sucuri de fructe 200x150 Ce nu stiai despre sucul de fructe

Sucurile de fructe

In vreme ce fructul intreg este alegerea ideala, anumite sucuri de fructe pot constitui o componenta sanatoasa a dietei copilului tau. Studiile recente au confirmat faptul ca sucul 100% din fructe consumat in cantitate moderata nu afecteaza greutatea copilului. Insa, ca orice in afara de apa, are si calorii. La fel ca orice mancare sau bautura dulce, prea mult suc de fructe poate contribui la cresterea in greutate.

Daca alegi sa-i oferi copilului suc de fructe, opteaza pentru variantele de suc 100% din fructe, si nu cele indulcite sau cocktail-urile de fructe. Desi continutul caloric poate fi similar, copilul va beneficia de mai multe vitamine si nutrienti si mai putini aditivi consumand suc integral de fructe.

Serveste sucul intr-o ceasca – nu direct din sticla – pentru a limita aparitia cariilor. Si mai bine, ofera-i sucul alaturi de o gustare sau la masa, in loc sa-i permiti sa bea dupa pofta inimii cat e ziua de lunga. Daca nu vrea sa mai manance, nu-i permite sa bea niciun lichid cu 30 minute inainte de masa sau gustare.

Pentru a te asigura ca cel mic nu bea prea mult suc, urmeaza recomandarile Academiei Americane de Pediatrie:

  • de la nastere la 6 luni: nu este permis niciun lichid, cu atat mai mult suc de fructe, in afara de laptele de san (sau formula, cand copilul nu poate fi alaptat), cu exceptia situatiilor in care se doreste combaterea constipatiei
  • de la 6 luni la 6 ani: 120 – 180 ml pe zi
  • de la 7 ani in sus: 250 – 350 ml pe zi.

O cantitate de 120 ml de suc de fructe este echivalentul unei portii de fructe. Insa, retineti ca sucul nu contine fibre si toti nutrientii fructului intreg. Desi o cantitate moderata de suc de fructe nu afecteaza copiii, incurajati-i, totusi, sa manance fructele intregi.

Despre procesul de fabricatie al sucurilor industriale

Te-ai intrebat vreodata de ce fiecare pahar de suc de portocale are acelasi gust? Cand storci portocale acasa, cateodata iti iese un suc nemaipomenit de dulce, alteori e atat de amar incat zici ca nu mai bei suc natural cat vei trai…De ce ar fi altfel in cazul sucurilor achizitionate din comert? Pentru ca ceea ce achizitonam din magazin are mai mult de-a face cu chimia decat cu natura!

In cazul sucului de portocale produs industrial, portocalele sunt mai intai stoarse, sucul rezultat fiind stocat in containere uriase de unde se extrage oxigenul, permitand astfel sucului sa reziste chiar si un an fara sa se altereze. Aceasta procedura are si un mare deserviciu: sucul ramane, practic, fara niciun gust, asa ca producatorii adauga arome la pachet pentru a obtine din nou suc de portocale.

suc de fructe1 150x200 Ce nu stiai despre sucul de fructe

Suc de fructe

Producatorii sucului angajeaza, apoi, companii, aceleasi care fabrica formulele parfumurilor cu nume sonore de pe piata, pentru a realiza o aroma numai buna de folosit in sucul de fructe deja stocat in recipiente de milioane de litri. Aromele adaugate nu figureza in ingredientele sucurilor de pe rafturile magazinelor pentru ca provin din uleiuri si esente de portocale, insa cei ce cunosc procesul de fabricatie vor recunoase ca ceea ce se gaseste in pachetele cu arome nu seamana cu nimic din ceea ce are natura de oferit. Atentie, vorbim despre sucul de fructe 100% natural pe care il gasim de vanzare oriunde intoarcem privirea, si nu despre vreun concentrat de fructe sau bautura cu 10 % fruct!

Daca stai sa te gandesti la procesul simplu prin care ar lua nastere un suc de portocale, atunci a-i gasi de bun simt ca gustul sucului sa difere de la cutie la cutie, pentru ca nicio portocala nu are acelasi gust cu alta: una e mai dulce, alta e mai acra, alta e de-a dreptul amara. Mai mult decat atat, oare sucurile de portocale de la fiecare dintre numerosii producatori prezenti pe piata, n-ar trebui sa aiba toate acelasi gust? In realitate nu se intampla asa, fiecare marca de suc are propriul ei gust.

Asa ca vei alege sa bei apa, atat tu, cat si familia ta si sa mancati fructele intregi!