In trecut, copiii erau in pericol de a dezvolta rahitism, o boala osoasa care produce curbarea picioarelor, inflamarea incheieturilor de la maini si a gleznelor si crestere in greutate defectuoasa. Odata cu introducerea suplimentarii cu vitamina D in lapte si lapte-formula, rahitismul a devenit o boala considerata a fi rara, desi exista cazuri de rahitism acolo unde copiii nu sunt expusi corespunzator administrarii de vitamina D.
Vigantolul sau colecalciferolul (vitamina D3) se administreaza copiilor pentru a preveni rahitismul, pentru absorbtia calciului si ca adjuvant in inchiderea fontanelei.
Pe langa suplimente, copiii pot primi vitamina D prin expunerea la soare, intrucat acesta stimuleaza producerea de vitamina D la nivelul pielii. Deoarece copiii cu tenul mai inchis si cei care nu vad lumina soarelui in fiecare zi sunt considerati categorii de risc pentru aparitia rahitismului, s-a decis introducerea recomandarii ca toti copiii, incepand de la varsta de 2 saptamani si pana la minim 5 ani (alti doctori recomanda pana la 14 ani), sa primeasca supliment de vitamina D, in tara noastra forma cel mai des utilizata fiind colecalciferolul (in varianta comerciala Vigantol sau Vigantolette). Recomandarile actuale sunt de minim 400UI vitamina D zilnic.
Expunerea la soare si vitamina D
Expunerea in soare direct, fara factor de protectie, creste riscul de aparitie a melanomului (cancer de piele), de aceea iesitul afara in zilele toride de vara fara protectie solara este din ce in ce mai descurajat de medici. Insa, aplicarea cremelor cu factor de protectie scade capacitatea corpului de a produce vitamina D in cantitatea necesara, de aici nevoie suplimentarii zilnice.
Pentru ca sintetizarea de vitamina D sa fie realizata in mod natural (adica prin expunere la soare), trebuie ca in zilele calde umbra corpului sa nu fie mai lunga decat inaltimea celui care se expune la soare; in caz contrar, se impune suplimentarea cu colecalciferol. Expunerea va fi realizata la orele diminetii, minim 20-30 minute in fiecare zi.
Intrucat mai mult de jumatate de an tara noastra nu beneficieaza de zile calde, se impune administrarea vitaminei D tuturor copiilor, inclusiv sugari alaptati sau hraniti cu lapte formula, cu varsta mai mare de 2 saptamani.
De ce este importanta vitamina D?
- Creierul nu se dezvolta corespunzator fara cantitati adecvate de vitamina D
- Autismul, astmul si alte boli autoimune sunt corelate cu deficienta de vitamina D din organism
- Se estimeaza ca aproximativ 50% din copiii si adultii tarilor dezvoltate nu au un nivel corespunzator de vitamina D in organism
- Vitamina D regleaza nivelul proteinelor antimicrobiene si este esential raspunsului imun in apararea organismului impotriva bacteriilor, virusurilor si altor agenti patogeni.
- Daca poti expune copilul la soare in timpul iernii sau zilelor reci, odata ce umbra este mai lunga decat inaltimea copilului, inseamna ca organismului lui nu poate produce destula vitamina D. Mai mult decat atat, pentru ca sinteza acesteia sa se realizeze in parametrii normali, trebuie ca suprafata de piele expusa razelor solare sa fie cat mai mare, ceea ce nu se poate realiza in lunile friguroase de peste an.
- Exista 2 tipuri de suplimente de vitamina D: vitamina D3 (colecalciferol), acelasi tip produs de corpul nostru, si vitamina D2 (ergocalciferol), o varianta sintetica. Suplimentarea de vitamina se face doar cu vitamina D3 (colecalciferol).
- Desi prezenta in mancare, cantitatea necesara de vitamina D nu poate fi administrata doar prin consumul alimentelor care o contin. Magneziul, zincul, borul si vitamina K2 sunt co-factori necesari pentru ca vitamina D sa-si poate indeplini cu succes misiunea, asa ca dieta trebuie sa contina seminte, nuci si legume cu frunze verzi, lucru mai greu de realizat in cazul copiilor, mai ales a bebelusilor.
Administrarea Vigantolului
Colecalciferolul se gaseste in tara noastra sub denumirea comerciala de Vigantol (cel mai utilizat), Vigantolette (utilizat in special pentru copiii de peste 2 ani) sau Sterogyl. Exista si o varianta romaneasca produsa de Biofarm si care se numeste Vitamina D3.
Vigantolul se recomanda a fi administrat de catre medicii pediatri inca din cea de-a doua saptamana de viata, fiind necesare 1-2 picaturi pe zi pana la varsta de 2 ani. Dupa 2 ani si pana la 5 ani (sau 14 ani, dupa unii medici), Vigantolul se va administra doar in lunile ce contin in denumire litera “r”, adica atunci cand expunerea la soare este insuficienta pentru sintetizarea naturala a vitaminei D.
Cel mai bine este ca picaturile de Vigantol sa fie administrate direct in gurita bebelusului. Va deveni un ritual odata ce va creste, iar spre varsta de 1 an va stii singur sa deschida gurita atunci cand vede flaconul de Vigantol. Se poate folosi si o lingurita de plastic, sterilizata, in care punem putin lapte de san sau formula si cele 2 picaturi de Vigantol (insa nu vom dizolva Vigantolul intr-un volum mare de lichid, cum ar fi biberonul de lapte, intrucat o parte din lapte se va pierde pe peretii sticlei).
Nu se administreaza mai mult decat doza indicata de prospectul suplimentului sau de catre medic, intrucat poate declansa hipercalcemie (prea mult calciu in organism), cu simptome precum greata, voma, tulburari de constiinta, scaderea apetitului, etc.
Vigantolul se va depozita ferit de lumina (substanta se inactiveaza la 1 luna dupa desigilarea flaconului prin deschiderea zilnica a acestuia, de aici recomandarea achizitionarii unei sticlute noi de Vigantol la fiecare 21 de zile).
Vigantoletten 500 sau 1000 nu prezinta dezavantajul inactivarii substantei, intrucat sunt tablete care se pot dizolva intr-o lingurita cu putina apa (in lapte nu se vor dizolva complet).
Comentarii