proaspeti parinti 200x133 Bebelusul

Felicitari!

Felicitari! Sunteti o pereche de proaspeti parinti!

Este normal ca grijile sa va copleseasca si sa aveti sentimentul ca nu stiti de unde sa incepeti. Insa, natura face ca bebelusul sa posede inca din prima lui zi de viata un instinct de supravietuire formidabil, ajutand mamica sa treaca mai usor peste stangacia si teama de manevrare. Bebelusul recunoaste vocea mamicii, cauta sanul si stie sa suga inca de la nastere, plange atunci cand ceva il deranjeaza – toate acestea sunt semnale pe care cel mic i le transmite mamicii, usurandu-i existenta de proaspat parinte.

Nu numai bebelusul si partenerul/ familia vor fi alaturi de tine, ci si noi! Mamica.ro te va sustine permanent in lungul si minunatul drum al copilariei piticului tau, oferindu-ti informatii vitale despre fiecare etapa importanta din viata voastra de familie intregita!

  1. Primele zile dupa nastere
  2. Dezvoltarea bebelusului luna cu luna
  3. Sanatatea
  4. Alimentatia bebelusului
  5. Ingrijirea bebelusului
  6. Somnul
  7. Dintii bebelusului

Primele zile dupa nastere

Indiferent de scorul Apgar obtinut la nastere, majoritatea bebelusilor fac icter inca din spital. Tot la scurt timp dupa nastere, neonatologul va verifica atent labutele bebelusului pentru a depista existenta vreunei deformatii a piciorului, lucru des intalnit in randul nou-nascutilor.

Asa cum bine stie orice viitor parinte, bebelusul va suferi o scadere in greutate de maxim 10% imediat dupa nastere, insa sutele de grame pierdute vor fi recuperate rapid, in primele 10-14 zile de viata.

Bebelusul tau va fi vaccinat inca dinainte de a iesi din spital, fiind datoria ta ca ulterior acestei prime campanii de vaccinare sa te prezinti regulat la medicul de familie sau pediatru pentru a administra copilului si celelalte doze de vaccin, conform schemei de vaccinari nationale.

Odata iesiti din maternitate, primele zile acasa cu bebelusul nu ti se vor parea chiar floare la ureche. Desi piticul va dormi marea parte a timpului, scaderea nivelului de hormoni imediat dupa nastere se traduce prin aparitia depresiei postnatale si tristetii de dupa nastere, o situatie care, neglijata, se poate transforma intr-o afectiune pe termen lung.

nou nascut 200x133 Bebelusul

Dezvoltarea bebelusului luna cu luna

Dezvoltarea bebelusului luna cu luna

Urmareste luna de luna informatiile noastre despre cresterea in greutate si inaltime, despre cum doarme si cum se dezvolta copilul tau! Nici tu, mamico, nu vei fi neglijata! Iti vom propune periodic metode de relaxare care sa te faca sa uiti de obstacolele intampinate zilnic in cresterea bebelusului, iti vom veni in ajutor cu sfaturi si idei pentru fiecare problema intalnita in meseria de mamica!

Totodata, iti propunem si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Bebelusii isi asculta parintii inca de la nastere, ulterior incercand sa scoata mici sunete pe care parintii adora sa le imita. La acestea se adauga reactia rapida la plansetele copilului, ceea ce pune bazele limbajului si comunicarii. De aceea, pentru a-ti aduce aportul si a-l sustine in invatarea limbajului si a vocabularului, iti propunem sa parcurgi etapa cu etapa evolutia si metodele de incurajare a limbajului pe varste.

Alaturi de limbaj, o alta cucerire memorabila este cea a mersului, fie el in patru labe sau biped. In cele din umra, dupa o tranzitie prin toate etapele mersului, se va ajunge la mersul in doua picioare, moment de bucurie si lauda extrema pentru tot familionul si rudele apropiate.

Sanatatea

 

bebe 200x133 Bebelusul

Bebe sanatos

Icterul din primele zile de dupa nastere este secondat de aparitia plansetelor nervoase, durerilor de burtica sfasietoare. Sa intelegem ce sunt si cum recunoastem colicii, caci despre acestia vorbim, este primul pas in gestionarea corecta a acestei probleme care apare la cel putin 25% dintre nou-nascuti. Bineinteles, vom propune si cateva metode de alinare a colicilor si usurarea simptomelor bebelusului.

Un subiect de interes pentru proaspetele mamici este si studiul fontanelei la bebelusi si copii mici, fontanela si suturile craniene fiind verificate la fiecare consult medical de pediatrul copilului, explicand importanta si consecintele inchiderii lor premature.

Incepand cu cea de-a doua saptamana de viata a bebelusului se impune administrarea vitaminei D sau Vigantolului pentru prevenirea rahitismului, absorbtia calciului si ca adjuvant in inchiderea fontanelei.

Acneea bebelusului este o afectiune care apare tot in primele saptamani de viata la aproximativ 30% dintre copii. Desi inestetice, parintii nu au motive de ingrijorare intrucat acneea infantila este perfect normala, fiind cauzata de hormonii care se transmit copilului prin placenta, stimuland glandele sebacee si cauzand acnee la nivelui fetei.

Tot profilactic, la fel ca si in cazul vitaminei D, unii medici pediatri recomanda administrarea de suplimente de fier incepand cu cea de-a 5 luna de viata a bebelusului, considerandu-se ca rezervele de fier transmise de mamica bebelusului se epuizeaza in jurul lunii a 6-a dupa nastere. Afectiunea poate fi ameliorata prin adoptarea unei alimentatii pentru prevenirea anemiei in lunile imediat urmatoare inceperii diversificarii, mai ales ca anemia la bebelusi  tinde sa devina o constanta in familia moderna.

Constipatia la bebelusi, pe cat de neplacuta, pe atat de prezenta la un moment dat in viata oricarui copil, se poate ameliora prin alimentatie, ea fiind destul de rar intalnita in cazul bebelusilor alaptati, fiind mai mult caracteristica celor hraniti cu lapte-formula.

bebe 2 200x142 Bebelusul

Bebelus

Dintre afectiunile des intalnite in primul an de viata al bebelusului amintim:

  • rosul in gat, cauzat fie de virusii de raceala, fie de streptococ, este des intalnit in cazul celor mai mici dintre copii, nefiind nevoie a fi tratat in absenta bacteriilor
  • gastroenterita la copii (enteroviroza si enterocolita) face parte tot din constantele primilor ani ai copilariei; este o afectiune careia trebuie sa-i acordam atentie sporita, intrucat datorita deshidratarii survenite prin diaree, gastroenterita este cauza a 3 milioane de morti anuale in tarile lumii a 3-a.
  • simptomele de raceala sunt foarte frecvente, copiii putand suferi chiar si 8 viroze pe an; in articol propunem cateva remedii nemedicamentoase pentru usurarea simptomelor de raceala la bebelusi. Ca adjuvant in cresterea imunitatii copilului propunem terapia cu aerolosi naturali, fie ei marini, salini sau de munte. Varianta de sinteza, terapia cu aerosoli artificiali, prezinta avantajele pe care le confera in tratarea cu succes a infectiunilor respiratorii, fiind o practica des recomandata de medicii din tara noastra.

Febra este “bau-bau”-ul in persoana! Toti parintii se alarmeaza cand termometrul masoara o temperatura a corpului mai mare de 38 grade Celsius, fara a stii ca febra este principalul aliat al organismului in distrugerea “intrusilor” care perturba starea de echilibru si sanatate a bebelusului. De aceea, este foarte important sa stim cand si cum tratam febra la copii.

Alimentatia bebelusului

alaptare 200x125 Bebelusul

Hrana de baza

Natura isi pune din nou amprenta asupra vietilor noastre! Bebelusul nascut la termen (dupa 36 saptamani de sarcina) are instinctul natural de a cauta sanul mamei si a suge, ceea ce il ajuta sa-si refaca rezervele de glucoza epuizate in timpul nasterii si pentru a sa se adapteze mai bine temperaturii din afara uterului mamicii. Beneficiile alaptarii pentru bebelus sunt numeroase, insa chiar si mamica are de castigat, revenirea la greutatea de dinainte de sarcina fiind mai rapida in cazul mamicilor care alapteaza, fara a pune la socoteala legatura speciala care se creeaza intre mama si bebe in aceste momente de apropiere totala. Mai mult decat atat, in cazul in care operatia nu a intervenit la nivelul canalelor galactofore, chiar si mamicile cu implant de silicon sau alta interventie asupra sanului isi pot alapta copilul.

Orarul meselor bebelusului nu este un program in sine, regula fiind ca cel mic (fie alaptat sau hranit cu lapte formula) va fi alimentat la cerere, ori de cate ori ii este foame, fara niciun alt adaos de lichid (apa, ceai, suc de fructe) in primele 4/ 6 luni de viata.

Ceaiul la bebelusi este atat de inradacinat in cultura noastra, incat multe dintre proaspetele mamici nu-si pun problema necesitatii sau beneficiilor pe care le ofera. Din pacate, beneficiile sunt inexistente, iar practica oferirii unui biberon cu ceai pe langa mesele de lapte aduce doar deservicii sanatatii bebelusului.

Alimentatia mamei pe perioada alaptarii trebuie sa sustina producerea a chiar si 1l de lapte pe zi, ceea ce inseamna ca mamica va acorda o atentie speciala aportului nutritional si cantitativ, astfel incat bebelusul sa fie satul si sa ia bine in greutate.

Pentru a sustine mamica in efortul de a furniza hrana suficienta si valoroasa din punct de vedere nutritional bebelusului, ginecologul sau pediatrul/ medicul de familie va recomanda suplimentarea dietei cu vitamine prenatale.

O experienta la fel de naturala precum alaptatul este si intarcarea bebelusului, care trebuie sa survina atunci cand bebelusul nu mai doreste sa suga sau cand mama simte ca nu mai face fata, cand doreste sa-si recapete independenta sau influentele celor din jur o coplesesc.

In jurul celei de-a 6-a luni de viata se pregateste diversifarea. Introducerea solidelor in meniul bebelusului se face treptat, incercand cate un aliment nou pe rand si la distanta de 4 zile unul de altul.

Ingrijirea bebelusului

carucior 200x150 Bebelusul

Caruciorul este o alegere importanta

In cazul unora dintre parinti, bebelusul beneficieaza inca dinainte de a se naste de o serie de lucruri ce formeaza trusoul sau, in vreme ce altii asteapta momentul aparitiei sale fizice pentru a cumpara toate cele necesare. Mamica.ro te asista in achizitionarea celor mai importante piese din arsenalul celui mai important membru al familiei:

Odata stabilit trusoul bebelusului, putem trece la lucruri mai practice:

Un capitol de o importanta deosebita pentru mamicile de baietei il reprezinta fimoza si decalotarea penisului la bebelusii si copiii de sex masculin. Mamicile vor intelege cum trebuie sa procedeze si de ce trebuie sa reziste tentatiei de a decalota fortat copiii, asa cum doctorii recomanda.

Si pentru ca timpul trece repede si pana sa ne dezmeticim prea bine copilul deja face primii pasi, este timpul sa invatam cum alegem corect incaltamintea copiilor, mai ales a primei perechi de incaltaminte.

Somnul

 Bebelusul

Dormi in pace, dormi usor, puisor!

Cele mai multe nelamuriri pe care le poate avea o mamica atunci cand vine vorba despre bebelusul ei sunt atribuite proceselor de hrana si somn ale copilului.

Daca in cazul alaptarii tehnica se imbunatateste odata cu timpul, in ceea ce priveste somnul avem de-a face cu copii si copii. Adica, sunt bebelusi foarte “intelegatori” cu parintii lor (aceia care invata repede diferenta intre zi si noapte, care dorm toata noaptea) si bebelusi pentru care somnul parca nu reprezinta o prioritate, preferand joaca, sau mai rau, plansul, orelor de refacere necesare atat ziua, dar mai ales noaptea.

Iti vom oferi informatii despre:

Dintii bebelusului

dintisori 200x146 Bebelusul

Frumusete cu dinti!

Iata-ne ajunsi si la aceasta importanta etapa din viata bebelusului tau!

Eruptia dentara – aparitia primilor dintisori debuteaza in jurul varstei de 6 luni si dureaza cel putin 2 ani, urmand ca, intocmai precum Mesterul Manole, tot ce se construieste acum sa se darame mai tarziu.

Afla de ce trebuie sa renuntati rapid la hranirea cu biberonul, motivul constituindu-l cariile dentare. Tot pentru o dantura sanatoasa, informeaza-te despre igiena orala la bebelusi si copii mici si metodele prin care poti sa-l convingi sa se spele pe dinti.

Draga mamico, nu te speria, e un proces normal prin care au trecut toti copiii lumii! In schimb, te poti pregati inca de pe acum sa-ti lasi mainile, umerii si alte parti ale corpului muscate, pentru ca acestea vor fi “poligonul de antrenament” al bebelusului tau.

Odata ce “focurile” eruptiei dentare s-au mai domolit, vei descoperi ca vine vremea sa dezvatati bebelusul de suzeta sau suptul degetului, acestea avand impact direct asupra dentitiei permanente a copilului.