Un nou-nascut este un copil cu o varsta mai mica de 1 luna. Putin dupa nastere, doctorul va face nou-nascutului o examinare atenta pentru a-i evalua starea de sanatate. Trei dintre cele mai importante masuratori sunt lungimea corpului din crestet pana la calcaie, circumferinta capului si greutatea.
Greutatea unui nou-nascut la nastere este, de cele mai multe ori, un indicator al starii sale de sanatate si al dezvoltarii sale. O greutate mai mica la nastere poate da indicii asupra unei infectii intrauterine a mamei sau a unor anormalitati cromozomiale. Bebelusii mai grei pot indica mamici care au dezvoltat diabet in timpul sarcinii (diabet gestational), boli congenitale de inima sau mamici obeze.
Nou-nascutii sunt hraniti cu laptele mamei sau la biberon deoarece ei pot inghiti doar lichide. Din vreme ce nou-nascutii pot digera doar in jur de 30ml din laptele mamei sau lapte praf, ei trebuie hraniti des, de obicei la fiecare 4 ore. Ei pot pierde pana la 10% din greutatea de la nastere in primele zile de viata, deoarece au nevoie de mai multa hrana decat pot consuma. In a 10-a zi de viata, bebelusul recastiga gramele pierdute si incepe sa adauge la greutatea sa in jur de 28 grame pe zi.
Desi creierul nou-nascutului reprezinta 25% din masa creierului la varsta adulta, greutatea sa corporala este doar 5% din greutatea sa de adult. Evident, greutatea nou-nascutului creste odata cu varsta. Totusi, parti diferite ale corpului cresc in proportii diferite. De exemplu, capul creste mai greu decat restul corpului si devine proportional mai mic in raport cu restul corpului.
Cu totii am mai vazut bebelusi, insa cunoastem caracteristicile unui nou-nascut? Bebelusii se dezvolta si cresc in proportii si de maniere diferite, totusi, greutatea medie a nou-nascutilor este cat de cat constanta. Greutatea medie a unui bebeblus la nastere este de aproximativ 3.4kg. Nou-nascutii varieaza in greutate de la 2.5 la 4 kilograme. Greutatea medie corespunde unui nou-nascut caucazian nascut la termen. Nou-nascutii africani si asiatici au o greutate usor mai mica la nastere. Diferenta mica de greutate la nastere intre aceste grupuri etnice se poate datora varstei si staturii parintilor, sanatatii mamei si a intervalului dintre nasteri.
In primele 3-4 zile, nou-nascutul va pierde in jur de 5-10% din greutatea de la nastere. Aceasta scadere a masei corpului se datoreaza schimbului de lichide. Bebelusii grei pierd, de obicei, mai multe sute de grame. Totusi, daca pierderea de greutate este mai mare de 10% pot aparea probleme. Apa reprezinta in jur de 80% din masa corporala a nou-nascutului. Dupa prima luna de viata si pana la aproximativ 6 luni, bebelusul va castiga in jur de 198g pe saptamana.
Comentarii