aerosoli marini 200x142 Terapia cu aerosoli naturali

Aerosoli marini

Terapia cu aerosoli este din ce in ce mai folosita de catre medicii romani in tratarea infectiilor cailor respiratorii superioare, mai ales in cazul copiilor mici si al prescolarilor.

Aerosolii sunt particule fine de substanta lichida sau solida combinata cu un mediu gazos (aer natural sau aer comprimat) si inhalate prn caile respiratorii in plamani, de aici si tipul aerosolilor:

 • naturali: marini (in zona digurilor, acolo unde se sparg valurile), de padure (prin combinarea unei substante volatile cu polenul din aer) sau de salina
 • artificiali: generati de dispozitive speciale numite nebulizatoare.
 1. Aerosolii marini
 2. Aerosolii de padure
 3. Aerosolii de salina

Aerosolii marini

Aerosolii sunt principalul motiv invocat de parinti atunci cand decid sa mearga la mare impreuna cu cei mici. Fie ca vor sa le creasca imunitatea sau sa reduca numarul de episoade de raceala si gripa de peste an, parintii dau poluarea orasului pe trezitul cu noaptea in cap si joaca in nisip.

Aerosolii marini sunt indicati in tratarea bolilor din afectiunea ORL si pulmonara, mai ales ca traiul in orasele de astazi are un impact distructiv asupra cailor respiratorii superioare.

Cum ajuta terapia cu aerosoli marini?

Cura heliomarina stimuleaza raspunsul organismului in fata alergenilor, eliberand cortizol, un hormon care scade inflamatiile mucoasei nazale si bronhice. Prin expunerea la aerosoli, mucoasele se regenereaza, iar organismul pastreaza un nivel crescut de cortizol pentru a lupta impotriva alergenilor care il bombardeaza in viata de zi cu zi. Miliardele de particule fine de apa sarata sunt incarcate nu oligoelemente cu sarcina electrica negativa, cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, regleaza activitatea sistemului imunitar, ajuta la armonizarea proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma.

Ce presupune cura de aerosoli marini?

 • Terapia cu aerosoli marini se practica in orice anotimp, indiferent de vremea de afara, de preferinta dimineata devreme (primele 3 ore dupa rasarit) si seara, la 1 ora de la asfintit
 • Aerosolii marini trebuie inhalati in cure de minim 10 zile, idealul fiind de 18 zile, minim 1 data pe an; la inceput, in primele zile de adaptare la noul mediu, copiii se pot confrunta cu nas infundat sau dureri de urechi, insa simptomele sunt temporare
 • Cura incepe la ora 6.30-7 dimineata si consta in plimbarea in pas vioi timp de jumatate de ora aproape de apa marii, mai ales in zone unde exista diguri care permit spargerea valurilor, fiind repetata si seara, la asfintitul soarelui (sau dupa ora 18 vara si 16.30 primavara si toamna).
 • Ultravioletele sunt benefice dimineata devreme cand stimuleaza imunitatea intregului organism, precum si microorganismele din caile respiratorii
 • Sarea din apa de mare este benefica pentru mucoasa nazala, insa nu trebuie sa exageram, sa inghitim apa de mare in mod intentionat. Nici urechile nu sunt scutite de la aceasta recomandare, ci este indicat sa topaim pentru a elimina apa patrunsa in pavilionul urechii.
aerosoli montani 200x133 Terapia cu aerosoli naturali

Aerosoli de padure

 

Aerosolii de padure

Mergem la munte pentru ca apreciem aerul curat si mai rece decat cel din orasul poluat in care traim. De fapt, aerul de munte este bogat in microparticule de polen si uleiuri volatile provenite de la padurile din jur, in special cele de rasinoase. Vara, sub actiunea razelor ultraviolete, bradul, molidul, pinul si laricele elibereaza mai multe substante volatile decat in restul anului.

La munte isi gasesc alinarea persoanele afectate de stres sever, oboseala cronica, cele cu depresii, insomnie si anxietate. Afectiunile ORL isi gasesc si ele tratament in aerosolii de padure, la fel si tuberculoza.

Cura cu aerosoli de padure consta in plimbarea prin padurile de rasinoase in orele diminetii, la diferite altitudini, in functie de afectiunea care se doreste a fi tratata:

 • persoanele nervoase, cu insomnie, afectiuni cardiace usoare si hipertiroida vor efectua plimbari in padurile de deal si podis, la o altitudine de 800m
 • persoanele obosite, stresate, astenice si anemice, cu astm, tuberculoza si hipertensiune in faze incipiente aleg padurile din climatul subalpin, 800-1200m. Cei cu afectiuni cardiace severe au interdictie de a efectua aerosoli la o asemenea altitudine.

Cura de padure se face in padurile masivelor muntoase nepoluate, cat mai departe de asezarile urbane si pe vaile raurilor cu curgere rapida (eventual cu mici cascade), unde beneficiem de o concetratie de ioni negativi ridicati si ventilatia aerului este foarte buna. Terapia trebuie sa dureze minim 12 zile si consta intr-o plimbare in pas lejer dimineata, in jurul orei 11, si seara, in jrul orei 23.

salina turda 200x120 Terapia cu aerosoli naturali

Salina Turda

 

Aerosolii de salina

Salinele noastre sunt mana cereasca pentru bolnavii cu astm si alte afectiuni respiratorii. Aerul bogat in sare din salinele naturale de la Praid, Slanic Prahova, Ocnele Mari, Cacica sau Targu Ocna imbunatateste considerabil starea de sanatate a celor ce le trec pragul. Sunt recomandate a se efectua plimbari in salina cu durata de 4 ore, pentru o perioada de 10-15 zile.

Aerosolii salini, care conţin clorură de sodiu şi care se găsesc în salinele din ţară, sunt indicaţi în afecţiunile respiratorii, în special în bronşite, în astmul bronşic alergic, faringite, traheo-bronşite, laringite alergice, rinite, rino-sinuzite.

Aerosolii din saline au aceleasi proprietati benefice asupra organismului curatand caile respiratorii de focarele de infectie de genul stafilococilor prezenti cu precadere la cei mici. Aerosolii salini se formeaza prin combinarea sarii cu aerul rezultand un mediu bogat in cloruri de sodiu.

O varianta a aerosolilor salini este aparatul Salin care ceeaza un aer similar cu cel din salina naturala in camera in care este folosit.

Citeste in continuare despre nebulizator si terapia cu aerosoli artificiali.

Faci aerosoli in mod curent? Consideri ca starea ta de sanatate sau a familiei a beneficiat de pe urma terapiilor de aerosoli naturali?