bebelus mariaj 200x141 Este mariajul afectat de nasterea unui copil?

Casnicia si copilul

Intelegerea, suportul si compromisul…daca tineti minte aceste trei cuvinte, mai ales cand sunt si copiii implicati, veti avea un mariaj mai fericit si mai solid.

Aducerea unui bebelus acasa de la spital este, in sine, o experienta emotionanta. Proaspetii parinti sunt plini de sentimente de bucurie, dragoste, frica si nesiguranta. Cresterea unui copil este o incercare a rabdarii, rezistentei si a managementului timpului. Este dragostea suprema, insa toate acestea pot pune usor cuplul in dificultate.

Venirea unui copil in casnicie

Cand cuplul decide sa aduca pe lume un copil, probabil ca cei doi se gandesc ca cea mai mare provocare a lor va fi sa se descurce cu sculatul regulat la 2 noaptea pentru a hrani bebelusul si cu schimbatul scutecelor. Privarea de somn si responsabilitatile coplesitoare pentru viata unei alte fiine omenesti ar trebui sa fie destul pentru orice cuplu. Insa banii, cariera si schimbarea completa a stilului de viata pot contribui la un dezastru in casnicie.

Proaspetii parinti se vor simti foarte vulnerabili si mult mai emotivi decat inainte. Neintelegeri minore pot deveni foarte usor probleme majore, iar unele comentarii vor fi interpretate in mii de feluri de catre fiecare dintre soti. Tranzitia de la doi la trei in cadrul unei familii isi pune amprenta serios pe viata de cuplu.

Cum sa mentinem un mariaj solid

Cei mai importanti factori in mentinerea unei casnicii solide sunt intelegerea, suportul reciproc si compromisul. Pentru a intelege cu adevarat sentimentele sotului, incercati sa ganditi lucrurile din perspectiva lui, lasand la o parte sentimentele proprii. Iata un exemplu de scenariu des intalnit:

Sotul a muncit intreaga zi. Vine acasa si vrea doar sa se relaxeze. Dupa o zi grea de lucru, se simte indreptatit la cateva clipe de pace si liniste. Pe de alta parte, sotia este in concediu de maternitate cu bebelusul si sta acasa toata ziua – schimba scutece, prepara sticlele cu lapte, interactioneaza cu copilul, face curat si mancare. Si ea, la randul ei, a avut o zi lunga si abia asteapta sa vina sotul pentru a-si trage putin sufletul.

Exista doua moduri de abordare a acestei situatii. Cea mai la indemana: probabil ca totul va degenera intr-o disputa despre cine are rolul mai dificil in familie si de ce celalalt nu-l intelege. In loc sa se ajute reciproc, ei se ataca, demarand o reactie in lant de resentimente si atitudine defensiva.

Ce-ar fi daca, in loc sa se certe, cuplul si-ar folosi energia aceea putina ramasa la sfarsitul zilei pentru a gasi un compromis care sa le serveasca intereselor amandorura? Poate, dupa cina, sotia ar face o baie relaxanta cu spuma, in timp ce sotul ar avea grija de copil. Apoi, sotul si-ar putea permite 1 ora doar pentru el, iar sotia ar supraveghea copilul, sau invers. In acest fel, amandoi vor avea posibilitatea de a se deconecta si nu si-ar mai risipi energia certandu-se fara nicio finalitate.

Timp impreuna

Viteza timpului creste exponential atunci cand in casnicie apar copiii, saptamana incepe sa se simta ca o zi si, cateodata, chiar o luna intreaga pare ca trece cat ai clipi din ochi. Intr-o zi, intr-un moment de respiro, unul dintre soti si-ar putea da seama ca ultima oara cand a vazut un film cu partenerul a fost acum 3 ani!

Cu responsabilitatea unui copil, pe deasupra tuturor sarcinilor zilnice si treburilor gospodaresti, la care se adauga nevoia de timp petrecut cu sine insusi, cel mai probabil lucru care este lasat deoparte este petrecerea de timp impreuna. Niciodata nu pare sa fie destul timp pe parcursul unei zile pentru a rezolva toate sarcinile propuse, insa, din cand in cand, este foarte bine sa punem in capul listei petrecerea de timp impreuna cu partenerul.

Planuiti din timp o rezervare de cina la restaurant si la un film! Faceti-va un obicei din a inchiria din cand in cand cate-un film si vizionati-l dupa ce copilul/ copiii s-au dus la culcare. Daca bunicii va viziteaza, furisati-va la o cafenea. Purtati o conversatie usoara inainte de culcare, fara a mentiona ceva despre bani sau responsabilitati. De asemenea, incercati sa dublati momentele intime de-a lungul unei saptamani…de doua ori pe saptamana nu e un capat de tara! (stii dvs. la ma refer)

Faceti casnicia sa mearga

Mariajul inseamna compromis, mai ales cand doi oameni impartasesc responsabilitatea unui copil. Chiar daca unul din soti munceste si celalalt sta acasa, acceptati in mod egal contributia fiecaruia la treburile gospodaresti. A fost nevoie de doi oameni sa faca un copil, iar doi oameni care impartasesc experienta cresterii unui copil face ca lucrurile sa devina mai usoare pentru cei implicati.