tal valg 105x200 Piciorul tal valg la copii

Piciorul tal valg

Piciorul tal valg este cea mai intalnita deformatie a piciorului la copii. Presupune ca piciorul este orientat in sus si in afara. In cazuri extreme, varful piciorului atinge tibia. Afectiunea este congenitala, adica bebelusul se naste cu ea, si poate afecta unul sau ambele picioare. Formele usoare sunt prezente la aproximativ 30% dintre sugari, insa cele severe apar 1 la 1000 de copii (aproximativ 5% dintre nou-nascuti).

Piciorul cu tal valg nu este unul dureros si, de cele mai multe ori, afectiunea dispare de la sine.

 1. Cauze
 2. Simptome
 3. Diagnosticare
 4. Tratament

Cauze

Cauza principala o constituie compresia labei piciorului in uterul mamei pe perioada ultimelor luni de sarcina. Este o afectiune care se mosteneste, fetitele si primii nascuti fiind mai predispusi la tal valg.

Simptome

Piciorul tal valg nu prezinta simptome, insa poate fi recunoscut dupa urmatoarele:

 • laba piciorusului este flexata dorsal, dorsul labei piciorului sprijinindu-se pe tibia anterioara
 • calcaiul este curbat si, deseori, este prezenta si o contractura a muschilor anteriori
 • diformitatea este de obicei flexibila, labuta putand fi readusa usor in pozitie corecta 

Diagnosticare

Se recunoase usor prin observare la nasterea copilului, medicul examinand apoi copilul in vederea evidentierii altor diformitati ale piciorului.Poate fi asociat cu alte afectiuni localizate la nivelul soldului (luxatia congenitala de sold) sau gatului (torticolis), de aceea medicul va recomanda si efectuarea unei ecografii de sold.

Tratament

De cele mai multe ori, aspectul piciorului se imbunatateste in timp, inainte de varsta la care copilul poate sta si merge in picioare.In cazurile mai severe, se impune si operatia.

Tratamentul nechirurgical

tal valg 2 200x175 Piciorul tal valg la copii

Picior tal valg

Flexiile usoare si masajul efectuate la fiecare schimbare de scutec pot facilita mobilitatea si estetica piciorului. In 1-2 luni, piciorul revine in pozitie corecta. Torsiunea tibiala externa poate persista, insa si acest aspect se corecteaza pana la varsta de 2 ani. In cazuri mai severe este posibila gipsarea piciorului in cateva etape, urmate de manipulari si purtarea de orteze pentru inca cateva luni pentru a asigura o pozitie satisfacatoare sugarului atunci cand va incepe sa mearga.

Tratamentul presupune:

 • in cele mai multe cazuri, aceasta deformare a piciorului se rezolva fara tratament
 • ocazional, se foloseste o gipsare in cazul sugarilor atunci cand nu se observa o tendinta spontana, naturala a piciorului de a reveni la postura corecta
 • ortezele nu s-au dovedit a aduce vreun beneficiu
 • atunci cand avem de a face si cu un dezechilibru muscular datorat altor afectiuni, se pot folosi orteze pentru picior cat copilul este mic

Tratamentul chirurgical

Inca nu s-a dovedit ca piciorul tal valg ar necesita vreo forma de tratament. Exista cazuri care se pot califica pentru un transfer de tendon sau o stabilizare de calcai. In cazul in care afectiunea nu se rezolva, piciorul tal valg poate pune probleme la nivelul dezvoltarii muschilor si al mersului.

Asadar:

 • In cazurile usoare: doctorul (pediatrul, ortopedu) va recomanda exercitii de intindere si masaj care vor fi efectuate la fiecare schimbare de scutec, constand in miscarea labutei piciorului in jos si in interior in timp ce se numara pana la 10, sesiune repetata de cate 3 ori
 • In cazurile moderate si atunci cand masajul nu influenteaza pozitiv postura piciorului: doctorul poate recomanda orteze sau purtarea unor pantofi inalti, cu siret, care sa mentina piciorul in pozitia corecta.
 • In cazurile severe: se recomanda gipsarea piciorului pentru cateva luni, gipsurile fiind schimbate la 1-2 saptamani.

Citeste si despre Piciorul stramb congenital sau varus equin la copii si Metatarsus varus sau adductus la copii.