Cu mult inainte sa vorbeasca, copiii isi asculta parintii si pe cei care ii ingrijesc. Incep sa scoata mici sunete si zgomote, fara a stii ce este limbajul. Daca parintii imita aceste sunete, este ca si cum ar vorbi cu copilul. Acesta este momentul in care copilul invata sa vorbeasca. Raspunzand la plansetele copilului, ii arati ca l-ai auzit si ca el conteaza; acesta este inceputul comunicarii.
Copiii inteleg limbajul cu mult inainte de a vorbi pur si simplu, la fel ca si mai tarziu cand va intelege mai multe cuvinte decat va folosi in vorbirea curenta (ceea ce se cheama ca micutul are un limbaj receptiv bogat) . Cand vorbesti cu copilul tau, il ajuti sa-si dezvolte limbajul receptiv si sa-si stimuleze intregul proces de vorbire. Chair daca nu este capabil sa-ti vorbeasca, absoarbe informatiile furnizate si isi mareste vocabularul doar ascultandu-te.
Multi cercetatori considera ca intelegerea limbajului incepe inca din viata intrauterina a bebelusului. Odata ce bebelusul se obisnuieste cu ritmul batailor inimii tale, devine interesat de vocea ta, recunoscand-o (dintre toate celelalte pe care le aude in jurul sau) la cateva zile dupa nastere.
Copiii dezvolta abilitatile lingvistice in ritmul propriu, insa pana la sfarsitul perioadei mentionate in fiecare etapa de mai jos, copilul trebuie sa achizitioneze mare parte din actiunile descrise.
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 0-6 luni
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 8-12 luni
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 12-18 luni
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 18 luni -2 ani
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 2-3 ani
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 3-4 ani
Evolutia si metode de incurajare a limbajului la varsta de 4-5 ani
Comentarii