comunicare 200x137 Tu si copilul tau comunicati?

Tu si copilul tau comunicati?

De la comunicare la motivație…nu-i decât un pas…Tu și copilul tău, comunicați?

Modalitatea cea mai simplă și în același timp eficientă de a ne conecta la copiii noștri, și nu numai, este comunicarea. Așa cum ”Nu putem să nu influențăm!”, ”Nu putem să nu comunicăm”. Comunicăm prin cuvinte și transmitem: opinii, gânduri, reproșuri, doleanțe, recunoștință, aprecieri.

Cuvintele sunt simple simboluri care ne ajută să ne conectăm la cei din jurul nostru.Uneori cuvintele nu sunt suficiente pentru a cuprinde tot ceea ce dorim să transmitem și atunci apelăm la voce și un ”Nu” poate însemna ”Da”… și când îi spun copilului ”Am încredere în tine!” folosind o anumită tonalitate sonoră, această afirmație poate fi aproape palpabilă.

Comunicăm prin mimică și gestică. Când vocabularul este prea sărac pentru a putea transmite ceea ce simțim, iar vocea nu reușește să se facă auzită, folosim zâmbetul, îmbrățișarea, privirea, stângerea de mână sau atingearea fermă a umărului cu palma pentru îmbărbătare.

Cuvintele potrivite spuse la timpul potrivit sunt cea mai puternică motivație. Cuvintele au puterea de face, a impulsiona, a determina pe cineva să se ridice și să acționeze. Astfel, cu ajutorul cuvintelor (comuncării) poți face copilul să simtă că, indiferent de ceea ce face, este important, apreciat și iubit, capabil să întreprindă și să reușească în orice face. Îl poți susține să descopere sau să creeze soluții la problemele pe care le întâmpină.

Copii sunt curioși și dornici să cunoască, au nevoie de atenție și uneori îndrumare pentru a descoperi lumea, pentru a descoperi viața, pentru a descoperi și crea soluții la problemele pe care la întâmpină. Pentru aceasta, părinții ar fi bine să construiască relații pline de dragoste și preocupare prin care să comunice cu ei.

A comunica presupune a face schimb de informații în ambele sensuri, de la părinte la copil dar și de la copil la părinte, înseamnă a ști să vorbești cu copilul tău și, în același timp, a ști să-l asculți pe copilul tău.

Iată câteva sugestii pe care le poți folosi pentru a capta atenția copilului atunci când îi vorbiți:

  • Pentru a-l motiva încercați să-i vorbiți de la ”același nivel”- coborâți la nivelul său, priviți-l în ochi, vorbiți în propoziții scurte și pe înțelesul lui, exprimați-vă sentimentele și lăsați-l să pună întrebări;
  • Construiește-i motivația oferindu-i idei care să-l ajute să treacă dincolo de capacitățile sale actuale și stimulați-i încrederea în capacitatea de a reuși;
  • Motivați-l folosind mai degrabă lauda pentru efortul depus decât afirmații demoralizatoare;
  • Dacă este demoralizat, încercați să-l înveseliți folosindu-vă imaginația și fantezia pentru a-și îndeplini dorințele: ”Care este cea mai captivantă călătorie pe care am putea-o face?”;
  • Când este supărat, ajută-l să dezvolte noi alternative de acțiune pentru obstacolul întâlnit: ”Cum ai fi putut să faci altfel?”
fericire 200x158 Tu si copilul tau comunicati?

Comunicarea in familie

A ști să asculți copilul te poate ajuta să stabilești o relație autentică cu copilul tău. Iată câteva sugestii ce te pot ajuta să-ți îmbunătățești abilitatea de a asculta ceea ce spune copilul tău:

  • Respectă ideile copilului tău, așa îi arăți că ai încredere în el și că este responsabil;
  • Ai răbdare, e posibil să aibă nevoie de ceva timp pentru a-și exprima ideile în cuvinte;
  • Folosește ascultarea reflexivă, adică repetă ceea ce a spus copilul și întreabă-l dacă ai înțeles bine. Se va simți înțeles și încurajat să-ți spună mai multe;
  • Dacă îți spune o întrebare, întreabă-l ce gândește înainte să-i dai răspunsul tău. Îl ajută să gândească, îl face să se simtă inteligent și îți permite să pătrunzi în lumea lui;
  • Dacă îl asculți într-adevăr cu toată ființa, va fi deschis și va avea încredre să vorbească despre orice cu tine.

Astfel copii care învață de timpuriu să se automotiveze vor avea inițiativă și încredere în ceea ce vor întreprinde și vor putea dezvolta ușor alternative care să-i conducă la succes.

cabinet13 200x150 Tu si copilul tau comunicati?

Psiholog Nina Jurca

Sunt Nina Jurca, psiholog si psihoterapeut, mamica unui baietel de 6 ani si coordonator al cabinetului individual de psihologie www.psihoterapic.ro.

Pentru ca temerile si problemele noastre sa nu ramana nerezolvate, invit viitoarele si actualele mamici la grupurile de suport  pe care le organizez, unde vom impartasi experiente si solutii, vom spulbera indolieli si ne vom formula dorinte, totul intr-o atmosfera calda si prietenoasa. Ofer și consiliere psihologică și psihoterapie pentru copii, adolescenți și adulți.

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel 0722 535 447, www.psihoterapic.ro

Cat de bine apreciezi ca reusesti sa comunici cu piticul tau?