Copiii vad reclame pline de culoare si vitalitate prezentand bauturi care mai de care mai dulci, sub pretextul sanatatii si unui organism puternic. Cum poate apa concura cu o asemenea imagine idilica?! Iar daca parintii au intarziat introducerea apei in alimentatia copilului si acesta a gustat deja dulcile si incantatoarele bauturi din reclame, cu greu micutul va accepta sa bea simpla si lipsita de gust apa.
Copilul trebuie invatat de mic sa bea apa si exemplul parintilor va fi intotdeauna urmat. Asadar, ofera copilului o sticla a sa din care sa bea apa de-a lungul unei zile, asa cum si tu ai mereu in preajma o sticla de apa pentru a fii sigura ca nu uiti sa te hidratezi.
De ce este importanta apa?
Apa in organismul adultilor constituie chiar si 60% din totalul greutatii, iar in cazul copiilor mici aceasta este reprezentata de 75% din masa corporala. Apa mentine o temperatura constanta in organism, lubrifieaza incheieturile si face ca muschii sa functioneze corect. Fara apa, corpul se deshidrateaza, iar in cazuri severe, acest lucru poate cauza chiar si moartea.
Cata apa trebuie sa bea cei mici?
Conform Institutului American de Medicina, copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de 1.3l apa zilnic. Intrucat greutatea lor este mult mai mica decat a unui adult, se pot deshidrata usor, mai ales ca ignora setea cand sunt absorbiti de joaca. Pana realizeaza ca ii este sete, va fi deja usor deshidratat si va cere apa atunci cand se simte putin obosit sau ametit.
Febra si alte afectiuni medicale pot creste necesarul de apa, in vreme ce vremea rece va determina reducerea consumului. Totusi, parintele trebuie sa stie cu aproximatie cata apa a baut copilul pe parcursul zilei. Daca urina copilului este foarte deschisa la culoare si inodora, mai mult ca sigur ca s-a hidratat corespunzator in acea zi. Hidratarea este importanta pentru ca ii ajuta sa-si mentina greutatea, le creste nivelul de concentrare si reduce riscul bolilor cronice, precum si al constipatiei sau infectiilor de tract urinar.
Copiilor mici care nu pot spune cand le este sete, le vom oferi apa de fiecare data cand noua, adultilor, ni se face sete, de preferat la fiecare ora. Daca se trezesc noaptea, ofera-le tot apa. E posibil ca pe timpul verii copiii sa solicite mai multa apa daca aceasta le este servita mai rece decat de obicei.
Nu uita ca cel mic beneficieaza de apa si din alimentele consumate zilnic: iaurt, lapte, suc de fructe, supe, fructe si legume. Insa apa plata ramane cea mai buna cale de a te asigura ca cel mic este corect hidratat, fara a avea de suferit de pe urma caloriilor in exces. Sucurile si bauturile de fructe contin zahar si au valoare nutritionala scazuta, de aceea consumul lor trebuie limitat si niciodata nu trebuie depasita ratia de 120-180ml pe zi. Bauturile carbogazoase nu au ce cauta in alimentatia copiilor: fiecare 240ml de bautura acidulata furnizeaza 100 calorii goale, plus aditivi, conservanti si cofeina, care, pe langa faptul ca da dependenta, il va face sa urineze mai des, pierzand mai mult lichid decat introduce in corp.
Copiiilor care nu beau destula apa, le putem dilua (intotdeauna) sucul de fructe cu parti egale de apa.
Apa din mai multe surse
Daca cel mic refuza apa oricat de mult ai incerca sa-l convingi sa bea, atunci ofera-i supe de carne, suc de fructe proaspat stoarse, legume si fructe bogate in apa (castraveti, rosii, pepene) sau lapte.
Cum sa-l faci sa bea mai multa apa
- Copiilor nu le place apa calda, pentru ei conteaza ca apa sa fie chiar si cu un grad mai rece decat la temperatura camerei.
- Cumpara-i o sticla sau o canuta numai a lui si pe care sa o asocieze numai cu bautul apei. Alege ceva viu colorat sau cu personajul lui preferat.
- Poti congela bucatele de lamaie sau lamaie verde pe care sa le adaugi in cana sau paharul lui cu apa; se va simti mai “adult”!
Comentarii