colici 200x149 Probioticele, un posibil remediu pentru colicile bebelusului?

Colici

Cercetatorii de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda cred ca au descoperit motivul pentru care bebelusii au colici in primele luni de viata. Un studiu desfasurat de ei sugereaza ca bebelusii cu colici au mai multe proteobacterii decat cei care nu prezinta colici, si, implicit, dezvolta mai tarziu bacterii bune (probiotice) precum bifidobacterii si lactobacili, lucru care determina gaze si dureri mari. Intrucat probioticele se dezvolta mai greu in cazul bebelusilor cu colici, cercetatorii studieaza daca administrarea de probiotice la copilasii care acuza dureri datorate colicelor ar reduce disconfortul.

Cercetatorii suspecteaza ca in lipsa unui echilibru la nivelul florei intestinale, bebelusii pot avea dureri si balonari. Studiul lor a descoperit diferente in cazul a doua tipuri de bacterii, proteobacteria si probioticele. Carolina de Weerth, profesor si autorul studiului desfasurat la Universitatea Radboud din Nijmegen sustine ca “in primele 2 saptamani de viata s-au descoperit diferente semnificative intre cele dupa grupe de bacterii. Proteobacteriile se gaseau in numar mare la bebelusii cu colici, mai mult decat dublu fata de cei fara colici, iar printre acestea s-au descoperit cateva specii cunoscute a produce gaze. In schimb, bifidobacteriile si lactobacilii erau in numar mai mare la sugarii de control, intre acestea existand specii cu efect antiinflamator. Mai mult decat atat, mostrele prelevate de la bebelusii cu colici s-au descoperit a contine mai putine bacterii care produc acid butiric, cunoscut a reduce durerea in cazul adultilor, ceea ce ar explica plansul excesiv de durere al sugarilor cu colici.” Rezultatele studiului efectuat la Universitea din Olanda au aparut in editia de februarie a revistei Pediatrics, fiind publicate online in 14 ianuarie 2013.

De Weerth sustine ca 25% dintre bebelusi sunt afectati de colici, adica sugari de 0-3 luni care plang mai mult de 3 ore zilnic. Se cunoaste foarte putin despre cauzele colicelor si singurul remediu eficient este timpul, plansul excesiv incetand in jurul varstei de 4 luni.

Studiul a constat in testarea a peste 200 de mostre de fecale provenite de la 12 bebelusi cu colici si de la 12 bebelusi care plangeau mai putin (grupul de control) la varsta de aproximativ 6 saptamani. Mostrele au fost testate pentru mai mult de 1000 bacterii intestinale. S-au preluat 4 mostre in prima luna de viata si inca 5 intre lunile 3 si 5.

Rezultatele testelor au dezvaluit diferente substantiale intre flora bacteriana a bebelusilor cu colici si a celor fara colici, ceea ce, sustin cercetatorii, poate conduce la aparitia unui tratament pentru colici sau a unui test de screening rapid pentru diagnosticarea acestora. Tot De Weerth afirma ca este posibil ca administrarea de probiotice sa produca schimbari in microflora bebelusilor cu colici, insa dieta mamei in sarcina si in timpul alaptarii pot avea si ele o influenta, precum si ca adaugarea de probiotice in laptele formula poate influenta pozitiv flora intestinala a bebelusului. Studiile, insa, sunt abia la inceput, iar comunitatea medicala este precauta, intrucat exista posibilitatea (foarte rara, ce-i drept) ca probioticele sa produca infectii invazive, iar riscul este mare, mai ales ca colicele dispar pana la urma din viata oricarui bebelus. Medicii, in schimb, sfatuiesc mamicile sa includa iaurtul in dieta zilnica, ca o posibilitate de a aduce aport de probiotice in corp pe cale naturala, desi insuficient pentru a avea vreun efect asupra colicelor bebelusului.