor respiratorii – viroze, bronşite – este uscată, obositoare. În laringite, tusea acută de primă fază este foarte zgomotoasă.

Ce poate cauza tusea?

Tusea poate fi cauzată de mai multe condiţii, temporare şi permanente.
• Curățarea gâtului. Tusea este un mod automat de curățare a gâtului. Atunci când căile respiratorii sunt iritate de mucus sau particule străine, cum ar fi fum sau praf, tusea vine ca o reacție reflex, care încearcă să elimine particulele şi să ușureze respiraţia. De obicei, acest tip de tuse este relativ rar, dar tusea va creşte o dată cu expunerea la factorii iritanți, cum ar fi fumul.
• Viruşii şi bacteriile. Cea mai frecventă cauză a tusei este o infecție a tractului respirator, cum ar fi răceala sau gripa. Infecţiile tractului respirator sunt de obicei cauzate de un virus şi pot dura de la câteva zile până la o săptămână. Tratamentul infecțiilor cauzate de gripă poate dura ceva mai mult iar uneori pot necesita antibiotice.
• Fumatul. Este o altă cauză comună a tusei. O tuse cauzată de fumat este aproape întotdeauna o tuse cronică cu un sunet distinctiv. Adesea este cunoscută ca “tusea fumătorului.”

Cum putem trata tusea?

1. Având grijă de propriul organism.

  • Beţi multe lichide. Tusea face să se piardă o cantitate crescută de lichide prin transpirație, tuse sau febră. Beți apă, consumați sucuri non-citrice, mâncați supă. Pentru a reduce congestia nazală beți apă caldă cu lămâie și miere. 
  • Mâncați fructe. Studiile au demonstrat că o dietă bogată în fibre, în special fibre din fructe, poate ajuta la reducerea tusei cronice și a altor simptome respiratorii. Fibrele din fructele întregi sunt mai eficiente decât suplimentele în reducerea tusei. Fructe cum ar fi mere, pere, zmeură, banane, căpșuni. 
  • aceți o baie sau un duş fierbinte. Inhalarea de aburi de la o baie fierbinte poate ajuta la hidratarea și la decongestionare căilor respiratorii. Ajută de asemenea și la eliminarea secrețiilor.
  • Utilizați un umidificator. Adăugarea de umezeală în aer poate ajuta la calmarea tusei. Puteți achiziționa umidificatoare la cele mai multe magazine și farmacii. 
  • Indepărtați iritanții din mediul înconjurător. Praful, particulele din aer și fumul irită gâtul și pot provoca tuse. Asigurați-vă că vă păstrați mediul fără praf și resturi. 
  • Dormiți cu capul mai sus decât restul corpului. Ridicați-vă capul cu câteva perne când dormiți. Acest lucru poate ajuta la reducerea tusei pe timp de noapte.

2. Remedii naturale

  • Folosiţi miere. Mierea este calmează gâtul iritat şi este de asemenea cunoscut pentru reducerea alergiilor cauzate de tusea cronică. Puteți adăuga o linguriță în ceai sau puteți mânca o linguriță seara, înainte de culcare pentru a calma tusea. Atenție, a nu se folosi la copii mai mici de 12 luni.
  • Utilizați un spray nazal pe bază de ser fiziologic pentru a ameliora congestia nazală.
  • Gargară cu apă sărată. Gargara cu apă sărată caldă ajută la hidratarea gâtului, și poate calma tusea. Nu înghiţiți apa sărată.
  • Menta și uleiurile pe bază de mentă. Ingredientul activ este mentolul, care este un bun expectorant. Menta este disponibilă pe scară largă în preparatele comerciale, uleiuri esenţiale şi ceaiuri de plante. Beți ceai de mentă sau masați o cantitate mică de ulei de mentă pe piept pentru a respira mai ușor.
  • Mușețelul. Ceaiul de mușețel este foarte popular pentru tratarea răcelilor. Adăugați ulei de mușețel într-o baie de aburi pentru inhalare, pentru a calma tusea. 

3. Remedii homeopatice

  • În alegerea medicamentului homeopatic se ţine cont de: tipul tusei (productivă sau seacă), examenul clinic, stadiul evolutiv, febră, simptome.
  • Bryonia este unul dintre cele mai frecvent utilizate remedii contra tusei și este indicată în tratamentul tusei uscată si spasmodică.
  • Phosphorus este alt remediu frecvent indicat in diferite feluri de tuse: uscată sau productivă, acută sau cronică. Pacientul este răgușit mai ales seara și poate prezenta senzația de strânsoare în piept și/sau gâdilitură în gât. 
  • Causticum este indicat la pacienții care au senzatia că nu pot tuși suficient de profund ca să elimine mucusul din piept și care prezintă o dorință constantă de a-și drege vocea. 
  • Ipeca este indicată în tusea productivă sonoră cu mult mucus in piept și senzație de sufocare. Crizele de tuse se termină cu efort de vomă.
  • Spongia este un remediu contra tusei uscate stridente cu uscăciune a căilor respiratorii și expectorație redusă. Tusea este productivă dimineata și se accentuează pe timpul nopții.

Medicamentele homeopatice nu prezinta efecte secundare cunoscute, nu dau somnolenta, nu induc depresie respiratorie, nu produc constipatie, somnolenta, nu interactioneaza cu alte medicamente si se pot administra, in principiu, la orice varsta. In cazul copiilor, respectati intocmai sfaturile specialistului in sanatate. Eficacitatea acestor medicamente este demonstrata de studii clinice si observationale.