copil mananca inghetata 200x149 Zaharul si sanatatea dintilor

Dulciurile trebuie evitate in alimentatia copiilor

Esti innebunita dupa dulciuri? Mai mult ca sigur ca acest obicei ti s-a format cu mult inainte sa te servesti singura cu bauturi dulci sau prajiturele.

Specialistii afirma ca exista o legatura stransa intre bauturile dulci consumate in perioada copilariei timpurii si consumul zaharului in cantitate mare din viata de adolescent sau adult. De ce? Pentru ca la momentul eruptiei dentare, tipurile de alimente introduse pot influenta obiceiurile de mancare pentru tot restul vietii. Cu alte cuvinte, daca primele mancaruri “adevarate” din viata copilului constau in cereale dulci, stafide, suc de fructe dulci sau, mai rau, bauturi cu maxim 7% fructe, obiceiul consumarii de zahar in cantitati mari il va urma pana in viata adulta. 

Zaharul este cunoscut ca formeaza carii de-a lungul vietii si, cu cat mai devreme se obisnuieste copilul sa consume alimente dulci, cu atat ii va fi mai usor sa se agate de tot felul de gustari dulci ca adult. Obiceiurile de mancare ale viitorilor adulti se formeaza in momentul intarcarii, asadar este foarte important pentru bebelusii sa aiba obiceiuri de masa sanatoase care sa nu le afecteze sanatatea dentitiei.

Caria de biberon este o consecinta des intalnita atunci cand dintii sunt expusi periodic lichidelor dulci. Zaharul hraneste bacteriile care se gasesc in gurita si, ca raspuns, se produce un mediu acid care carieaza dintii. Chiar si bauturile etichetate 100% fruct pot avea acest efect, intrucat contin niveluri mari de fructoza, forma de zahar natural care se gaseste in fructe. Dintii primari (de lapte) sunt mult mai vulnerabili la aceste atacuri, intrucat smaltul protector este mai subtire si mai usor de penetrat de catre acid decat in cazul dintilor pemanenti. Pentru a evita caria de biberon, parintii sunt sfatuiti sa:

  • Limiteze consumul altor bauturi in afara de apa la orele de masa
  • Pastreze un consum maxim de suc de orice fel la maxim 10% din dieta copilului
  • Sa nu permita niciodata copilului sa adoarma cu biberon continand altceva decat apa
  • Sa nu “aromatizeze” niciodata suzeta copilului prin scufundarea ei in miere sau alta substanta dulce
  • Sa perie dintii copilului dupa administrarea fiecarui medicament, intrucat majoritatea contin cantitati mari de zahar

Ca si concluzie, pentru a avea un copil cu dinti si alimentatie sanatoase ce se pastreaza de-a lungul intregii vieti, este important sa-i limitati cat se poate de mult expunerea la orice fel de aliment dulce inca din primele luni de viata.

Voi le dati dulciuri copiilor? Le pregatiti in casa sau cumparati de la magazin?