12 sfaturi pt invatare limba straina 200x151 12 sfaturi pentru a invata copilul o limba straina

12 sfaturi pentru a invata o limba straina

Societatea in care traim ne impune cunoasterea a cel putin unei limbe straine. De aceea, in contextul globalizarii specifice zileleor noastre, este deosebit de important sa familiarizam copiii cat mai devreme posibil si cu o alta limba in afara de cea materna. 

Din articolele noastre precedente ai aflat care este varsta potrivita pentru a introduce copilul in invatarea unei limbi straine si cum anume invata copilul o alta limba decat cea vorbita in casa. Iti oferim acum cateva sfaturi pe care le poti aplica in viata de zi cu zi si care iti vor ajuta copilul sa se obisnuiasca cu o noua limba si, mai tarziu, chiar sa o vorbeasca:

  • Incepe devreme, cu mult inainte ca cel mic sa fie de varsta scolara. Copiii care abia invata sa vorbeasca sunt mult mai receptivi, insusindu-si limbile simultan. Expertii recomanda varsta de 2 ani si jumatate-3 ani. Este demonstrat ca daca parintii introduc noua limba dupa ce copilul invata sa citeasca in limba materna, fluenta in cea de-a doua limba va fi mai dificila. Copiii de 2-3 ani nu numai ca isi maresc vocabularul pe zi ce trece, insa incep sa recunoasca tipare de vorbire pe care le-au auzit inca de la nastere. Abilitatea de a procesa diferite pronuntii fonetice este cea mai mare pana la implinirea varstei de 3 ani, pierzand aceasta capacitate prin neexpunere la un mediu care sa ne furnizeze toti acesti stimuli. Asa ca o emisiune TV, invatarea catorva cuvinte sau ascultarea unui cantec in noua limba sunt modalitati esentiale pentru a aprecia limba straina si a o invata mai tarziu.
  • Incepeti cu propozitii si cuvinte simple, asa cum a-i face si tu daca te-ai apuca sa inveti o limba straina, apoi cresteti complexitatea lor in functie de vocabularul copilului. Prezinta-i denumirea unui obiect in ambele limbi si incurajeaza-l de fiecare data cand recunoaste un obiect/ situatie, sa-l descrie si in limba straina. Chiar daca nu o sa invete sa vorbeasca in noua limba doar din cuvinte simple si ascultand cantece, fiind expus unui mediu in care se vorbeste limba respectiva il va ajuta mai tarziu sa recunoasa cuvintele si frazele pe masura ce le aude. Tot spunandu-i “pleasant dreams” sau “bonne nuit” in fiecare seara la culcare, in timp isi va da seama ce vrei sa spui.
  • Incercati metoda “un parinte-o limba”: daca doresti un copil bilingv, incearca sa i te adresezi micutului numai in limba straina, lasand taticul sa-i vorbeasca in limba materna, pentru a nu confuza copilul prea mult. Cea mai buna metoda, insa, este imersiunea completa in noua limba, adica vorbiti numai in cea de-a doua limba in casa, copilul utilizand cealalta limba la gradinita/ scoala sau afara. Rezistati tentatiei de a-i traduce un cuvant din noua limba in limba materna, chiar daca copilul para sa nu inteleaga despre ce este vorba. Explicatiile se vor da tot in limba straina.
  • Fiti constiinciosi. Rezervati un moment special sau un set de activitati care se vor desfasura in limba noua. Nu conteaza ce faceti: cititi carti, cantati sau coaceti briose, atata timp cat pe tot parcursul activitatii vorbiti in limba straina
  • Cumpara carti si cd-uri in ambele limbi. Cu cat este mai expus mediului de invatare a unei noi limbi straine, cu atat mai repede si mai rapid si-o va insusi
  • Intereseaza-te despre programele de imersiune in noua limba: fie merge cu scoala in tabere organizate in tara vorbitoare de limba straina, fie planifici concediul intr-o astel de tara si mergeti cu totii, este un prilej nemaipomenit pentru copil sa vorbeasca si sa auda vorbitori nativi, fiind un loc unde limba i se infatiseaza vie si reala.
  • Invata copilul sa scrie si sa citeasca in limba straina imediat ce intra la scoala.
copil citind in alta limba 200x132 12 sfaturi pentru a invata copilul o limba straina

Cititi carti, cantece, poezii in limba straina

Important!

  • Un dictionar bun prin preajma este intotdeauna binevenit, mai ales daca tu, ca parinte, nu esti fluent in noua limba
  • Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca cat mai mult, chiar daca face greseli, fara sa se simta rusinat. Multor copii le este teama sa nu faca gafe, insa cea mai buna cale de a deveni fluent intr-o limba este s-o vorbesti cat mai mult.
  • Nu face mare caz din invatarea unei a doua limbi; trateaz-o ca parte din viata voastra
  • Nu te ingrijora daca copilul se arata reticent sau invata incet; multora dintre ei le ia mai mult timp sa proceseze doua limbi in loc de una si asteapta pana sunt siguri pe ei pentru a vorbi
  • Copilul va confunda regulile de gramatica sau scriere, este perfect normal. Proceseaza foarte multa informatie si toate se vor aseza pe fagasul lor odata ce se obisnuieste cu regulile si constructia frazala a fiecarei limbi in parte.
Copilul tau este atras de invatarea unei limbi straine? Cum il ajuti sa vorbeasca si in alta limba?