Primul pas in confirmarea febrei il reprezinta proba termometrului! Imediat ce mana sau sarutul pe fruntea unui copil iti da de banuit asupra prezentei febrei, fiecare parinte va lua termometrul din dotare si ii va masura temperatura corpului.
Iti prezentam mai jos principalele tipuri de termometre existente pe piata, precum si metodele de masurare corecta a temperaturii corpului, fie ca vorbim despre copii sau adulti.
Termometrele: cu mercur, digitale, tip suzeta
Desi inca exista termometre cu mercur, ele sunt depasite si ar trebui scoase din uz. Mercurul este o substanta foarte toxica daca este ingerata (si aceasta se poate face prin contactul cu pielea, prin respirarea vaporilor sau inghirirea murcurului). Toate aceste riscuri pot aparea in cazul in care sticla fragila a termometrului se sparge, lucru destul de probabil in cazul unui copil mai nazdravan care musca din termometru.
Termometrele digitale, moderne sunt mai usor de folosit, mai de incredere si mult mai sigure in cazul in care copilul musca sau arunca termometrul de pereti. Ele reprezinta o varianta ieftina, la indemana si foarte eficienta de masurare a temperaturii corpului.
Exista si alte tipuri de termometre, cum ar fi cele tip suzeta, insa nu sunt la fel de precise ca cele digitale si sunt si mult mai scumpe (iar unii copii nu accepta deloc suzeta). Termometrele de frunte cu infrarosii sunt foarte populare in randul parintilor pentru ca realizeaza o citire rapida a temperaturii, insa nu exacta.
Masurarea temperaturii copilului
Temperatura corpului poate fi masurata in gura, subrat, in ureche, la suprafata pielii si rectal.
Un sarut pe frunte sau plasarea mainii pe pielea copilului ne poate da un indiciu rapid despre aparitia febrei, insa temperatura astfel masurata (temperatura tactila) nu este o metoda precisa, acuratetea ei depinzand de persoana care o efectueaza. Aici intervin termometrele.
Desi temperatura citita rectal prezinta cea mai mare acuratete si este deseori folosita in spitale, nu este obligatoriu sa fim atat de precisi in masurarea temperaturii corpului acasa.
De cele mai multe ori, nivelul exact al temperaturii unui copil nu este deosebit de important. In termeni practici, citirea temperaturii trebuie sa se rezume la a furniza date despre prezenta sau inexistenta febrei.
Pentru a decide ce metoda de masurare a temperaturii sa folosesti, consulta tabelul:
Temperatura masurata rectal
Temperatura rectala este cea mai apropiata de temperatura bazala a corpului si este cu aproximativ 0,5 grade Celsius mai mare decat cea masurata la nivelul gurii sau in ureche.
Cum se procedeaza:
- Copilul va sta asezat pe burtica in poala parintelui sau pe pat, iar daca este asezat pe spate, indoaie-i picioarele la piept si sustine-i coapsele cu antebratul.
- Capatul termometrului se unge cu putina crema de fundulet
- Se introduce termometrul foarte usor in anusul copilului pana ce capatul argintiu nu mai este vizibil (maxim 2,5 cm)
- Termometrul se mentine in anus pana la debutul semnalului sonor sau la stabilizarea temperaturii (mai putin de 1 minut la termometrul digital si in jur de 2 minute la cel de sticla).
Temperatura masurata in ureche
Daca esti dispusa sa platesti pentru un termometru de ureche, masurarea temepraturii in ureche este o metoda rapida care citeste gradele corpului in cateva secunde. Ele se bazeaza pe masurarea radiatiei (caldurii) infrarosii la nivelul timpanului. Nu folosi alte tipuri de termometre pentru a citi temperatura in ureche! Astfel de dispozitive nu ar trebui niciodata apropiate de canalul auditiv!
Unele dintre termometrele de ureche sunt ajustabile, astfel incat pot fi folosite atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Cum se procedeaza:
- Pentru cititrea corecta a temperaturii, termometrul trebuie folosit exact asa cum se recomanda de catre producator. Citeste instructiunile cu mare atentie inainte de a-l folosi.
- Mai ales in cazul copiilor mici, termometrele de ureche trebuie manuite cu fermitate pentru a gasi cu precizie locul potrivit pentru citirea temperaturii
- Canalul auditiv are o curbura naturala, asa ca , pentru a te asigura ca termometrul este indreptat catre timpan, este posibil sa fie nevoie sa tragi usor de pavilionul urechii catre inapoi pe masura ce introduci termometrul in ureche.
- Continua sa inserezi termometul pana ce canalul auditiv este complet sigilat
- Apasa si mentine butonul termometrului apasat pentru 1 secunda
- Indeparteaza termometrul si citeste temperatura.
Daca cel mic abia si-a ridicat capul de pe o perna calda sau a intrat in casa pe vreme friguroasa, va fi nevoie sa astepti 10-15 minute inainte de a-i masura temeratura cu termometrul de ureche, in caz contrar nu vei beneficia de o masurare corecta.
Temperatura masurata la subrat
Nu este o metoda indicata a se folosi in cazul copiilor mici, intrucat este aproape imposibil sa stea linistiti pe parcursul masuratorii. Temperatura masurata la nivelul subratului nu este foarte exacta si este, de regula, cu 0,5 grade Celsius mai mica decat cea masurata in gura. Daca temperatura la subrat depaseste 37,2 grade Celsius, atunci se va proceda si la masurarea rectala a temperaturii.
In cazul copiilor destul de mari care sunt dispusi sa coopereze si sa stea linistiti, termometrul va trebui mentinut la subratul uscat pentru 4-5 minute pentru citirea corecta a temperaturii, cu umarul bine lipit de trunchi.
Temperatura masurata in gura
Nici aceasta nu este o metoda recomandabila copiilor mici, intrucat acestia pot musca termometrul, rupandu-l, insa poate fi o alternativa eficienta in cazul celor de 4-5 ani daca se respecta indicatiile.
Cum se procedeaza:
- Termometrul se curata cu apa rece si sapun si se clateste foarte bine.
- Termometrul este introdus in gura, sub limba. Copilul va fi rugat sa sustina termometrul cu buzele, sigilandu-l.
- Citirea temperaturii dureaza 2-3 minute pentru a o masura corect in cazul termometrelor de sticla si 1 minut la cele digitale
Daca copilul tocmai a mancat ceva cald sau rece, va trebui sa astepti 30 minute inainte de a incerca sa-i iei temperatura.
Recomandari
Termometrul este util in orice casa, mai ales in familiile cu copii. Intrucat este un echipament cu o durata lunga de folosire, vom cauta un termometru fiabil si usor de folosit, iar recomandarile noastre sunt:
- termometrul NC100 de la Microlife: cel mai bine vandut, fara rata de retur, il veti gasi in marea majoritate a cabinetelor medicale, fiind apreciat pentru acuratetea si fiabilitatea sa; poate fi folosit pentru masurarea temperaturii corpului sau a lichidelor (biberonul cu lapte, apa de la baita, etc)
- termometrul GT720 de la Omron: firma medicala de prestigiu, compania japoneza aduce rigoarea si precizia in casele tuturor parintilor cu ajutorul GT720, un termometru cu infrarosu ideal pentru masurarea rapida si sigura a temperaturii corpului si suprafetelor
- termometru pentru ureche Laica: raport calitate/ pret foarte bun, fara rata de retur
- set termometre Miniland: este ideal pentru primul an de viata al bebelusului, conceput pentru a fi bine tolerat de cei mici, design prietenos
Citeste despre Febra la copii si Cand si cum tratam febra la copii.
Comentarii