Bebelusului meu ii cade parul. Este normal?

par bebe 200x190 Caderea parului la bebelusi

Caderea parului la bebelusi

Caderea parului la bebelusi este ceva perfect normal si nu prezinta niciun motiv de ingrijorare pentru proaspata mamica. Copiii isi pierd parul de cele mai multe ori in primele sase luni de viata. Acest tip de cadere a parului se numeste telogen effluvium.

Iata ce se intampla: firul de par are o etapa de crestere si una de stagnare. Perioada de crestere dureaza in jur de trei ani, iar cea de stagnare tine cam trei luni (desi se considera in limite normale si intervalul cuprins intre una si sase luni). In timpul etapei de stagnare, firul de par ramane in folicul pana cand noul fir de par isi incepe cresterea.

Intre 5 si 15% din parul de pe scalp se afla, de obicei, in perioada de stagnare in orice moment, insa stresul, febra sau schimbarile hormonale pot face ca o mare parte de firele de par sa-si inceteze cresterea la un moment dat. Caderea parului incepe odata cu debutul unei noi perioade de crestere a parului, adica trei luni mai tarziu.

Nivelul de hormoni al unui bebelus scade imediat dupa nastere, ceea ce poate declansa pierderea parului cu care s-a nascut. De asemenea, proaspetele mamici pierd adeseori cantitati considerabile de fire de par datorita acestui nivel scazut de hormoni ce se inregistreaza imediat dupa nasterea bebelusului.

Parintii sunt surprinsi sa descopere ca noul par ce-i va creste bebelusului poate avea o culoare si o textura cu totul diferite fata de cel cu care s-a nascut. O mamica ne-a marturisit ca bebelusul ei s-a nascut cu un par bogat si negru, avea chiar si perciuni, semana cu Elvis; problema era ca ambii parinti erau blonzi si au fost foarte nedumeriti la vederea podoabei capilare a copilasului lor. Imediat dupa nastere insa, parul cel negru al nou-nascutului a cazut, facand loc firelor de par de culoarea graului.

Daca observati ca bebelusul dvs. are portiuni de scalp fara par, fiti atenti la felul in care doarme. Daca doarme intotdeauna in aceeasi pozitie sau are tendinta de a-si freca in mod regulat capsorul de o suprafata (saltea, scaun de masina, etc), e posbil sa piarda parul din acea zona.

Exista si alte cauze care pot determina caderea parului, insa ele sunt rar intalnite la copii cu o varsta mai mica de 12 luni:

  • portiuni neregulate de scalp fara par, solzos (uneori cu puncte negre ramase acolo unde firele de par au cazut) pot insemna ca bebelusul tau a contactat o infectie fungica contagioasa numita tinea capitis sau impetigo
  • probleme fizice – datorate “cozilor de cal”, de exemplu – pot duce la caderea parului numita alopecia de tractiune
  • petice neregulate de par pot cadea daca copilul tau isi roteste/ rasuceste sau trage de par in mod convulsiv, afectiune denumita trichotillomania
  • daca bebelusul tau are portiuni netede, rotunde, total lipsite de par, poate avea alopecia aerata, o afectiune in care sistemul imunitar ataca foliculii capilari, reducand drastic cresterea parului. Acest tip de cadere a parului apare pe portiuni izolate, desi poate afecta parul de pe intregul corp.
  • alte afectiuni medicale – cum ar fi hipotiroidismul (o disfunctie a glandei tiroide) sau hipopituitarism (inactivitatea gladei pituitare – hipofiza) – poate cauza caderea parului pe intreg corpul.

Ce pot face in legatura cu caderea parului bebelusului meu?

Nu puteti interveni asupra caderii parului nou-nascutului datorata nivelurilor de hormoni, decat sa asteptati cresterea noilor fire de par.

Daca portiunea de chelie este rezultatul faptului ca bebelusul dvs. petrece prea mult timp in aceeasi pozitie, incercati sa alternati partea pe care doarme copilul in timpul siestelor zilnice si noaptea. Daca de obicei il puneti la culcare pe spate, cu capsorul la un capat al cosului/ landou-ului/ patutului, incercati ca urmatoarea seara sa-l pozitionati cu capul la celalalt capat al patutului (capatul opus fata de cel folosit cu o seara inainte). Bebelusul dvs. va intoarce instinctiv capul pe una din partile laterale pentru a putea privi in afara patutului, astfel ca se va odihni alternativ pe fiecare parte a capului.

Daca aveti o perna speciala care, asezata in spatele copilului, impiedica intoarcerea acestuia pe burtica, puteti incerca sa-l puneti la culcare pe partea stanga, seara urmatoare pe partea dreapta si apoi alternati partile in fiecare din serile urmatoare.

Marturisiti-i doctorului pediatru caderea parului copilulul dvs., mai ales dupa ce bebelusul face sase luni. Probabil ca este ceva normal, dar medicul bebelusului trebuie sa se asigure ca nu este cazul unei probleme medicale si sa intervina cu tratament in cazul in care considera necesar. In cazul impetigo, medicul va prescrie o medicatie antifungica.

Daca doctorul suspecteaza ca ar fi vorba de alopecia areata, este posibil sa va indrume sa cereti sfatul unui medic dermatolog. Unii copii inving afectiunea fara tratament, in timp ce altii – de regula copiii mai mari – trebuie sa urmeze tratament pentru cresterea parului.

Daca caderea parului in cazul bebelusului dvs. se datoreaza ruperii firelor de par, va trebui sa-i ingrijiti parul si scalpul mult mai atent pana parul va creste la loc. Retineti ca parul unui bebelus este mult mai fragil si delicat decat al unui adult, asadar periati-l usor si optati pentru frizuri naturale.

Nu exista garantii, insa, de obicei, caderea parului la bebelusi este ceva temporar. Probabil ca intr-un an de zile capul bebelusului tau va fi plin de par.

Dar daca bebelusul meu este complet chel?

Multi copii se nasc complet chei, insa, la o examinare mai atenta, este posibil sa observati un puf foarte fin, pal. Acest tip de chelie poate dura pana la prima aniversare a copilului dvs. Pana atunci, bucurati-va de intretinerea usoara a frizurii!

Modalitati de stimulare pentru cresterea parului la bebelusi.