tratare febra1 133x200 Cand si cum tratam febra la copii

Cand si cum tratam febra la copii

Dupa ce am stabilit cum trebuie masurata corect temperatura corpului si ce numim febra in cazul copiilor, vom incerca sa lamurim cand trebuie sa intervenim, ca parinti, in tratarea febrei copilului si cum anume sa o facem.

  1. Cand tratam febra copilului
  2. Ce facem cand copilul are febra?
  3. Cand trebuie sa consultam medicul?
  4. Recomandari

Cand tratam febra copilului

Exista pareri pro si contra tratarii febrei, chiar si in cazul copiilor. Febra poate juca un rol important in combaterea infectiilor, insa cu siguranta copilul nu se va simti prea bine.

Marimea febrei nu este intotdeauna cel mai bun indicator ca cel mic ar trebui tratat sau macar evaluat medical. In schimb, trebuie observat cum se poarta si cum arata copilul. Febra este deseori insotita si de alte simptome, unele dintre ele care necesita consult de specialitate (vezi mai jos).

In cele mai multe cazuri nu este nevoie sa tratam febra copilului. Un copil mai mare de 3 luni, cu o temperatura rectala mai mica de 38,9 grade Celsius si care se poata normal (e interesat sa se joace, mananca si bea bine, este alert, iti zambeste, culoarea pielii este una normala), pare sanatos, nu necesita tratament pentru febra.

Asa cum spune si Asociatia Americana de Pediatrie, ceea ce arata termometrul e doar un numar si ce este cu adevarat important este sa-l faci pe copil sa se simta mai confortabil decat sa te alarmezi sa-i aduci temperatura la 37 grade Celsius. Semnele si simptomele febrei ofera mai multe informatii pretioase despre starea de sanatate a copilului decat febra in sine. In plus, nu exista dovezi care sa afirme ca reducerea febrei duce la o insanatosire mai rapida a copilului sau ca lasata netratata, febra ar putea provoca epilepsie, leziuni cerebrale sau moartea, asa cum se tem parintii. Nu trebuie sa lasam reclamele sa ne influenteze in ingrijirea copilului!

Intr-adevar, in abundenta de informatii disponibile in zilele noastre, parintele are o dorinta puternica de a face bine, de a proceda corect mai ales cand vine vorba de sanatatea copilului, insa de multe ori, atunci cand tratam copilul, de fapt ne tratam pe noi si frica de ce s-ar putea intampla.

Specialistii spun ca febra nu este o boala, ci un raspuns, probabil o adaptare evolutionara a organismului pentru a lupta impotriva infectiilor. Motivul este ca, setand termostatul corpului (glanda hipotalamus din creier) cu cateva grade in plus, se incetineste reproducerea bacteriilor si virusilor si creste productia de globule albe in sange. Mai mult decat atat, exista dovezi care afirma ca bolile s-ar ameliora mai repede daca febra ar ramane netratata.

Asadar, tratam febra doar in caz de disconfort vizibil al copilului, atunci cand nu doarme, este apatic, letargic, refuza sa consume hrana, dar mai ales lichide. Insa, atunci cand copilul are doar febra, fara alte simptome si se poarta normal, se joaca, bea si doarme, febra nu trebuie tratata!

Ce facem cand copilul are febra?

febra 200x146 Cand si cum tratam febra la copii

Febra la copii

Odata stabilita temeratura corpului si constatata aparitia febrei, vom incerca sa reducem pe cat posibil disconfortul resimtit de copil. Numai atunci cand febra depaseste 38,9 grade Celsius vom lua in considerare administrarea de medicamente pentru reducerea temperaturii! Mai jos veti regasi si cazurile speciale care impun intr-adevar consultul medical!

Lichidele

Un copil cu febra are nevoie de mai multe lichide decat de obicei intrucat gradele in plus il fac sa transpire mai mult. Asadar, asigura-te ca bea destule lichide – cate 1 lingurita la cateva minute daca e necesar (in cazul bebelusilor intarcati). Daca bea destule lichide, problema lipsei poftei de mancare nu trebuie sa te preocupe, chiar daca dureaza 1-2 zile.

Febra creste riscul de deshidratare al copilului, asadar mare atentie la cantitatea de lichide pe care o consuma copilul. Citeste mai multe despre deshidratare in Gastroenterita la copii.

Odihna

Un copil cu temperatura mare trebuie sa se odihneasca si sa doarma bine. Nu e nevoie sa stea in pat toata ziua, mai ales daca are chef de joaca, insa trebuie sa se mai si intinda pe fotoliu/ pat din cand in cand. Copiii se pot intoarce in colectivitate daca au acumulat 24h fara febra in absenta medicatiei.

Temperatura 

Daca un copil tremura in vreme ce temperatura sa urca (face frison), il putem acoperi cu o patura pe care o vom inlatura imediat ce temperatura copilului s-a stabilizat si incepe sa transpire.

Copilul va purta doar chiloti sau un scutec de unica folosinta, ceea ce il ajuta sa elimine caldura resimtita in interiorul organismului. Ne vom asigura ca incaperea este racoroasa (18-20 grade) si aerisita, insa fara curenti de aer. 

Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a febrei este una pe care o foloseau parintii nostrii, insa pe care medicii o recomanda si o uziteaza si acum in practica medicala: impachetarile! Ele au la baza un principiu al fizicii si anume transferul de caldura de la un corp mai cald (copilul) la unul mai rece (cearsaful umed). Metoda consta in umezirea unui cearsaf cu apa calduta si infasurarea copilului in el, de la gat in jos. Cearsaful se pastreaza pana se incalzeste, apoi se uda din nou, tot cu apa calduta, repetandu-se procesul pana la reducerea febrei. Nu se foloseste otet, spirt sau alta substanta pe baza de alcool, intrucat poate aparea o intoxicatie acuta cu alcool datorita absorbtiei transcutanate rapide a acestuia in sange!

Atentie

Copiii bolnavi sunt deseori obositi si sacaiti. Dorm mai mult, iar atunci cand sunt treji, se vor agata mereu de cracul parintelui, purtandu-se bebeluseste chiar si avand mare nevoie de imbratisarea si mangaierea noastra. Este un lucru normal sa cedezi si sa-ti rasfeti copilul in astfel de momente. Citeste-i, jucati-va impreuna si petrece cat mai mult timp in preajma lui, pentru ca atunci cand copilul este bolnav nu este momentul pentru predarea si deprinderea bunelor maniere! Cel putin nu pana ce isi revine la starea initiala, fapt care nu dureaza mai mult de 2-3 zile.

Medicatia

raceala 200x159 Cand si cum tratam febra la copii

Febra la copii

Daca se doreste scaderea febrei, parintele va consulta pediatrul copilului si va administra doar dozele prescrise de acesta. De cele mai multe ori, personalul medical va recomanda utilizarea paracetamolului sau a ibuprofenului pentru reducerea temperaturii. Aspirina nu se administreaza copiilor sub 20 ani!

Acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul sunt cele mai eficiente moduri de tratare a febrei, putand reduce discomfortul copilului si scadea temperatura corpului cu 1-1.5 grade Celsius.

Paracetamolul poate fi administrat la fiecare 4-6 ore, insa nu de mai mult de 5 ori in decurs de 24h si nu se foloseste in cazul copiilor mai mici de 3 luni. Doza se va calcula intotdeauna in functie de greutatea copilului si nu a varstei sale.

Ibuprofenul se poate administra la fiecare 6 ore, insa nu copiilor cu varsta mai mica de 6 luni. De asemenea, si doza de ibuprofen se calculeaza in functie de greutate si nu de varsta.

Combinarea sau alternarea paracetamolului cu ibuprofenul creste sansele dozarii incorecte a uneia dintre substantele antitermice! Asadar, antitermicele se vor administra doar in caz de nevoie si vor fi intrerupte odata ce simptomele suparatoare au incetat.

Combinarea antitermicelor poate fi sigura la majoritatea copiilor in caz ca se respecta dozele recomandate, insa nu exista niciun studiu care sa dovedeasca ca astfel administrate sunt mai eficiente sau sunt sigure.

Important!

  • Copilul nu va fi trezit din somn pentru administrarea antitermicelor, desi 85% dintre parinti procedeaza astfel!
  • Copilul cu febra va fi retras din colectivitate pana ce acumuleaza 24h fara febra in absenta medicatiei!

Cand trebuie sa consultam medicul?

la medic 200x132 Cand si cum tratam febra la copii

Consulta medicul

Evaluarea gradului de periculozitate al febrei se face in functie de starea copilului. Pare extenuat, bolnav? Se poarta diferit de cum o facea inainte? Daca raspunsul este da, suna medicul pediatru. La aceste situatii se adauga si urmatoarele:

  • copilul este mai mic de 3 luni si are temperatura masurata rectal mai mare de 38 grade Celsius, indiferent de aspectul copilului (trebuie evaluati si sugarii care arata bine)
  • copilul plange neincetat si nimic nu-i intra in voie, se trezeste greu
  • copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani cu o temperatura rectala mai mare de 38 grade Celsius pentru mai mult de 3 zile sau care par bolnavi (refuza sa bea lichide, sunt irascibili, vor numai in brate, etc)
  • copiii de orice varsta a caror temepratura masurata in orice fel depaseste 40 grade Celsius sau 39.4 la subrat
  • copilul tocmai a suferit o interventie chirurgicala
  • starea copilului nu se imbunatateste deloc, ba din contra
  • copiii de orice varsta care fac convulsii febrile
  • copiii cu stari febrile recurente, chiar si daca acestea dureaza numai cateva ore
  • copiii cu febra si cu eruptie cutanata

Iata si cateva simpome care pot insoti febra, fiind necesara si in acest caz contactarea medicului:

  • gat intepenit
  • copilul este afectat de lumina puternica, stralucitoare
  • are halucinatii, respira greu
  • ii apar iritatii rosieticice sau puncte, zone albastre/ vinetii
  • are crampe si dureri de picioare
  • diaree si voma persistente
  • amigdalita continua
  • durere la urinat sau urineaza mai mult decat de obicei
  • alte boli.

Recomandari

Termometrul este util in orice casa, mai ales in familiile cu copii. Intrucat este un echipament cu o durata lunga de folosire, vom cauta un termometru fiabil si usor de folosit, iar recomandarile noastre sunt:

  • setul de termometre de la Nuvita: cuprinde termometru digital cu cap flexibil, termometru tip suzeta si termometru de camera
  • termometru cu infrarosu pentru frunte si ureche Laica
  • termometru Thermotalk de la Miniland: termometru cu functie vocala
  • termometru cu infrarosu de la Brevi
Cum obisnuiti sa tratati febra copilului? Va alarmati la imediat ce temperatura sare de 38 grade Celsius?