icter la nou nascuti Icterul: tipuri, simptome, diagnostic si tratament

O stare medicala obisnuita in cazul nou-nascutilor, icterul se refera la culoarea galbena a pielii si albul ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange.

Bilirubina este produsa de distrugerea normala a globulelor rosii. In mod normal, bilirubina trece prin ficat si este excretata pe masura ce bila trece prin intestine. Icterul apare atunci cand bilirubina este secretata in cantitati mai mari decat poate fi distrusa de ficatul nou-nascutului si eliminata din corp. Motivele pot fi urmatoarele:

 • nou-nascutii secreta mai multa bilirubina decat adultii, din moment ce au mai multe celule rosii
 • ficatul nou-nascutului, aflat inca in stadiul de dezvoltare, este posibil sa nu fie capabil sa elimine cantitatea adecvata de bilirubina din corp
 • o cantitate prea mare de bilirubina este reabsorbita prin intestine inainte ca ea sa fie eliminata sub forma de scaun

Nivelurile crescute de bilirubina – de obicei peste 25mg – pot cauza asurzitate, paralizie cerebrala sau alte forme de leziuni cerebrale la unii copii. In cazuri mai rare, icterul poate indica prezenta unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie sau o problema cu tiroida. De aceea, medicii recomanda ca tuturor nou-nascutilor sa le fie testat nivelul de bilirubina in primele zile de la nastere.

 1. Tipuri de icter
 2. Simptome si diagnostic
 3. Cand trebuie apelat medicul?
 4. Tratamente

Tipuri de icter

 • Icterul fiziologic (normal): apare la majoritatea nou-nascutilor, acest icter bland datorandu-se imaturitatii ficatului bebelusului, ceea ce duce la o procesare lenta a bilirubinei. Apare, de obicei, la varsta de 2 – 4 zile si dispare la 1 – 2 saptamani dupa nastere
 • Icterul de prematuritate: apare frecvent la copiii nascuti prematur, intrucat ei sunt si mai nepregatiti in a excreta bilirubina. Icterul la prematuri trebuie tratat la un nivel mai scazut al bilirubinei decat la nou-nascutii la termen, pentru a evita complicatiile
 • Icterul datorat alaptarii: icterul poate aparea atunci cand un copil alaptat nu primeste destul lapte deoarece are dificultati la supt sau pentru ca mamica nu are lapte inca. Nu este cauzata de o problema cu laptele matern insusi, ci pentru ca bebelsusul nu poate suge corect inca
 • Icterul la laptele matern: la 1 – 2 % din copiii alaptati, icterul poate fi cauzat de substantele ce se gasesc in laptele mamei, substante ce pot creste nivelul bilirubinei. Acestea pot impiedica excretarea bilirubinei prin sange. Isi face aparitia in zilele 3 – 5 de viata si incepe sa se elimine peste 3 – 12 saptamani.
 • Incompatibilitate de grupa de sange (sau Rh): daca bebelusul are un tip sangvin diferit de al mamei, mama poate produce anticorpi care distrug globulele rosii ale bebelusului. Aceasta reactie duce la cresterea imediata a nivelului bilirubinei din sangele copilului. Icterul de incompatibilitate poate surveni inca din prima zi de viata. In trecut, problemele de Rh reprezentau cea mai grava forma de icter, insa, in zilele noastre, totul poate fi prevenit cu o injectie de globulina imuna la Rh efectuata mamei in primele 72 ore de la nastere, ceea ce previne formarea anticorpilor ce pot pune in pericol sanatatea copilului.

Simptome si diagnostic

Icterul apare de obicei in ziua 2 sau 3 de viata. Apare la nivelul capului si progreseaza apoi spre restul corpului. Pielea unui nou-nascut afectat de icter va parea galbena, la inceput pe fata, apoi se va colora pieptul si stomacul, iar la final, picioarele. De asemenea, se poate ingalbeni si albul ochilor copilasului.

Din moment ce acum copiii sunt eliberati din spital inca din primele 2 zile de viata, este bine ca bebelusul sa fie vazut de un doctor in acelasi interval de timp petrecut in afara spitalului pentru a-l verifica de icter. Parintii trebuie, de asemenea, sa fie foarte atenti la semnele ce prevestesc icterul.

Daca observati ca pielea sau ochii bebelusului dvs. se ingalbenesc, contactati pediatrul copilului pentru a verifica daca este vorba despre vreo forma severa de icter.

La cabinetul medical, poate fi testata o mica mostra de sange pentru a verifica nivelul bilirubinei din sange. Unii doctori folosesc masuratori pe baza de intensitate luminoasa si abia apoi recurg la testarea sangelui. Gravitatea icterului depinde de numarul de ore de viata ale bebelusului si de prezenta altor simptome medicale.

Cand trebuie apelat medicul?

Doctorul trebuie chemat imediat daca:

 • Icterul apare in primele 24h de viata
 • Icterul se raspandeste sau devine prea intens
 • Bebelusul face febra (temperatura masurata rectal mai mare de 37.8 grade Celsius)
 • Daca bebelusul arata si se comporta bolnavicios

Chemati, de asemenea, doctorul daca culoarea se intensifica, daca bebelsusul nu se hraneste corespunzator sau daca observati ca este mai somnoros decat ar trebui. Este greu de evaluat cat de grav este icterul doar prin simpla observatie a bebelusului, asadar, fiecare copil cu pielea si ochii ingalbeniti ar trebui sa fie vazut de un pediatru.

Tratamente

In cazul nivelurilor blande sau moderate de icter, pana la varsta de 1 – 2 saptamani, bebelusul va avea singur grija de nivelul sau de bilirubina. Pentru icterul mai pronuntat, fototerapia – tratament ce presupune expunerea bebelusului la o lumina speciala care ajuta corpul sa scada nivelul de bilirubina prin alterarea ei sau prin ajutorarea ficatului bebelusului in eliminarea bilirubinei – poate fi de mare ajutor.

Alaptari mai frecvente sau suplimentari cu lapte praf pot ajuta bebelusul sa elimine bilirubina prin scaun. In cazuri rare, poate fi recomandat un transfer de sange pentru a da bebelusului sange proaspat si a-l ajuta sa elimine bilirubina.

Daca bebelusul face icter ce pare a proveni din substantele continute de laptele mamei, doctorul poate recomanda intreruperea temporara a alaptarii. In acest timp, puteti folosi pompa de muls pentru a pastra productia de lapte a sanilor dvs. si puteti alapta odata ce icterul dispare.

Daca cantitatea de bilirubina e mare, copilul poate fi retrimis in spital pentru tratament. Odata ce nivelul bilirubinei scade si tratamentul este intrerupt, este putin probabil sa se revina asupra tratamentului.