Niciun subiect nu a fost asa mult dezbatut in practica medicala precum dentitia. Cu un secol in urma, eruptia dentara era considerata a fi cauza principala a mortii bebelusilor. Majoritatea simptomelor grave ale acestei grupe de varsta (incluzand epilepsia si chiar paralizia infantila) erau puse pe seama eruptiei dentare. La inceputul secolului 21, parerea principala despre dentitie s-a mutat la polul opus, si anume ca eruptia dentara e posibil sa nu cauzeze niciun simptom (in unele cazuri nici macar durere, plansete sau probleme cu somnul).
Ne bucuram ca eruptia primilor dintisori nu mai este un diagnostic atat de blamat ca acum un veac, insa el reprezinta totusi un proces inconfortabil pentru unii bebelusi si poate creste putin temperatura corpului, poate mari secretia de mucus si saliva, pot aparea simptome conexe. Majoritatea parintilor stiu ca aceste simptome exista cu adevarat, intrucat le-au experimentat in cazul iesirii dintisorilor copiilor lor.
- Ce este eruptia dentara?
- Cand apare?
- Care sunt simptomele?
- Este contagios?
- Cat dureaza?
- Cum este diagnosticata?
- Cum este tratata?
- Cum poate fi prevenita?
Ce este eruptia dentara?
Erupta dentara este procesul prin care primii dinti strapung gingia si apar in gura bebelusului.
Pentru un bebelus, gurita este un mijloc deosebit de sensibil, permitandu-i sa-si conecteze corpul si mintea in plina dezvoltare la mediul inconjurator. Isi foloseste gurita sa-si intalneasca mama, sa-si potoleasca constata foame, sa se aline singur intre mese si sa descopere obiectele din aceasta lume mare ce-l inconjoara. Cand dintisorii cei tari incep sa apara in acest orificiu sensibil si moale, avem de a face cu un eveniment major in viata unui copil.
Cand gurita devine o sursa de durere, pentru unii copii este de-a dreptul nelinistitor. Daca v-ati muscat vreodata interiorul obrazului, veti stii cat de enervanta poate fi o bucatica de carne neregulata. Pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare. Unii dintre ei se adapteaza repede, dar la inceput senzatia poate fi mai inconfortabila decat o pietrica in pantof.
Cand apare?
Dintii (sau dintele) care cauzeaza cea mai mare durere varieaza de la copil la copil. Cel mai adesea primul dinte este cel care produce cel mai mare discomfort – sau molarii aceia mari, atunci cand sosesc. Pentru majoritatea copiilor, sa fie deranjati de mai multi dinti in acelasi timp este un cosmar.
Desi momentul de aparitie al primilor dinti este intre 5 si 7 luni, poate exista o variatie larga a acestui interval. Dintisorii pot aparea chiar si la 1 luna de viata sau pot astepta pana copilul face 1 an si jumatate. Debutul dentitiei oricand in acest interval este perfect normal. (Daca nu apare niciun dintisor pana la varsta de un an, multi parinti iau in considerare o vizita la dentist pentru a se asigura ca totul este in ordine.)
In general, dintii de jos apar inaintea celor localizati pe maxilar, si, tot in general, dintii fetitelor apar inaintea celor ai baieteilor(ca orice alta etapa din viata lor in primii ani, de altfel). Eruptia intarziata a tuturor dintisorilor poate fi un rezultat al unei probleme nutritionale, cum ar fi rahitismul, sau a unei afectiuni sistemice, precum cele ale glandelor pituitare si tiroida.
Copiii prezinta de obicei aceleasi simptome de la eruptia primilor dinti atunci cand apar primii molari permanenti, in jurul varstei de 6-7 ani.
Care sunt simptomele?
In cazul unor copii, eruptia dentara poate crea discomfort, iritabilitate, o usoara febra, saliva si mucus abundente sau scaune moi. Parintii isi vor observa bebelusii salivand si ducandu-si constant manutele la gurita.
Este contagios?
Nu.
Cat dureaza?
Procesul de eruptie al dintisorilor incepe cu 2 luni inainte ca dintele sa iasa, propriu-zis, la suprafata si creste intermitent. Toti dintii primari ies pana la varsta de 20-30 luni, insa majoritatea copiilor nu prezinta simptome importante cu fiecare dinte care sparge gingia.
Cum este diagnosticata?
Eruptia dentara este diagnosticata prin observare. Febra mare sau iritabilitatea severe nu ar trebui atribuite iesirii dintilor, ci cautate alte cauze. De asemenea, durerea pricinuita de infectiile urechii sunt adesea identificate ca apartinand dintilor.
Cum este tratata?
Cand le ies dintisorii, bebelusii duc adesea mana la gurita, intrucat exercitarea presiunii asupra gingiilor alina durerea. Masajul tinde sa fie si mai linistitor cand este efectuat de altcineva, si asta nu numai in cazul dintilor. O metoda nemaipomenita de a alina durerile dentare ale bebelusului este de a-i freca gingiile ferm, dar bland, cu un deget foarte curat. La primele atingeri bebelusii nu vor fi foarte incantati, insa devin foarte relaxati pe masura ce masajul continua.
Furnizandu-i obiecte reci care pot fi mestecate, vom usura, de asemenea, durerile copilului. Tesaturi ude sau jucarii din prosop tinute la frigider sau congelator, sunt iarasi numai bune de linistit. Unii sunt incantati de obiecte netede, tari, cum ar fi manerul unei perii de par. Orice alegeti, fiti atenti ca obiectul sa nu poata fi inghitit si sa nu se poata inneca cu el.
Gelurile de dinti ce contin benzocaina pot fi o binecuvantare pentru copii si parinti. Reduc, intr-adevar, durerea, dar pot lasa in gura bebelusului o senzatie de “abia iesit de la dentist”. Unii copii resping senzatia de umflat, amortit, la fel de mult cum urasc durerea. Oricum, efectul acestor geluri este de scurta durata. Si, pe deasupra, pot prezenta si un risc minor de alergii. Ibuprofenul poate oferi o usurare mai mare a durerii si ajuta, de asemenea, si in cazul problemelor cu somnul.
Cum poate fi prevenita?
Remediile descrise mai sus, cum sunt masajul si mestecarea unor obiecte reci, poate ajuta la prevenirea durerii asociate eruptiei primilor dintisori.
La ce varsta a aparut primul dintisor al bebelusului tau?
Comentarii